Ελλάδα

Έλληνες επιστήμονες δημιούργησαν χαρτί από βακτήρια

Ένα φιλικό προς το περιβάλλον χαρτί κατάφεραν να δημιουργήσουν με τη βοήθεια βακτηρίων δύο νέοι Έλληνες επιστήμονες.

Πρόκειται για τον βιολόγο Παναγιώτη Δημητρίου από την Χαλκίδα, ο οποίος συνεχίζει τις σπουδές του στο τμήμα Ιατρικής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων και τον βιολόγο Γιώργο Ζωχιό από την Σαντορίνη που κάνει μεταπτυχιακό στην Βιοτεχνολογία στο ΚΕΠΑ. 

«Με τον Γιώργο Ζωχιό, γνωριστήκαμε, ως φοιτητές στο Βιολογικό Αθηνών. Ήμασταν συμφοιτητές για 2 χρόνια. Γίναμε αμέσως φίλοι και περνάγαμε τον χρόνο μας, κάνοντας πειράματα. Κάποια στιγμή, κάτσαμε και σκεφτήκαμε, πόσα δέντρα κόβονται για χαρτί, που όλοι χρησιμοποιούμε και σκεφτήκαμε να βρούμε έναν πιο φιλικό τρόπο για το περιβάλλον. Τότε στον Γιώργο ήρθε η ιδέα να χρησιμοποιήσουμε βακτήρια», αναφέρει στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παναγιώτης Δημητρίου.

Χαρτί από βακτήρια δημιούργησαν δύο Έλληνες επιστήμονες Facebook Twitter
Ο Παναγιώτης Δημητρίου

Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον αντίκτυπο που έχει στα δάση το χαρτί που χρησιμοποιούμε όλοι στην καθημερινότητά μας. 

«Ένα κιλό χαρτί, απαιτεί 3 φορές το βάρος του σε δέντρα. Φανταστείτε, ότι μόνο και μόνο για την Ελλάδα, αυτό σημαίνει ότι ετησίως κόβεται ένα δάσος, 10 φορές το μέγεθος της Πάρνηθας. Σήμερα περίπου 15 δισεκατομμύρια δέντρα, κόβονται ή καίγονται κάθε χρόνο και από αυτά, μόνο τα 5 δισεκατομμύρια ξαναφυτεύονται ή ξαναφυτρώνουν μόνα τους. Έτσι, κάθε χρόνο εκτιμάται ότι υπάρχει καθαρή απώλεια 10 δισεκατομμυρίων δέντρων και μειώνεται κατά το 0,3% περίπου ο δασικός πλούτος της Γης».

Όπως εξηγεί ο Παναγιώτης Δημητρίου, η διαδικασία που ακολουθούν για την παραγωγή χαρτιού από βακτήρια, είναι σχετικά απλή. «Αναπτύσσουμε τα βακτήρια σε ένα δοχείο, σε κατάλληλο θρεπτικό υλικό και αυτά παράγουν ένα μείγμα το οποίο περιέχει ινίδια κυτταρίνης.

Τα ινίδια αυτά, τα συλλέγουμε, τα καθαρίζουμε από κυτταρικά υπολείμματα, και προσθέτουμε υλικά που καθορίζουν το χρώμα και την υφή. Τα αφήνουμε να στεγνώσουν, ώστε να πάρουμε χαρτί, ίδιο με αυτό που χρησιμοποιούμε καθημερινά».

Χαρτί από βακτήρια δημιούργησαν δύο Έλληνες επιστήμονες Facebook Twitter
Ο Γιώργος Ζωχιός

Ο Παναγιώτης Δημητρίου και ο Γιώργος Ζωχιός, συμμετέχουν ως ομάδα στον 1ο Φοιτητικό Διαγωνισμό Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας. Μάλιστα έχουν φτάσει στην τελευταία φάση, αποτελώντας μία από τις δέκα τελικές ομάδες.

Πριν δύο χρόνια ο Παναγιώτης και ο Γιώργος, έφτιαξαν, την TrueMed, μια επιστημονική συγγραφική ομάδα υγείας, στην οποία μπορούν φοιτητές να γράφουν άρθρα ,βασισμένα σε έγκυρες πηγές. Ήδη μέσα σε δύο χρόνια περισσότεροι από 100 φοιτητές,, έχουν γράψει άρθρα που στόχο έχουν να ενημερώσουν έγκυρα τον κόσμο για θέματα υγείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/ellines-epistimones-dimioyrgisan-harti-apo-baktiria

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button