Μη κρατικά Πανεπιστήμια: Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή
Με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια της Βουλής και τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών κορυφώνεται σήμερα η τριήμερη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στη χώρα μας.
Στην ομιλία του, λίγο μετά τις 11 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να “σηκώσει το γάντι” που έριξαν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και να απαντήσει στα όσα περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου ισχυρίζονται, αλλά και στα περί εξυπηρέτησης των επιταγών των λόμπι. Ο πρωθυπουργός, αναμένεται να καταλογίσει στα κόμματα της αντιπολίτευσης υποκρισία, οπισθοδρόμηση και ιδεολογικές αγκυλώσεις που θέλουν την Ελλάδα αποξενωμένη από το παγκόσμιο γίγνεσθαι και καθηλωμένη στο καθεστώς του ακαδημαϊκού παραπετάσματος, ενώ επιθυμούν την διατήρηση του “ελντοράντο” των ανεξέλεγκτης ποιότητας σπουδών από ιδιωτικά κολέγια μέσω ξένων πανεπιστημίων.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, συνομολογούν στα περί αντισυνταγματικότητας του κυβερνητικού νομοθετήματος, ενώ το ΠΑΣΟΚ, προωθεί ένα σκανδιναβικού τύπου μοντέλο μη κρατικών πανεπιστημίων και με την προϋπόθεση ότι θα αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος.
«Συνταγματικό το νομοσχέδιο» απαντά η κυβέρνηση
Σε απάντηση ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, επιχειρηματολογει υπέρ της συμβατότητας του νομοσχεδίου με το συνταγματικό κείμενο – επικαλούμενος τις γνωμοδοτήσεις των συνταγματολόγων Ευ. Βενιζέλου και Ν. Αλιβιζάτου – και εξηγώντας τις θεμελιώδεις μεταβολές που επήλθαν από το 1975 και έκτοτε, ενώ υπενθυμίζει ότι όταν ψηφίστηκε ο νόμος Διαμαντοπούλου, υπήρξαν μειοψηφικές φωνές εντός του ΣτΕ που τον έκριναν αντισυνταγματικό, οι οποίες ωστόσο υπαναχώρησαν όταν επήλθαν σχετικές βελτιώσεις. Εξηγεί ότι ο συνταγματικός νομοθέτης το 1975, χρησιμοποιούσε τα ΝΠΔΔ ως κυρίαρχο μηχανισμό άσκησης της κρατικής εξουσίας, από τότε όμως έχουν αλλάξει πολλά όπως η διασυνοριακότητα, η συμμετοχή μας στην ΕΕ, η δημιουργία των Ανεξάρτητων Αρχών μεταξύ των οποίων της Ανεξάρτητης Αρχής, η οποία πιστοποιεί, ελέγχει τα δημόσια πανεπιστήμια και θα ελέγχει και τα συγκεκριμένα παραρτήματα ξένων πανεπιστημίων, δημοσίων και μη κρατικών. Σχετικώς με την Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, παρατηρεί ότι αυτό το κείμενο διαψεύδει πανηγυρικά τους φορείς “της μίας και μοναδικής αλήθειας” διότι “δεν μιλάει πουθενά περί κάθετης αντισυνταγματικότητας” και επισημαίνει ότι υπάρχουν δύο σχολές σκέψης. Εξηγεί δε ότι η κυβέρνηση διάλεξε την μία και αυτή είναι να εμπιστευτεί γνωμοδοτήσεις κορυφαίων καθηγητών του συνταγματικού δικαίου και του διοικητικού δικαίου (Ευ. Βενιζέλος και Ν. Αλιβιζάτος) έχοντας αντλήσει πάρα πολλά στοιχεία από αυτές.
Ο υπουργός Παιδείας, απαντά ειδικώς στο ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει ότι όταν ο κ. Ανδρουλάκης έλεγε ότι “θα πούμε ναι αρκεί το νομοσχέδιο να μην είναι σε βάρος των δημόσιων πανεπιστημίων”, γνώριζε και τις συνταγματικές γνωμοδοτήσεις πάνω στις οποίες βασίζεται αυτό και του καταλογίζει ότι χρησιμοποιεί το Σύνταγμα σαν “φύλο συκής”.
Στις 7:30 η ονομαστική ψηφοφορία
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί από την πλειοψηφία, με ονομαστική ψηφοφορία (την οποία ζήτησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ) η οποία θα διεξαχθεί περί τις 7.30 το απόγευμα.
Με την ψήφισή του, το νομοσχέδιο αυτό “σπρώχνει τους δείκτες του ρολογιού της Ανώτατης Παιδείας στην χώρα μας στον 21ο αιώνα” όπως είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και όπως καταφάνηκε – τόσο από την τοποθέτηση του Γιώργου Γεραπετρίτη όσο και των βουλευτών της ΝΔ – αποτελεί την “πρόβα τζενεράλε” λίγο πριν ανοίξει η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Στην διαδικασία αυτή, το άρθρο 16, θα έχει κεντρική θέση ώστε να επιτραπεί όχι απλώς η εγκατάσταση, στην χώρα μας, τριτοβάθμιων εκπαιδευτηρίων, υφιστάμενων ξένων πανεπιστημίων, αλλά η ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων ανεξαρτήτως εάν αυτά είναι κερδοσκοπικά ή μη Νομικά Πρόσωπα.
https://creta24.gr/mi-kratika-panepistimia-apopse-i-psifoforia-sti-vouli/