Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Πώς κρατήθηκε μυστική η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τους χούλιγκαν
Επί 4 μήνες μία κλειστή ομάδα της Ασφάλειας Αττικής συνέλεγε στοιχεία και έδινε αναφορά μόνο στην ηγεσία
Το τελευταίο χρονικό διάστημα είχαν έρθει στο φως της δημοσιότητας «πληροφορίες» που έκαναν λόγο για πενιχρά έως μηδαμινά αποτελέσματα στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη δολοφονία του 31χρονου υπαρχιφύλακα των ΜΑΤ, Γιώργου Λυγγερίδη, αλλά και γενικότερα για τον «κόσμο» των χούλιγκαν.
Ωστόσο, η αστυνομική επιχείρηση τα ξημερώματα της 22ας Απριλίου έδειξε πως συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο. Ίσως, μάλιστα, να ήταν και μια τακτική που ακολουθήθηκε (με στόχο την επιτυχία) το να φαίνεται προς τα έξω πως η έρευνα δεν έχει αποτελέσματα και ενδεχομένως να έμπαινε στο αρχείο. Πληροφορίες του Newsbeast κάνουν λόγο για μία «κλειστή» ομάδα αστυνομικών -με προεξέχουσα υπηρεσία την Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Βίας στους Αθλητικούς Χώρους- που χειριζόταν επί περίπου 4 μήνες τα στοιχεία που προέρχονταν από: μαρτυρικές καταθέσεις, βίντεο και φωτογραφίες, νόμιμες συνακροάσεις, Εγκληματολογικά Εργαστήρια κ.ά., δίνοντας αναφορά μόνο στα πολύ υψηλά κλιμάκια της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η εντολή που είχε δοθεί και είχε… επαναληφθεί με τον πλέον εμφατικό τρόπο από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον Αρχηγό του Σώματος.
Η «κλειστή» αυτή ομάδα αστυνομικών δρούσε με απόλυτη μυστικότητα, καθώς άπαντες γνώριζαν ότι μία διαρροή θα προκαλούσε αντιδράσεις, πιέσεις, ενδεχομένως και απειλές. Μάλιστα, ιδίως το τελευταίο χρονικό διάστημα πριν από την αστυνομική επιχείρηση οι εμπλεκόμενοι στην έρευνα έπαιρναν αυξημένα μέτρα αυτοπροστασίας. Κάποιοι, δε, είχαν και φύλαξη από άλλους αστυνομικούς ειδικών Υπηρεσιών. «Φτάστε την έρευνα μέχρι τέλους και βρείτε τους υπευθύνους» ήταν η εντολή πολιτικής και φυσικής ηγεσίας, ενώ διασφαλίστηκε η απόλυτη «στεγανοποίηση της έρευνας», που οδήγησε στην δικογραφία των περίπου 3.000 σελίδων.
Το γεγονός ότι έγιναν εκατοντάδες προσαγωγές, 64 συλλήψεις, 58 κατ’ οίκον έρευνες, ελέγχθηκαν 15 οχήματα και ότι οι κατηγορούμενοι έφτασαν συνολικά τους 158 δείχνει ότι η μυστικότητα απέδωσε καρπούς. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι και «βαριά» ονόματα, ενώ ένας εξ αυτών, ο «Ιωσήφ», φέρεται να είχε επάνω του μεγάλο ποσό σε μετρητά και να σχεδίαζε διαφυγή στο εξωτερικό. Στην ογκωδέστατη δικογραφία περιγράφεται αναλυτικά ο ρόλος του, όπως και κάθε κατηγορούμενου στην εγκληματική οργάνωση.
Δολοφονία Γιώργου Λυγγερίδη: Πώς κρατήθηκε μυστική η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τους χούλιγκαν