Ελλάδα

Πλεύρης: Δωρεάν τα φάρμακα για την πρόληψη από τον HIV

Δωρεάν, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, θα διατίθενται προληπτικά φάρμακα για τον ιό HIV όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

«Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε τις κατηγορίες, τις οποίες θα αποζημιώνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε όσους δεν έχουν ενδείξεις, να μπορούν να το λαμβάνουν ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο κ. Πλεύρη, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Γιατί prep. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV».

Αυτό σημαίνει ότι πολίτες θα μπορούν να λάβουν την αγωγή δωρεάν, ενώ άλλοι θα την πληρώνουν είτε από την τσέπη τους, είτε με μικρή συμμετοχή.

«Πρόκειται για αυτονόητα πράγματα κοινής λογικής και είναι ντροπή για την πολιτεία που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο υπουργός.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή» είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής.

Η πρώτη αφορά την καθημερινή λήψη ενός χαπιού, ενώ η δεύτερη την λήψη προν την σεξουαλική επαφή. Σε αυτή το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν την σεξουαλική επαφή και εν συνεχεία Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.

Παράλληλα, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να πάρουν τα φάρμακα, θα περνούν από αξιολόγηση από ειδικούς γιατρούς.
 

πηγή: lifo

now/greece/pleyris-dorean-ta-farmaka-gia-tin-prolipsi-apo-ton-hiv

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button