Ελλάδα

Παπαδόπουλος για σεισμό στην Τουρκία: Σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων- Φόβοι για νέες ισχυρές δονήσεις

Για τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων που ενδέχεται να φέρει κι άλλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή, έκανε λόγο ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, με αφορμή την χθεσινη δόνηση των 6,4 Ρίχτερ στην Τουρκία.

«Ο σεισμός που έγινε χθες το βράδυ έχει επίκεντρο στο τέρμα του μεγάλου ρήγματος. Όλο το ρήγμα που έσπασε με τον σεισμό των 7,8 ρίχτερ στις 6 Φεβρουαρίου καλύπτει μια περιοχή περίπου 300 χιλιομέτρων. Ο νέος σεισμός έγινε στο νοτιότερο άκρο αυτού του ρήγματος, εκεί που συναντάει το μεγάλο ρήγμα της Νεκράς Θάλασσας- που  κατευθύνεται προς τα νότια- ενώ συναντάει ταυτοχρόνως το βορειοανατολικό τερματισμό του κυπριακού τόξου», δήλωσε ο σεισμολόγος, μιλώντας στην ΕΡΤ. 

«Έχουμε την τριπλή σύνδεση τριών μεγάλων ρηγμάτων και αυτό δημιουργεί νέες προϋποθέσεις ενδεχομένως για ακόμη κι άλλους ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή», συμπλήρωσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή εξακολουθεί να είναι πολύ δραστήρια και οι ειδικοί δεν μπορούν να πουν με σιγουριά πως ο χθεσινός σεισμός των 6,4 Ρίχτερ είναι μετασεισμός. «Μπορεί να είναι ένας σεισμός ο οποίος διεγέρθηκε από αυτόν των 7,8 Ρίχτερ, ακριβώς εκεί που συνδέονται τα τρία ρήγματα. Μετέφερε τάσεις, μετέφερε δηλαδή πιέσεις, ενέργεια».

Όσον αφορά στην Κύπρο και τις ανησυχίες που υπάρχουν για ενδεχόμενες σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή, είπε πως οι κάτοικοι εκεί θα πρέπει να παραμένουν ψύχραιμοι. «Αυτά που λέμε είναι εν δυνάμει. Δεν είναι βεβαιότητες. Δεν σημαίνει ότι θα σημειωθεί ένας ισχυρός σεισμός. Σε κάθε περίπτωση βέβαια πρέπει να υπάρχει η απαιτούμενη ετοιμότητα, όπως και στην Ελλάδα». 

Στη συνέχεια της συνέντευξη ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος επισήμανε πως στην Ελλάδα έχουμε πάρα πολλές σεισμικές πηγές και πάρα πολλά ενεργά ρήγματα. «Στην Ελλάδα, με απασχολούν οι αυτόχθονες σεισμοί, αυτοί που γίνονται εδώ. Σε αυτή τη χώρα έχουμε πάρα πολλές σεισμικές πηγές, πάρα πολλά σεισμικά ενεργά ρήγματα», σημείωσε τονίζοντας πως ούτως ή άλλως πρέπει να υπάρχει ετοιμότητα και προετοιμασία.  

«Με τον τρόπο αυτό, εάν θα έχουμε κάποια στιγμή και έναν έξωθεν, αλλοδαπό, αλλόχθονα σεισμό, θα είναι συν ένας σεισμός στους πολλούς που ούτως ή άλλως γίνονται σε αυτή τη χώρα και το ίδιο ισχύει και για την Κύπρο». 

Σε ερώτηση για την περιοχή της Κωνσταντινούπολης και για φόβους που υπάρχουν για έναν ενδεχόμενο σεισμό εκεί, κάτι που με τη σειρά του θα σημάνει «συναγερμό» και στην Ελλάδα, ανέφερε: 

«Ναι, είναι δυνατόν αυτό να γίνει. Δεν είναι βέβαιο το χρονικό διάστημα, ο χρονικός ορίζοντας μέσα στον οποίο μπορεί να γίνει. Όλη η πλάκα της Ανατολίας σταδιακά κινείται προς το Αιγαίο, προς τα δυτικά. Όταν λοιπόν έχουμε σε ένα μήκος σχεδόν 300 χιλιομέτρων μία απότομη μετακίνηση η οποία κυμαίνεται από 1 έως 7 μέτρα κατά μέσον όρο, τότε από μηχανική άποψη εξηγείται πάρα πολύ εύκολα ότι τείνει να μετακινηθεί και στο βόρειο τμήμα του».

Σε κάθε περίπτωση, όπως τόνισε, το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας αποτελεί έναν τρομερά μεγάλο κίνδυνο για όλη την ευρύτερη περιοχή. «Τα μεγαλύτερα μεγέθη έχουν συμβεί εδώ», συμπλήρωσε.

Ο σεισμός της Πάρνηθας το 1999 σημειώθηκε λίγες ημέρες μετά τον σεισμό στην Τουρκία

Ο ίδιος παρατήρησε ακόμη ότι στις 17 Αυγούστου του 1999 έγινε σεισμός στην Τουρκία και ακολούθησε στις 7 Σεπτεμβρίου, τότε, ο σεισμός της Πάρνηθας στην Ελλάδα.

«Δεν σημαίνει ότι κάθε φορά που έχουμε έναν μεγάλο σεισμό, θα έχουμε και έναν μεγάλο σεισμό στην Ελλάδα. Πρέπει να συντρέξουν και άλλες γεωφυσικές προϋποθέσεις. Πρέπει να υπάρχουν κάποια ρήγματα τα οποία είναι ώριμα, δηλαδή από μόνα τους έχουν φορτιστεί και είναι πολύ κοντά στο να δώσουν τον επόμενο σεισμό. Τότε σπάνε», εξήγησε και πρόσθεσε πως ο σεισμός της Πάρνηθας θα γινόταν δύο χρόνια αργότερα από μόνος του.

«Επισπεύθηκε, επιταχύνθηκε η γένεση του σεισμού αυτού λόγω του μεγάλου σεισμού της του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας τρεις εβδομάδες πριν», συμπλήρωσε. 

Ως προς την εξήγηση που έχει δοθεί από κάποιους ότι «ο εσωτερικός πυρήνας της Γης σταμάτησε για λίγο και πάει να γυρίσει αντιστρόφως» κι αν αυτό συνδέεται με τη σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε: 

«Μάλλον όχι. Δεν φαίνεται να έχει σχέση. Αυτή είναι η σεισμομηχανική της περιοχής. Και από πρακτική άποψη, πρέπει να υπάρχει προστασία και προετοιμασία», κατέληξε.

Με πληροφορίες από ΕΡΤ

πηγή: lifo

now/greece/papadopoylos-gia-seismo-stin-toyrkia-syndesi-trion-megalon-rigmaton-foboi-gia-nees

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button