Ελλάδα

Γιαμαρέλλου: Δεν είμαστε σίγουροι πόσο τα εμβόλια καλύπτουν το νέο στέλεχος XBB15

Για το νέο στέλεχος κορωνοϊού XBB15 από τη Βόρεια Αμερική μίλησε η Ελένη Γιαμαρέλλου, ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας του ΕΚΠΑ, λέγοντας ότι είναι 20% πιο μεταδοτικό, ωστόσο δεν φαίνεται να οδηγεί σε σοβαρή νόσο. 

«Ειδικά γι’ αυτό το XBB15  δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν», τόνισε στην ΕΡΤ, ενώ για την μετάλλαξη «Κράκεν» και το ενδεχόμενο εμφάνισης στη χώρα μας, σημείωσε πως «με τις μετακινήσεις των πληθυσμών πάντα υπάρχει αυτή η πιθανότητα».

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, εκτίμησε πως «εάν φανεί ότι απότομα αυξάνουν τα κρούσματα, σίγουρα θα πάρουμε μέτρα που θα θυμίζουν την εποχή της Covid».

Το νέο στέλεχος XBB15 μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα

«Αυτό το καινούργιο στέλεχος στην Αμερική, στις Ηνωμένες Πολιτείες μαστίζει το 40% των προσβεβλημένων. Έχει την ικανότητα να μεταδίδεται 15-20 φορές πιο γρήγορα από τις άλλες παραλλαγές της Όμικρον.  Από την άλλη μεριά, εκείνο που βλέπουμε είναι ότι φαίνεται να μην είναι πιο μολυσματικό, δηλαδή να κάνει πιο σοβαρή νόσο και να αυξάνει θανάτους και διασωλήνωσεις, τουλάχιστον από αυτά που μας ανακοινώνονται. Παρ όλο ότι ειδικά γι’ αυτό το XBB15  δεν είμαστε πολύ σίγουροι πόσο τα εμβόλια το καλύπτουν», υπογράμμισε σημειώνονται πως ήδη υπάρχει μετάδοση σε 30 άλλες χώρες. 

Ωστόσο πρόσθεσε πως με το επικαιροποιημένο εμβόλιο που καλύπτει την Όμικρον 4 και την Όμικρον 5, από όπου ξεκίνησε η XBB15, έχει εμβολιαστεί πολύ μικρό ποσοστό του πληθυσμού.

«Όπως δημοσιεύθηκε από τη θεραπευτική κλινική τον περασμένο Οκτώβρη σε 1.250 ανθρώπους, την επικαιροποιημένη δόση είχε κάνει μόνο το 1/3. Το άλλο 1/3 έλεγε πως θα σκεφτεί τι θα κάνει και το άλλο 1/3 έλεγε ότι δεν θα το κάνει», συνέχισε.

Η κ. Γιαμαρέλλου εξήγησε πως «το επικαιροποιημένο καλύπτει κυρίως την παραλλαγή Β5 που επικρατεί στη χώρα μας», τονίζοντας εκ νέου πως πρέπει να εμβολιαστούμε με το επικαιροποιημένο εμβόλιο «για να προφυλαχτούμε και το κυριότερο να μην κάνει μεταλλάξεις ο ιός και δεν θα τελειώσει αυτός ο φαύλος κύκλος».

«Εμείς είμαστε εκείνοι που πρέπει να προφυλάξουμε τον τόπο μας από καινούργιες μεταλλάξεις, τόσο από τυχόν εισερχόμενα κρούσματα όσο και από την πιθανότητα να το έχω πάνω μου τον κορωνοϊό, να πολλαπλασιαστεί και στον πολλαπλασιασμό πάνω να αλλάξει κάτι και να βρεθώ μπροστά σε νέο στέλεχος», είπε.

πηγή: lifo

now/greece/giamarelloy-den-eimaste-sigoyroi-poso-ta-embolia-kalyptoyn-neo-stelehos-xbb15

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button