Ελλάδα

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη- Εισαγγελέας: «Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή- Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί του λένε όχι»

Ο Πέτρος Φιλιππίδης είχε εξουσιαστική συμπεριφορά, όταν άκουγε το «όχι» γινόταν αγρίμι, τόνισε η εισαγγελέας Στέλλα Στόγια κατά την αγόρευσή της στη δίκη του ηθοποιού που κατηγορείται για βιασμό κατ’ εξακολούθηση και δύο απόπειρες βιασμού. 

Η εισαγγελέας στην αγόρευσή της πρότεινε την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση, λόγω αμφιβολιών και την ενοχή του για τις δύο απόπειρες βιασμού σε βάρος των άλλων δύο καταγγελλουσών. Η δίκη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου. 

«Καταχράστηκε την ισχυρή του θέση ο κατηγορούμενος, ενεργώντας με έπαρση, έχοντας εξουσιαστική συμπεριφορά, συμπεριφερόταν σαν κακομαθημένο παιδί, που δεν μπορούσε να ακούσει όχι», είπε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας, αναφερόμενη στον Πέτρο Φιλιππίδη

«Και όταν άκουγε το όχι, γινόταν αγρίμι. Το όχι το άκουγε σαν ναι. Δεν μπορούσε να δεχθεί ότι νέες ηθοποιοί τού λένε όχι. Είχε το σύνδρομο του εξουσιαστή, ο μάρτυρας Μπιμπίλας κατέθεσε για τον αυτοκράτορα Φιλιππίδη. Βρισκόταν στο απόγειο της καριέρας του, νόμιζε μπορούσε να έχει ό,τι ήθελε, όποια ήθελε. Μας είπε δεν είχε λόγο να βιάσει, αναρωτιέμαι χρειάζεται λόγος; Ο βιαστής σκέφτεται έχω το δικαίωμα να κυριαρχώ επί του άλλο ατόμου», τόνισε η Στέλλα Στόγια. 

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: «Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές» 

Ξεκινώντας την αγόρευσή της, η εισαγγελέας ζήτησε από τους δικαστές να μην επηρεαστούν από τη δημοσιότητα και το αρνητικό κλίμα για τον κατηγορούμενο, να μην τον κρίνουν για την ηθική υπόστασή του, αλλά με βάση τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

Αναφορικά με τα όσα ισχυρίστηκε ο Πέτρος Φιλιππίδης, η κ. Στόγια επεσήμανε: «Η θέση περί οργανωμένου σχεδίου για να “ξαναμοιραστει η πίτα” που εκφράζει ο κατηγορούμενος, δεν κρίνεται πειστική. Σήμερα η υπεράσπιση με τα στοιχεία που κατέθεσε θεωρεί πως μας έφερε το “κομματάκι που έλειπε από το παζλ”. Όμως, για την ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου απαιτείται ένας αρχηγός, ένας εγκέφαλος». 

Σε αυτό, τόνισε η εισαγγελέας, ο κατηγορούμενος δεν έδωσε πειστικές απαντήσεις. «Πώς γνώριζαν οι αρχικές καταγγέλλουσες για την ιστορία των τριών φερόμενων θυμάτων; Αυτές οι κύριες αποφάσισαν να υποβάλλουν εαυτούς σε μία οδυνηρή διαδικασία, να εκθέσουν την προσωπικής τους ζωή για να πλήξουν τον κατηγορούμενο; Εθελόντριες όπως λέει ο ίδιος; Τελικά μετά την αποκαθήλωση του κατηγορούμενου ξαναμοιραστηκε η πίτα;», συμπλήρωσε η κ. Στόγια. 

Στο «γιατί τώρα;» της υπεράσπισης, η εισαγγελέας απάντησε: «Γιατί τώρα ένιωσαν έτοιμες. Γιατί τώρα ένιωσαν δυνατές».

Δίκη Πέτρου Φιλιππίδη: Πρόταση ενοχής για τις δύο απόπειρες βιασμού

Η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του Πέτρου Φιλιππίδη για τις δύο απόπειρες βιασμού. Οι δύο γυναίκες που κατήγγειλαν ότι ο θιασάρχης αποπειράθηκε να τις βιάσει, είπαν την αλήθεια κατά την εισαγγελική λειτουργό. 

Αναφερόμενη στην κατηγορία για απόπειρα βιασμού το 2010 στο Θέατρο Μουσούρη, η κ. Στόγια ανέφερε ότι η πράξη δεν ολοκληρώθηκε για διάφορους λόγους. «Η πράξη του δεν ολοκληρώθηκε όχι επειδή με δίκη του βούληση τη σταμάτησε, αλλά γιατί όπως κατέθεσε η καταγγέλλουσα “ξενέρωσε”», σημείωσε η εισαγγελέας.

Ακόμη, παρατήρησε ότι η καταγγέλλουσα αναφέρει όλα τα περιστατικά που εξιστορεί με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις καταθέσεις της.

Στον ισχυρισμό της υπεράσπισης ότι η καταγγέλλουσα τον εκδικείται, για στοιχεία και σημεία κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού βίου τους, η εισαγγελέας τόνισε: «Αν ήταν συναινετικό αυτό που έγινε, γιατί δεν πήρε το ρόλο; Γιατί στη συνέχεια δεν συνεργάστηκαν ποτέ; Γιατί δεν έπαιξε στις δύο σειρές του Μega;». 

Η υπεράσπιση, επεσήμανε η εισαγγελέας, επιχείρησε να τρώσει την αξιοπιστία της καταγγέλλουσας, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι απαντούσε στα τηλέφωνα του κατηγορουμένου και στα όσα ερωτικά της απηύθυνε.

Για την κατηγορία για απόπειρα βιασμού το 2014, στο αυτοκίνητο του Πέτρου Φιλιππίδη στο Παλαιό Ψυχικό, η κ. Στόγια τόνισε: «Η καταγγέλλουσα, κατά την κατάθεσή της, είχε πάθει κρίση εκείνη τη στιγμή. Έκανε σαν αγρίμι και προσπαθούσε να αποτρέψει τον κατηγορούμενο από το εγκληματικό σχέδιό του, που ήταν να του κάνει πεολειχία. Μέσα στον πανικό της, της είχε μείνει η εντύπωση πως ήταν κλειδωμένη η πόρτα. “Είναι εκείνη η στιγμή που λες, πώς δεν το έκανα. Γιατί δεν δοκίμασα να ανοίξω; Και τα βάζεις με τον εαυτό σου”, μας κατέθεσε εδώ στο δικαστήριο. Η θέση του κατηγορουμένου απέναντι στην κατηγορία είναι πως υπήρχε ερωτική διάθεση. Αν υπήρξε συναίνεση γιατί δεν τον αναζήτησε αργότερα; Γιατί δεν επιδιώκει να τον συναντήσει ξανά; Έγινε λόγος για το ημερολόγιό της. Πώς είναι δυνατόν, είπε η υπεράσπιση, για αυτό που της συνέβη να μην γράψει κάτι; Και γιατί να γράψει; Γιατί να καταγράψει κάτι φρικτό που της συνέβη. Οι σελίδες εκείνες τις ημέρες είναι κενές. Είναι ενδεικτικό και αυτό».

Εισαγγελέας: Πρόταση αθώωσης για βιασμό κατ’ εξακολούθηση 

Την αθώωση του Πέτρου Φιλιππίδη για την κατηγορία του βιασμού κατ’ εξακολούθηση λόγω αμφιβολιών ζήτησε η εισαγγελέας.

«Έχω αμφιβολίες. Μπορεί να συνέβησαν τα γεγονότα όπως τα λέει η καταγγέλλουσα στο δικαστήριο, αλλά το δικαστήριο δεν μπορεί να καταδικάσει με αμφιβολίες. Οι διαφοροποιήσεις στις καταθεσεις της πρώτης καταγγέλλουσας δεν είναι λεπτομέρειες. Υπάρχουν αμφιβολίες για το τι ακριβώς συνέβη. Για τον κατ’ εξακολούθηση βιασμό θα προτείνω να τον κηρύξει αθώο», ανέφερε στην αγόρευσή της η κ. Στόγια. 

Η εισαγγελέας έκανε λόγο για «πατροναρισμενες απαντήσεις» που έδωσε η ΑΜ, παραθέτοντας όσα κατέθεσε η γυναίκα. Η κ. Στόγια σημείωσε πως εμφανίζονται διαφοροποιήσεις στις περιγραφές που έχει δώσει στις αρχές. Αυτές οι διαφοροποιήσεις έχουν διαφορετικό ποινικό χαρακτηρισμό, σύμφωνα με την εισαγγελέα.

«Αρχικά κατήγγειλε μία πράξη πλημμεληματική, δηλαδή προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας και στην ανάκριση έναν βιασμό. Η καταγγέλλουσα σε τρία διαφορετικά όργανα κατέθεσε διαφορετική αποτύπωση των γεγονότων. Άλλα στο ΣΕΗ, άλλα στον εισαγγελέα, άλλα στην ανάκριση. Γιατί δεν είπε στον εισαγγελέα όσα είπε στον ανακριτή. Η καταγγέλλουσα προσήλθε στον εισαγγελέα για να καταγγείλει όσα υπέστη, όχι να τα χαρακτηρίσει νομικά. Το τόσο σοβαρό γεγονός το καταθέτει πρώτη φορά στην ανακρίτρια. Αν το είχε καταθέσει στον εισαγγελεα, θα είχα διαφορετική τοποθέτηση, δεχόμενη ότι στο ΣΕΗ ήθελε να καταγράψει μία καταγγελία. Ανακάλυπτε, όμως, κάτι νέο σε κάθε επόμενο στάδιο. Αν η ΑΜ από την αρχή είχε πει αυτά που είπε στη συνέχεια, θα το δεχόμουν», ανέφερε η κ. Στόγια. 

Αναφερόμενη σε φράση της καταγγέλλουσας ότι μετά από το ένα από τα δύο περιστατικά σεξουαλικής βίας που είχε βιώσει από τον κατηγορούμενο δέχθηκε δουλειά από τον Πέτρο Φιλιππίδη στο θέατρο, και «ήταν ενθουσιασμένη», η εισαγγελέας επεσήμανε πως «καμία γυναίκα δεν ενθουσιάζεται επειδή την καλεί για δουλειά ο βιαστής της. Η ίδια μάς είπε πως στον χώρο τους “ματώνουν. Έτσι είναι γαλουχημένες”».

«Σε κανένα επαγγελματικό χώρο δεν μαθαίνουν οι δάσκαλοι στους νέους καλλιτέχνες να ανέχονται εγκλήματα. Συμπεριφορές ναι, πίεση ναι, αλλά όχι κακουργήματα ή κακοποιητικές συμπεριφορές. Σε όλα υπάρχει μία κόκκινη γραμμή. Σε κάθε επαγγελματικό χώρο είναι ανεκτές κάποιες συμπεριφορές, αλλά δεν είναι ανεκτές κακοποιητικές συμπεριφορές, πόσο μάλλον ένας βιασμός», συμπλήρωσε η εισαγγελέας. 

Η συμπληρωματική απολογία του Πέτρου Φιλιππίδη 

Πριν από την αγόρευση της εισαγγελέως στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη, υπήρξε συμπληρωματική απολογία του ηθοποιού

«Απευθυνόμενος προς το δικαστήριό σας, θέλω να συμπληρώσω ότι ήρθαν στα χέρια μου έγγραφα από τα οποία αποδεικνύεται ότι ο δικηγόρος Αλέξανδρος Μίντζιας, συνήγορος της πρώτης και της τρίτης καταγγέλλουσας, έχει συστήσει εταιρεία μαζί με τον αδελφό της Άννας Μαρίας Παπαχαραλάμπους, Ηλία Παπαχαραλάμπους. Πρόκειται για εταιρεία διαχείρισης καλλιτεχνών. Εκπροσωπεί τις κ.κ. Δροσάκη, Παπαχαραλάμπους, Αναστασοπούλου, αλλά και την κόρη της Εβελίνας Παπούλια, Αφροδίτη Λιάντου, η οποία έκλεισε μόλις χθες χορηγικό πακέτο», ανέφερε στο δικαστήριο ο κατηγορούμενος. 

Η συνήγορος του Πέτρου Φιλιππίδη, συμπλήρωσε ότι έδρα της εταιρείας είναι το γραφείο του κ. Μίντζια και πως στο καταστατικό της προβλέπεται ότι σκοπός είναι η προβολή και προώθηση καλλιτεχνών. Μεταξύ άλλων ανέγνωσε όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας. «Έχει πελάτες στο site το Μega, τον Αlpha, το Star. Ποιος έχει τη δύναμη στα μέσα;», ανέφερε η κ. Πακιρτζίδου.

Οι ισχυρισμοί της υπεράσπισης προκάλεσαν εκνευρισμό στην Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η οποία βρισκόταν στη δικαστική αίθουσα. Ακούγοντας τον Πέτρο Φιλιππίδη, η ηθοποιός σηκώθηκε αρκετές φορές, φανερά εκνευρισμένη για όσα ακούστηκαν.

Πρόεδρος: Τα έγγραφα αφορούν τον συνήγορο κ. Μίντζια. Θεωρείτε ότι πίσω από το οργανωμένο σχέδιο είναι ο συγκεκριμένος άνθρωπος;

Φιλιππίδης: Δεν έχω να προσθέσω κάτι περαιτέρω.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Μιντζιας ιδιαίτερα οργισμένος είπε: «Κάθομαι και ακούω τους 8 τελευταίους μήνες να εφευρίσκει ο κατηγορούμενος κίνητρα στον αέρα. Ο κατηγορούμενος δεν έχει το θάρρος να πει το όνομά μου. Είναι δειλός. Απαιτώ να πει ευθέως ότι εννοεί πως εγώ κατέστρωσα το σχέδιο που επικαλείται. Αυτός είναι ο κατηγορούμενος, αυτός ήταν πάντα. Είμαι μαχόμενος δικηγόρος επί 23 χρόνια. Η οικογένειά μου είναι νομική οικογένεια. Όλοι έχουν να λένε για το ήθος και την αξιοπρέπειά μου. Με λυπεί το γεγονός ότι το δικαστήριο επιτρέπει αυτές τις τοποθετήσεις. Έρχεται ένας κατηγορούμενος δειλός. Ζητάω διακοπή για να καταθέσω μήνυση για συκοφαντική δυσφήμηση στον Πέτρο Φιλιππίδη». 

Στις 19 Ιανουαρίου η συνέχεια στη δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη 

Η δίκη του Πέτρου Φιλιππίδη θα συνεχιστεί στις 19 Ιανουαρίου, όταν θα ξεκινήσουν οι αγορεύσεις των συνηγόρων των δύο πλευρών. 

Πρώτος προγραμματίστηκε να αγορεύσει ο συνήγορος της δεύτερης καταγγέλλουσας, Χάρης Σαλούστρος.

Το δικαστήριο ανακοίνωσε τις συνεδριάσεις για τον Ιανουάριο που όρισε στις 26 και 27 του μηνός. Οι δικάσιμοι που ανακοίνωσε για τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθούν στις 2, 3, 6, 7, 8 και 9 του μηνός.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

πηγή: lifo

now/greece/diki-petroy-filippidi-eisaggeleas-eihe-syndromo-toy-exoysiasti-den-mporoyse-na-dehthei

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button