Ελλάδα

Λέσβος: Ελεύθεροι οι δύο Αφγανοί που είχαν καταδικαστεί ως «διακινητές» – Μετά από άδικη φυλάκιση τριών χρόνων

Ελεύθεροι, μετά από δύο και πλέον χρόνια στη φυλακή και πλήθος αναβολών δικαστηρίου, αφέθηκαν οι δύο Αφγανοί αιτούντες άσυλο που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» μεταναστών.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Βορείου Αιγαίου αθώωσε τον έναν από τους δύο πρόσφυγες που είχαν καταδικαστεί σε 50 χρόνια φυλάκισης έκαστος, και απάλλαξε τον δεύτερο από μία κατηγορία, μειώνοντας την ποινή κάθειρξης. 

Σύμφωνα με την τοπική ιστοσελίδα stonisi.gr, στις 4 το απόγευμα της Παρασκευής ξεκίνησε η εκδίκαση της έφεσης των Αμίρ Ζαχίρι και Ακίφ Ραζούλι, δυο Αφγανών αιτούντων άσυλο, που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα ως «διακινητές» σε 100 χρόνια φυλακή. 

Οι δύο πρόσφυγες είχαν κριθεί ένοχοι για το αδίκημα της μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών που στερούνται το δικαίωμα εισόδου στα όρια της ελληνικής επικράτειας, δηλαδή ως δουλέμποροι, διά πλωτού μέσου και από την οποία «προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο» και κατά συρροή.

Όπως ανέφεραν στην απολογία τους οι κατηγορούμενοι, μπήκαν σε μία λέμβο από την Τουρκία και βρέθηκαν στην παραλία Τσόνια της Λέσβου, τον Μάρτιο του 2020. Ο διακινητής εγκατέλειψε τη βάρκα, με τον Αμίρ να παίρνει κάποια στιγμή το πηδάλιο, έχοντας μαζί του την 7χρονη κόρη του και την έγκυο σύζυγό του, και γι’ αυτό τον λόγο κρίθηκε σε δεύτερο βαθμό ένοχος. 

Ο Ακίφ Ραζούλι απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες και αφέθηκε ελεύθερος. Η κάθειρξη του  Αμίρ Ζαχίρι, πατέρα δύο παιδιών, μετατράπηκε σε φυλάκιση 8 ετών, ωστόσο λόγω καλής διαγωγής και συμμετοχής του σε σεμινάρια, εθελοντική εργασία,   αποφυλακίζεται γιατί έχει εκτίσει το απαραίτητο μέρος της ποινής του.

πηγή: lifo

now/world/lesbos-eleytheroi-oi-dyo-afganoi-poy-eihan-katadikastei-os-diakinites-meta-apo-adiki

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button