Ελλάδα

Δίκη για το Μάτι: «Το Λιμενικό ενημερώθηκε προφορικά από πολίτη, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο»

Συνεχίστηκε, σήμερα, η κατάθεση του δικαστικού πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσου στη δίκη για τη φονική φωτιά στο Μάτι.

Ο κ. Λιότσος ,που διενέργησε πραγματογνωμοσύνη με εντολή της Εισαγγελίας για τα αίτια της τραγωδίας, έχει καταγράψει και αναλύσει όλες τις παραμέτρους επιχειρησιακές και μη, που επέδρασαν ώστε η πυρκαγιά στο Μάτι να εξελιχθεί σε μία από τις πιο φονικές παγκοσμίως. Ο επιπυραγός ρωτήθηκε από την Έδρα σχετικά με τις παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών να αντιμετωπίσουν τη φωτιά στην έναρξή της.

Φωτιά στο Μάτι: «Κανένας δεν ενημέρωσε το Λιμενικό για την κατάσταση»

Ο μάρτυρας ρωτήθηκε για τα καθηλωμένα πτητικά μέσα και για την έλλειψη επίγειων σε κρίσιμα σημεία και σε κρίσιμους χρόνους, που θα μπορούσαν να κατευνάσουν την ορμή της φωτιάς όταν ξέσπασε στο Νταού Πεντέλης το απόγευμα της 23ης Ιουλίου 2018 ώστε να γίνει σωστή διαχείριση του χρόνου. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του κανέας επίσημος φορέας δεν ενημέρωσε το Λιμενικό για την κατάσταση και για τον λόγο αυτό περίπου 700 πολίτες σώθηκαν από ιδιώτες που έσπευσαν και περισυνέλλεγαν ανθρώπους από την θάλασσα και τις ακτές.

Όπως επανέλαβε, σε σε αντιδιαστολή με όσα συνέβησαν, ή μάλλον σε συνέβησαν όπως επισήμανε από την αρχή της κατάθεσης του, στην Ανατολική Αττική, την υποδειγματική απομάκρυνση κατοίκων στην Κινέτα όπου λίγες ώρες νωρίτερα είχε ξεσπάσει φωτιά. Ο κ. Λιότσιος αναφέρθηκε και πάλι τα εναέρια μέσα που παρέμειναν καθηλωμένα και δεν πέταξαν τις κρίσιμες ώρες που ξέσπασε η φωτιά σε αντίθεση με όσα έγιναν στη φωτιά στην Κινέτα, όπου από τα πρώτα κιόλας πέντε λεπτά επιχείρησαν στο σημείο έναρξης της φωτιάς στα Γεράνεια, τέσσερα εναέρια μέσα. 

«Η κινητοποίηση στην Κινέτα ήταν άμεση. Υπήρξε μεγάλος αριθμός των πτητικών μέσων ,αλλά επειδή η φωτιά ήταν σε καθαρό δάσος έγινε άμεσα ανεξέλεγκτη. Στους οικισμούς που ήταν  κοντά απομακρύνθηκαν άμεσα οι πολίτες και γι’ αυτό είχαμε μόνο 14 ελαφρείς τραυματισμούς», είπε.

  • Πρόεδρος : Πότε  θα έπρεπε να απομακρυνθούν οι κάτοικοι στο Μάτι;
  • Μάρτυρας : Όλα τα δεδομένα προϋπήρχαν  πριν  από τις 17:30, το ΕΣΚΕ γνώριζε και από την ενημέρωση του ελικοπτέρου που είχε πετάξει ότι η φωτιά έφτανε στα σπίτια. Υπήρχαν όλες οι πληροφορίες και εκείνη την ώρα έπρεπε να είχε δοθεί η εντολή απομάκρυνσης.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα, εν αντιθέσει με την αδράνεια στο Μάτι, η απομάκρυνση των παιδιών που φιλοξενούνταν στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στο Άγιο Ανδρέα υπήρξε η υποδειγματική, όπως εξελίχθηκε και αποδείχθηκε.

  • Πρόεδρος: Στις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων πως έγινε η εκκένωση;
  • Μάρτυρας: Η υπεύθυνη των κατασκηνώσεων πήρε τηλέφωνο στην πυροσβεστική υπηρεσία  επειδή είδε τον καπνό  στις 16.30. Και αμέσως μάζεψε τα παιδιά. Οι κατασκηνώσεις λειτουργούν με άλλο καθεστώς από ότι οι οργανωμένες απομακρύνεις και οι εκκενώσεις. Εκείνη  έκρινε ότι πρέπει να εκκενωθεί η κατασκήνωση και η διαδικασία προχώρησε αμέσως.
  • Πρόεδρος; Πώς έγινε η διαδικασία;
  • Μάρτυρας: Συγκεντρώθηκαν τα παιδιά και έφυγαν με λεωφορεία του Δήμου Αθηναίων . Η υπεύθυνη εφάρμοσε το σχέδιο εκκένωσης που είχε για την κατασκήνωση 

Όπως ανέφερε ο μάρτυρας, από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι το Λιμενικό Σώμα δεν ενημερώθηκε από επίσημο φορέα για την φωτιά αλλά από έναν πολίτη στις 18:50. Έτσι οι διασώσεις έγιναν από ιδιώτες που έφτασαν και περισυνέλεξαν 700 άτομα.

  • Πρόεδρος: Για την ειδοποίηση του Λιμενικού…
  • Μάρτυρας :Στις 18.50 ενημερώθηκε από πολίτη προφορικά το Λιμενικό και όπως αναφέρει, κανένας φορέας δεν έστειλε έγγραφο 
  • Πρόεδρος :Διέθεσε μέσα το Λιμενικό?
  • Μάρτυρας: Από ιδιώτες έγινε η διάσωση των ανθρώπων στη θάλασσα. Το Λιμεναρχείο αναφέρει ότι δεν ενημερώθηκε από κανένα φορέα. 

Η δίκη για τη φωτιά στο Μάτι θα συνεχιστεί αύριο με ερωτήσεις που θα υποβάλλει στον κ. Λιότσο ο Εισαγγελέας Έδρας Παναγιώτης Μανιάτης.

Με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/diki-gia-ti-fotia-sto-mati-limeniko-enimerothike-proforika-apo-politi-kanenas-foreas-den

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button