Ελλάδα

Κοπάδια από μέδουσες κατέκλυσαν τις παραλίες του Παγασητικού

Εμφανίστηκαν και πάλι οι μέδουσες στις ακτές της Μαγνησίας, μετά την έντονη παρουσία τους κατα τη διάρκεια του περσινού καλοκαιριού.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του gegonotanews, οι μέδουσες που ανήκουν στο είδος «aequorea forskalea» κατέκλυσαν τον Παγασητικό, από τον Κατήραγα μέχρι την Άφησσο, σε όλη την ακτογραμμή.

Συγκεκριμένα, το παραλιακό μέτωπο από τον Μάραθο, τη Νέα Αγχίαλο και τις ακτές του Πηλίου, έχει γεμίσει από κοπάδια μεδουσών, οι οποίες, ωστόσο, είναι ακίνδυνες, όπως και το τσίμπημά τους. Κάτοικοι της περιοχής διαπίστωσαν, μάλιστα, ότι τις τελευταίες ημέρες ο πληθυσμός τους αυξήθηκε.

Κοπάδια από μέδουσες κατέκλυσαν τις παραλίες του Παγασητικού Facebook Twitter
Φωτ.: Gegonotanews

Όπως προαναφέρθηκε, τα εν λόγω ζώα είναι ακίνδυνα αλλά η εικόνα με την παραλία της Αφήσου να είναι γεμάτη, «θορύβησε» τους περαστικούς και τους κολυμβητές. Οι πολίτες τη χαρακτηρίζουν σαν «μαύρη μέδουσα» λόγω των πολλών μπλε σκούρων καναλιών που έχουν και φαίνονται σαν μαύρα.

Πάντως, οι μέδουσες αυτές αντέχουν σε κρύα νερά και θα φύγουν σύντομα.Το φαινόμενο δεν είναι μόνο τοπικό, καθώς παρόμοιες μέδουσες έχουν κατακλύσει από τις αρχές Μαρτίου παραλιακές περιοχές και της Αττικής.

Σύμφωνα με ερευνητές του ΕΛΚΕΘΕ (Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών), η ενίσχυση της εμφάνισης σμηνών μεδουσών τα τελευταία χρόνια σε παγκόσμιο επίπεδο, ενδεχομένως αποτελεί την απόκριση στις συσσωρευτικές επιπτώσεις ορισμένων ανθρωπογενών επιδράσεων, με σημαντικότερες την κλιματική αλλαγή (αυξημένη θερμοκρασία της θάλασσας) και την υπεραλίευση.

https://www.lifo.gr/now/perivallon/kopadia-apo-medoyses-kateklysan-tis-paralies-toy-pagasitikoy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button