Γλυπτά του Παρθενώνα: «Μόνος τρόπος να επιστρέψουν είναι ένα παράρτημα του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα»
Την πιθανή μέθοδο που μπορεί να λυθεί ο «γρίφο» της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα αποκάλυψε ανώτερος κρατικός αξιωματούχος της Βρετανίας.
Η βρετανική πηγή, μιλώντας στον ανταποκριτή του ΑΝΤ1, Ισαάκ Καριπίδης, υποστήριξε ότι πιθανή λύση στο ζήτημα είναι η δημιουργία παραρτήματος του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα.
Με αυτόν τον τρόπο τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα μπορούν να επιστρέψουν, χωρίς να παραβιάζεται ο νόμος του 1963.
«Με δεδομένο πως ποτέ καμία ελληνική κυβέρνηση δεν θα δεχθεί τη λύση του δανεισμού, ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, χωρίς να αλλάξει ο νόμος του 1963, που απαγορεύει ρητά και κατηγορηματικά στο Βρετανικό Μουσείο να αφαιρέσει αντικείμενα από τις συλλογές του, είναι να ανοίξει ένα είδος παραρτήματος στην Ελλάδα», τόνισε χαρακτηριστικά.
«Έτσι τα γλυπτά εξακολουθούν να ανήκουν στο Μουσείο, όπως ο νόμος επιβάλει, αλλά την ίδια στιγμή θα βρίσκονται στην Ελλάδα», πρόσθεσε.
Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα: Οι μυστικές συζητήσεις Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου
Η δήλωση έρχεται μετά την αποκάλυψη των μυστικών συνομιλιών του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τους τελευταίους 13 μήνες, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.
Σύμφωνα με πηγές με γνώση του θέματος, όπως ανέφερε το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου των Νέων, Γιάννη Ανδριτσόπουλου, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Όσμπορν και Μητσοτάκη βρίσκονται «σε προχωρημένο στάδιο».
Μιλώντας στον Guardian, o Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το ρεπορτάζ των Νέων. «Είναι αλήθεια πως υπάρχει διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου» ανέφερε ο ίδιος στη βρετανική εφημερίδα
«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν προκαταρκτικές συνομιλίες και, ναι, έχω συναντηθεί με τον πρόεδρο του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν για να συζητήσουμε το θέμα» επιβεβαίωσε.
Ο ίδιος παραδέχτηκε πως στόχος των συνομιλιών είναι «ο καθορισμός αρχών», αλλά και η βελτίωση της ολοένα και πιο τοξικής ατμόσφαιρας που έχει διαμορφωθεί λόγω του θέματος. Όπως είπε, και οι δύο πλευρές έχουν επίγνωση των «κόκκινων γραμμών τους» και μια συμφωνία κάθε άλλο παρά κοντά είναι.
πηγή: lifo