Ενεργειακή κρίση: Το 76% των Ελλήνων δυσκολεύονται με τους λογαριασμούς ενέργειας
Δυσκολίες με την αποπληρωμή των λογαριασμών ενέργειας αντιμετωπίζει το 76% των Ελλήνων, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.
Παράλληλα, το 47% καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτή που χρειάζεται, λόγω του υψηλού κόστους, σύμφωνα με έρευνα που σχεδιάστηκε και εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Συστημάτων Αποφάσεων και Διοίκησης του ΕΜΠ, σε συνεργασία με την Prorata.
Το 56% των ερωτηθέντων καταναλώνει λιγότερη ενέργεια από αυτή που έχει ανάγκη για να διατηρείται μια άνετη για το σώμα θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, το 13% απάντησε «πολύ λιγότερη», το 21% «αρκετά» και το 22% «λίγο λιγότερη». Ο λόγος είναι το υψηλό κόστος, που δεν μπορούν να το καλύψουν οικονομικά, απαντά το 47%.
Υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους λογαριασμούς ενέργειας. Το 7% δεν μπορεί να τους αποπληρώσει, το 19% μπορεί αλλά σχεδόν ποτέ στην ώρα τους και το 50% μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς στην ώρα τους με ορισμένες δυσκολίες.
Το 29% εκτιμά ότι η Ρωσία ευθύνεται περισσότερο για την αύξηση των τιμών ενέργειας. Το 25% θεωρεί ότι ευθύνεται η ελληνική κυβέρνηση, ενώ από 20% απάντησαν «η Ευρωπαϊκή Ένωση» και «οι προμηθευτές ενέργειας» στο ίδιο ερώτημα.
Σημαντικό αντίκτυπο έχει η αύξηση των τιμών ενέργειας στη ζωή του 83% των ερωτηθέντων (40% πολύ μεγάλο και 43% σχετικό μεγάλο).
Επίσης, το 71% εκτιμά ότι η ενεργειακή κρίση επηρεάζει την προσπάθεια για την πράσινη μετάβαση (37% σε πολύ μεγάλο βαθμό και 34% σε σχετικά μεγάλο βαθμό).
Η κλιματική αλλαγή
Σε ό,τι αφορά στην κλιματική αλλαγή, 8 στους 10 ερωτηθέντες το βαθμολογούν ως σημαντικό και πάρα πολύ σημαντικό πρόβλημα.
Το 78% ανησυχεί περισσότερο για την αύξηση των καταστροφών από ακραία καιρικά φαινόμενα και το 73% συμφωνεί ότι οι πυρκαγιές, πλημμύρες και απότομες αλλαγές στον καιρό σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Από τα μέτρα που έχουν προταθεί για τον περιορισμό των επικίνδυνων για το περιβάλλον αερίων, το μεγαλύτερο ποσοστό συμφωνίας (87%) συγκεντρώνει η αύξηση της φορολογίας σε εταιρείες που δεν συμμορφώνονται με τις ανάγκες για αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής.
Αναφορικά με τις ΑΠΕ, το 44% πιστεύει ότι η χώρα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην ηλιακή ενέργεια.
Το 36% απαντά «σίγουρα ναι» στο ερώτημα αν συμφωνούν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη χώρα και το 35% «μάλλον ναι».
Το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής το έχουν οι κυβερνήσεις σύμφωνα με τους ερωτηθέντες, απάντηση που συγκέντρωσε το 74%, ενώ 42% εκτιμά ότι αυτό πέφτει στις πολυεθνικές.
Πάντως, το 53% δεν σκοπεύει να επενδύσει σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας στο σπίτι τους, μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Ο λόγος είναι το πολύ υψηλό κόστος, απαντά το 63%.
Με πληροφορίες από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο
πηγή: lifo