Στο μικροσκόπιο το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύμφωνα με δημοσίευμα – Τι απαντά ο Οργανισμός
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνέχεια του ρεπορτάζ του Βασίλη Λαμπρόπουλου που δημοσιεύεται, σήμερα, Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2022, στην εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ», με τίτλο «Στο μικροσκόπιο “Το Χαμόγελο του Παιδιού”»:
Επισημαίνει ότι:
Ο δημοσιογράφος του «Βήματος» ουδέποτε επικοινώνησε με τον Οργανισμό, τόσο ενόψει, όσο και κατά τη διάρκεια της δημοσιογραφικής του έρευνας για σχετικές δηλώσεις-απαντήσεις επί των σημείων του ρεπορτάζ.
Επιδιώκεται ξεκάθαρα η δημιουργία εντυπώσεων — οι οποίες πρόκειται να αναλυθούν και καταρριφθούν ακολούθως — με στόχο τον κλονισμό της εμπιστοσύνης του κόσμου που στηρίζει το έργο του, αδιάκοπα, εδώ και 27 χρόνια, σε συνέχεια δημοσιευμάτων σχετικά με άλλους φορείς και ΜΚΟ.
Όλα τα οικονομικά στοιχεία που περιέχονται στο ρεπορτάζ βρίσκονται σταθερά αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, και άλλα στοιχεία που αναφέρονται ο Οργανισμός αναρωτιέται πώς δημοσιοποιήθηκαν σε δημοσιογραφικούς κύκλους.
Εν όψει της αυριανής Συνέντευξης Τύπου στις 12μ.μ. που θα πραγματοποιήσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στους χώρους του (Γαρυττού 80, Αγ. Παρασκευή 15343) με στόχο την αναλυτική απάντηση σε όλα όσα αναφέρονται στο δημοσίευμα της εφημερίδας, παρακάτω επιγραμματικά οι τοποθετήσεις του Οργανισμού στα βασικά σημεία.
Αναφορικά με τον έλεγχο, που όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαχρονικά δέχεται ελέγχους από κρατικούς φορείς και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, γεγονός που αποζητά, χαιρετίζει όπως και τον έλεγχο που υποστηρίζει το δημοσίευμα ότι πρόκειται να πραγματοποιηθεί.
Αναφορικά με την έρευνα που επικαλείται:
Στην πιο πρόσφατη πανελλαδική έρευνα (Νοέμβριος 2022) που αφιλοκερδώς διενήργησε η εταιρεία Focus Bari για τον Οργανισμό, προέκυψαν τα παρακάτω βασικά σημεία:
Στην 1η θέση και με ποσοστό 94% αναγνωρισιμότητας βρίσκεται «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανάμεσα στις ΜΚΟ της χώρας.
Το 88% θεωρεί ότι προσφέρει ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.
Το 86% θεωρεί ότι έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στην αντιμετώπιση περιστατικών και φροντίδας παιδιών στην Ελλάδα.
Το 85% θεωρεί ότι έχει τη δύναμη να κινητοποιεί τις Αρχές και τους πολίτες.
Το 79% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του Οργανισμού, σημειώνοντας αύξηση 8% από το 2021.
Το 78% θεωρεί ότι αποτελεί τον πιο αξιόπιστο μη κυβερνητικό φορέα στην Ελλάδα, σημειώνοντας αύξηση 21,9% από το 2021.
Αναφορικά με την εξωστρέφεια του Οργανισμού:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» με δική του πρωτοβουλία δημοσιοποιεί:
ετησίως τον ισολογισμό του και τις εκθέσεις των ορκωτών ελεγκτών
δύο φορές ετησίως τα στατιστικά στοιχεία όλων των υπηρεσιών και δράσεών του
Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης
Στα 27 χρόνια δράσης, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει απευθυνθεί χωρίς καμία καθυστέρηση και με απόλυτη διαφάνεια στις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές και Εισαγγελικές) για να επιλυθούν προβλήματα ή να καταγγείλει περιστατικά που έχουν προκύψει σχετικά με το ανθρώπινο δυναμικό, συνεργάτες, υποστηριζόμενα παιδιά και οικογένειες και έχει ακολουθήσει στο ακέραιο την προβλεπόμενη, από τις Αρχές, διαδικασία.
Ετήσιο οικονομικό έλεγχο από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
Έλεγχο από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων, όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).
Έλεγχο για την πιστοποίηση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024.
Αναφορικά με τον αριθμό των παιδιών που έχει στηρίξει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»:
Το 2018 ο Οργανισμός στήριξε 90.601 παιδιά και τις οικογένειές τους
Το 2019 ο Οργανισμός στήριξε 95.717 παιδιά και τις οικογένειές τους
Το 2020 ο Οργανισμός στήριξε 57.722 παιδιά και τις οικογένειές τους
Το 2021 ο Οργανισμός στήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους
Και σημειώνεται ότι το 2020 και το 2021 εν μέσω πανδημίας, βασικές δράσεις του Οργανισμού ανεστάλησαν λόγω σχετικών οδηγιών και κατευθύνσεων από τις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Στην αναστολή αυτή οφείλεται και η μείωση του αριθμού των υποστηριζόμενων παιδιών.
Οι βασικές δράσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους είναι:
Προληπτική ιατρική και οδοντιατρική σε παιδιά, Δημιουργική απασχόληση σε νοσηλευόμενα παιδιά, Παρεμβάσεις πρόληψης στα σχολεία.
Ωστόσο, σημειώνεται ότι ενώ το 1ο εξάμηνο του 2021 «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 23.828 παιδιά, το 1ο εξάμηνο 2022 υποστήριξε 38.710 παιδιά, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σταδιακή αύξηση των υποστηριζόμενων παιδιών με την παρέλευση των μέτρων ενάντια στη διασπορά της πανδημίας.
Αναφορικά με το Διοικητικό Συμβούλιο, συμμετέχουν οι:
Πρόεδρος, Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Αντιπρόεδρος, Κωνσταντίνος Κοτσιλίνης Πρώην Ορκωτός Ελεγκτής και Σύμβουλος Επιχειρήσεων
Γενικός Γραμματέας, Χρήστος Καμμιλάτος Διευθυντής ΕΣΥ Γενικός Οικογενειακός Γιατρός
Ταμίας, Ιωάννης Λαμπρόπουλος Ιωάννης Λαμπρόπουλος Αντιστράτηγος ΕΑ Πυροσβεστικού Σώματος
Μέλος, Ευαγγελία Μαλαμάκη Πτυχιούχος μαθηματικός ΕΚΠ
Μέλος, Ελευθέριος Σαμαράς Διευθύνων Σύμβουλος Εταιρείας
Μέλος, Πυθαγόρας Παπαδημητρίου Ανώτατο Διευθυντικό Στέλεχος Πολυεθνικής Εταιρίας
Αναπληρωματικό Μέλος, Βασίλειος Ορφανός Πρόεδρος Εταιρίας Τεχνολογίας
Αναπληρωματικό Μέλος, Ευαγγελία Καρπουζοπούλου Παιδαγωγός Προσχολικής Ηλικίας
Αναπληρωματικό Μέλος, Αικατερίνη Χούπη Διευθύντρια Δημιουργικού Τμήματος Διαφημιστικής Εταιρίας
Επίτιμο Μέλος, Βασίλειος Μαρκής, Επίτιμος Αντιεισαγγελέας Αρείου Πάγου
Επίτιμο Μέλος, Χρυσούλα Μυλωνά, τ. Εισαγγελέας Ανηλίκων
Αναφορικά με την προσωπική πορεία του Κώστα Γιαννόπουλου:
Κατά τη διάρκεια της ασθένειας του γιου του Ανδρέα, εγκατέλειψε την επιχειρηματική δραστηριότητα και αφιερώθηκε αρχικά στο παιδί και μετέπειτα στην υλοποίηση της επιθυμίας τους. Η επιχειρηματική δραστηριότητά του ολοκληρώθηκε χωρίς εκκρεμείς οφειλές και συναλλαγές.
Αναφορικά με τις απολύσεις εργαζομένων:
Πραγματοποιήθηκαν απολύσεις εργαζομένων εξαιτίας περιστατικού κακοποίησης φιλοξενούμενου παιδιού. Ο Οργανισμός ακολούθησε τη νόμιμη διαδικασία.
Δεν ανανεώθηκε η σύμβαση εργασίας εργαζομένου και δεν υπήρξε απόλυση.
Αναφορικά με την τοποθέτηση καμερών:
Στους εξωτερικούς χώρους του Οργανισμού, και αποκλειστικά για την προστασία των φιλοξενούμενων παιδιών τοποθετήθηκαν κάμερες, εν γνώσει όλων και κατόπιν σχετικής αδειοδότησης των αρμόδιων φορέων και της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων.
Αναφορικά με τη μη επαρκή στελέχωση των Σπιτιών του Οργανισμού:
Σε κάθε Σπίτι, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» απασχολεί μία 16μελή ομάδα εργαζομένων των εξής ειδικοτήτων: Κοινωνικός Λειτουργός, Ψυχολόγος, Παιδαγωγοί, Παιδοκόμοι, Εκπαιδευτικός, Μαγείρισσα, Νοσηλευτής, Καθαρίστρια, Οδηγοί, Παιδίατροι, Νομικός Σύμβουλος.
Αναφορικά με τις αναφορές γονέων για την παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους:
Όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού έρχονται κατόπιν εισαγγελικών παραγγελιών και δικαστικών αποφάσεων.
Σημειώνεται ότι:
Μέχρι σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αναλάβει τη φροντίδα 1.044 παιδιών στα 11 Σπίτια που λειτουργεί πανελλαδικά, κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και για κάθε παιδί η πολυεπιστημονική ομάδα του Οργανισμού αναζητά την καλύτερη λύση.
Από το 2006 έως σήμερα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει προχωρήσει στην επανένωση 378 παιδιών με την οικογένειά τους κατόπιν σχετικών εισαγγελικών εντολών και δικαστικών αποφάσεων.
Από το 2006 έως σήμερα «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αποκαταστήσει 98 παιδιά μέσω τεκνοθεσίας και 30 μέσω αναδοχής.
Ωστόσο:
Σήμερα, για 79 από τα 126 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς αναδοχή δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης, με τα 59 εξ αυτών να είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 47 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους αναδόχους γονείς.
Σήμερα, για 6 από τα 27 παιδιά που έχει δηλώσει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» προς τεκνοθεσία δεν έχει προκύψει πρόταση σύνδεσης. Το σύνολο των 6 παιδιών είναι άνω των 12 ετών. Για τα υπόλοιπα 21 παιδιά αν και προκύπτουν προτάσεις σύνδεσης, τελικά απορρίπτονται από τους υποψήφιους θετούς γονείς.
Αναφορικά με την παρουσία παιδιών που φιλοξενούνται στα Σπίτια του Οργανισμού, σε τηλεοπτικές εκπομπές:
Παιδιά εθελοντές, παιδιά που φιλοξενούνται στα Σπίτια, παιδιά εργαζομένων και εθελοντών συνυπήρχαν σπάνια σε τηλεοπτικές εκπομπές.
Αναφορικά με εκκρεμείς οφειλές του Οργανισμού:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» καλύπτει κάθε υποχρέωσή του με απόλυτη συνέπεια. Δεν έχει οφειλές στο δημόσιο, σε τρίτους, σε προμηθευτές, σε εργαζόμενους κ.λπ.
Αναφορικά με το περιστατικό στο Σπίτι του Οργανισμού στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας:
Άμεσα, μετά από την ενημέρωση του Οργανισμού, ο Πρόεδρος και οι υπεύθυνοι απευθύνθηκαν αυτοβούλως στις αρμόδιες εισαγγελικές Αρχές. Η διαδικασία πραγματοποιήθηκε στο ακέραιο βάσει των οδηγιών που δόθηκαν από τις Αρχές. Η έρευνα ολοκληρώθηκε στην Ηρακλείτσα χωρίς να προκύψει κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο, και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο από τη δικαιοσύνη.
Αναφορικά με τα ετήσια οικονομικά στοιχεία του Οργανισμού:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» έχει αυτοβούλως θεσπίσει ελεγκτικές διαδικασίες εσωτερικά και δέχεται έλεγχο και από ανεξάρτητους εξωτερικούς φορείς στην Ελλάδα και στο εξωτερικό:
Ετήσιος οικονομικός έλεγχος από την ανεξάρτητη διεθνή εταιρεία ορκωτών ελεγκτών Ernst and Young.
Έλεγχος από διεθνείς φορείς π.χ. Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο κατάθεσης προτάσεων και πιστοποιήσεων όπως ένταξη του Οργανισμού στη Γενική Διεύθυνση Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG ECHO).
Έλεγχος για την πιστοποίηση του Οργανισμού και των υπηρεσιών του από το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» πιστοποιήθηκε για δεύτερη φορά για την παροχή πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας. Η πιστοποίησή ισχύει μέχρι το 2024.
Έλεγχος με το νέο νομοθετικό πλαίσιο για την ένταξη του Οργανισμού στο Εθνικό Μητρώο μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το αρμόδιο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.
Τακτικοί αιφνιδιαστικοί έλεγχοι από την Κοινωνική Υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας που υπάγεται κάθε Σπίτι του Οργανισμού (συνολικά 11 Σπίτια πανελλαδικά). Οι έλεγχοι αφορούν συνολικά στη λειτουργία του κάθε σπιτιού (προσωπικό, φιλοξενούμενα παιδιά, επισκόπηση ιστορικών παιδιών, κτιριακά θέμα, διοικητικά θέματα κ.λπ.)
Συμβουλευτικές υπηρεσίες για τα οικονομικά θέματα του Οργανισμού και την εύρυθμη λειτουργία του Οικονομικού Τμήματος από μία εκ των μεγαλύτερων συμβουλευτικών και ελεγκτικών οίκων διεθνώς τη Deloitte.
Σύστημα Εσωτερικού Ελέγχου στο οποίο καταγράφονται το σύνολο των διαδικασιών και των ελεγκτικών μηχανισμών μέσω των οποίων εξασφαλίζεται η ασφαλής και η αποτελεσματική λειτουργία του Οργανισμού σε οργανωτικό, οικονομικό και λειτουργικό επίπεδο.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνεται για παραβάσεις του Κώδικα Ηθικής, Δεοντολογίας πρόληψης και καταπολέμησης απάτης και διαφθοράς (Ethics Antifraud and Anticorruption Policy) μέσω Μηχανισμού Προστασίας Πληροφοριοδοτών (Whistle Blow Policy) που διαθέτει (Γραμμή απευθείας επικοινωνίας 210 3306177 – E mail: ia@hamogelo.gr).
Αναφορικά με το αποθεματικό του Οργανισμού, ύψους 6,2 εκατομμυρίων ευρώ:
Το 2021 τα ετήσια έξοδα του Οργανισμού για την υλοποίηση των δράσεών του ανήλθαν στα 15.566.000 €, ως εκ τούτου το πλεόνασμα που οφείλει να έχει ο Οργανισμός για να διασφαλίσει την προστασία των παιδιών που υποστηρίζει και των αναγκών τους που καλύπτει, αντιστοιχεί σε περίπου 5 μήνες.
Αναφορικά με την έκκληση του Κώστα Γιαννόπουλου τον Μάιο 2016 για υποστήριξη από τους πολίτες:
Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, εξού και προέκυψε το συγκεκριμένο αποθεματικό.
Αναφορικά με τους ισολογισμούς του Οργανισμού το 2000 και το 2011:
Τα έντεκα χρόνια που μεσολάβησαν (2000 έως και 2011) «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ανέπτυξε τις δράσεις του και αύξησε τις παρεχόμενες υπηρεσίες σε παιδιά και τις οικογένειές τους:
Έτος 2000
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά που βρίσκονται σε κίνδυνο στο Περιστέρι
Έτος 2001
Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στην Πάτρα
Αποκτούνται 2 Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»
Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης
Έτος 2002
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στην Αρχαία Κόρινθο
Ξεκινά το Πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής και Οδοντιατρικής σε παιδιά
Η Εθνική Γραμμή SOS 1056 αποκτά πανελλαδική εμβέλεια
Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών (Ρίο) και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Πάτρας
Έτος 2003
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στον Καρέα
Ξεκινά η δημιουργική απασχόληση νοσηλευόμενων παιδιών στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης
Έτος 2004
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά στο Μαρούσι
Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στη Χαλκίδα
Έτος 2005
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στα Μελίσσια
Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στον Πύργο – Ηλείας
Έτος 2007
Ξεκινά η λειτουργία του Amber Alert Hellas
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στην Κυλλήνη
Υποστηρίζονται ολιστικά οι πληγέντες από τις καταστροφικές φωτιές στο Νομό Ηλείας
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναγνωρίζεται ως Εθνικό κέντρο για τα εξαφανισμένα και υπό εκμετάλλευση παιδιά
Έτος 2008
Ξεκινά η λειτουργία της 116000 Ευρωπαϊκής Γραμμής για τα Εξαφανισμένα Παιδιά στην Ελλάδα
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Φοίνικα Καλαμαριάς
Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Μαρούσι Αττικής
Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Έτος 2009
Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στον Μύτικα Εύβοιας
Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στο Ίλιον
Λειτουργεί το Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στη Θεσσαλονίκη
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας, τα οποία κατόπιν εισαγγελικής εντολής ή εγκατάλειψης δεν βρίσκονται με τη βιολογική τους οικογένεια
Έτος 2010
Λειτουργεί το Κέντρο Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα Εξαφανισμένα και θύματα Εκμετάλλευσης Παιδιά
Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κόρινθο
Έτος 2011
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Μοσχάτο
Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Αναφορικά με τη διαχείριση των ακινήτων:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αποκτά ακίνητα από κληρονομιά ή/και δωρεά εν ζωή. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι απόλυτα διαφανής και όπως ορίζεται από τη Νομοθεσία.
Τα ακίνητα αξιοποιούνται για τα παιδιά που υποστηρίζει ο Οργανισμός, για τη διαμονή των ενήλικων παιδιών του, για παιδιά με προβλήματα υγείας και τις οικογένειές τους, για τη διαμονή μητέρων θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας και των παιδιών τους, και φυσικά αξιοποιούνται σε έκτακτες καταστάσεις όπως ενδεικτικά, φυσικές καταστροφές και η φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων.
Τα ακίνητα του Οργανισμού ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους αξιοποιούνται κατά περίπτωση. Για κάποια υπάρχει καθεστώς συνιδιοκτησίας, κάποια απαιτούν επισκευή/ανακαίνιση, κάποια έχουν κληροδοτηθεί/δωριθεί υπό συγκεκριμένους όρους, κάποια είναι μισθωμένα.
Αναφορικά με τις αμοιβές των εργαζομένων μεταξύ 2011 και 2014:
Έτος 2011
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Μοσχάτο
Αποκτάται Κινητή Ιατρική Μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Έτος 2012
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναλαμβάνει την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής καμπάνιας ενάντια στο σχολικό εκφοβισμό (Europe’s Anti Bullying Campaign)
Λειτουργεί το Πανελλήνιο Κέντρο Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης με έδρα στην Αθήνα
Δημιουργείται η Ομάδα έρευνας και διάσωσης «Θανάσης Μακρής»
Δημιουργείται το Εθελοντικό Μαθητικό Δίκτυο YouSmile
Λειτουργεί Σπίτι για παιδιά σε κίνδυνο στο Αίγιο
Λειτουργεί Σπίτι Ημερήσιας Φροντίδας στο Αγρίνιο
Έτος 2013
Λειτουργεί Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Κέρκυρα
Ξεκινά πρόγραμμα Προληπτικής Ιατρικής σε Παιδιά και Κέντρα υποστήριξης Οικογενειών σε Κρίση στην Ελλάδα
Έτος 2014
Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στα Χανιά
Ξεκινά η δράση του Οργανισμού στη Λάρισα
Ξεκινά η δράση του «Οδυσσέα», το 1ο Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης Εκπαίδευσης και Τεχνολογίας
Λειτουργούν Infodesks στην Ευρώπη για το παιδικό trafficking
Αποκτώνται 3 Κινητές Ιατρικές Μονάδες εντατικής θεραπείας για νεογνά και παιδιά
Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» θεωρεί ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη.
Αναφορικά με το πλεόνασμα:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» οφείλει καταρχήν στα παιδιά και τις οικογένειες που στηρίζει, να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα των δράσεών του κάτω από οποιασδήποτε συνθήκες, όπως capital controls, οικονομική κρίση, πανδημία κ.λπ. και αυτή η νοοτροπία είναι που έχει καταστήσει δυνατή τη συνέχιση του έργου του Οργανισμού τα 27 χρόνια δράσης του.
Πολλές χρονιές οι δράσεις συνεχίστηκαν ακριβώς χάρη στο πλεόνασμα που υπήρχε.
Αναφορικά με την αύξηση των εξόδων του προσωπικού μεταξύ 2017 και 2018:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 2015 προχώρησε αναγκαστικά σε μείωση μισθών για να ανταποκριθεί στην οικονομική κρίση που μάστιζε τη χώρα και με στόχο να ανταπεξέλθει στις ανάγκες και να συνεχίσει απρόσκοπτα το έργο του.
Τα χρόνια που ακολούθησαν και όταν η κατάσταση βελτιώθηκε, ο Οργανισμός προχώρησε σε σταδιακή αποκατάσταση των μισθών των εργαζομένων.
Αναφορικά με τον λογαριασμό σε ελβετική τράπεζα:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί λογαριασμούς σε διάφορες τράπεζες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως και η συγκεκριμένη ελβετική που αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το 2019 ολοκληρώθηκε η πώληση του ξενοδοχείου ΤΙΤΑΝΙΑ, με «Το Χαμόγελο του Παιδιού» να διαθέτει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Το ποσό των 15 εκατομμυρίων ευρώ που προέκυψε και για τη διασπορά κινδύνου αποφασίστηκε να μοιραστεί σε τρεις διαφορετικές τράπεζες, δύο στην Ελλάδα και μία στο εξωτερικό.
Σε κάθε περίπτωση, οποιαδήποτε τραπεζική συναλλαγή στους λογαριασμούς που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου και του Αντιπροέδρου του Δ.Σ. και στο εξωτερικό απαιτεί την υπογραφή του Προέδρου, του Αντιπροέδρου και του Ταμεία του Δ.Σ. του Οργανισμού.
Όλοι οι λογαριασμοί που διατηρεί «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στην Ελλάδα και το εξωτερικό βρίσκονται στο site του Οργανισμού.
Αναφορικά με τη συνεργασία του Οργανισμού με την ΕΛ.ΑΣ.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» δεν έχει καμία προστριβή με την ΕΛ.ΑΣ., αντίθετα η συνεργασία είναι διαχρονική και με ουσιαστικό όφελος για την κοινωνία και τα παιδιά. Η συνεργασία δεν περιορίζεται στο σκέλος των εξαφανίσεων ανηλίκων και ενηλίκων αλλά και σε άλλους τομείς όπως η κακοποίηση, παράνομη διακίνηση και εμπορία κ.λπ.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» στο πλαίσιο Συμφώνου Συνεργασίας δραστηριοποιείται στη διαχείριση περιστατικών εξαφάνισης ενηλίκων από 18 έως 60 ετών που διατρέχουν κίνδυνο (νοητική στέρηση, ψυχολογικά προβλήματα κ.λπ.), που αγνοούνται ύστερα από ατυχήματα και φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά, σεισμό, ναυάγιο, κατολισθήσεις, πλημμύρες κ.λπ.), που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή/και είναι απαραίτητη η λήψη φαρμακευτικής αγωγής (προβλήματα προσανατολισμού, ψυχολογικά προβλήματα, αυτοκτονικές τάσεις, νοητική στέρηση κ.λπ.).
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» διαθέτει την εμπειρία, τεχνογνωσία, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ενηλίκων που αγνοούνται με διασφάλιση της αξιοπρέπειάς τους και των προσωπικών τους δεδομένων.
Οι δράσεις του Οργανισμού με μια ματιά: https://drive.google.com/file/d/1ltEnq6TnHoHcz0An8Yr4bV_0Ef7poi-s/view?usp=sharing
Οικονομικοί απολογισμοί: https://www.hamogelo.gr/gr/el/oikonomikoi-apologismoi/
Στατιστικά δράσεων: https://www.hamogelo.gr/gr/el/koinonikoi-apologismoi/
Έρευνα Focus Bari: https://www.hamogelo.gr/media/uploads_file/2022/11/15/p1ght86odg1tev5q61dc51ct18q44.pdf
Πιστοποιήσεις-Συνεργασίες: https://www.hamogelo.gr/gr/el/pistopoiiseis/
Το δημοσίευμα
Αναλυτικά στο δημοσίευμα του Βήματος αναφέρεται:
Σημαντικά πλεονάσματα της τάξης των 6.000.000 ευρώ που έρχονται σε αντίθεση με κατά καιρούς δηλώσεις για «προβλήματα επιβίωσης» του οργανισμού. Δείγματα ελλιπούς-προβληματικής διαχείρισης σε αρκετά από τα 230 ακίνητα που είχαν παραχωρηθεί-δωρισθεί από ιδιώτες την τελευταία 25ετία και εμφανίζονται, σύμφωνα με καταγραφές του Κτηματολογίου, στα περιουσιακά στοιχεία του.
Η ύπαρξη λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα όπου είχαν κατατεθεί περίπου 5.000.000 ευρώ. Σποραδικές καταγγελίες για κακοποίηση ανηλίκων εκ των οποίων μία ερευνάται από δικαστικούς λειτουργούς στη Βόρεια Ελλάδα με απόλυτη μυστικότητα. Ορισμένες, παλαιότερες, αιχμηρές αναφορές από συνδικαλιστικές οργανώσεις και υπαλλήλους για κακή συμπεριφορά υπευθύνων σε ορισμένες δομές. Το περιεχόμενο εγγράφων με επιθετικό, επικριτικό χαρακτήρα σε υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. για το ζήτημα της «αποκλειστικής» διαχείρισης υποθέσεων εξαφανίσεων με διαφαινόμενο επικοινωνιακό, «διαφημιστικό» ενδιαφέρον. Η έλλειψη για δεκαετίες ουσιαστικού κρατικού ελέγχου σε οικονομικά δεδομένα και όχι μόνο.
Ζήτημα εμπιστοσύνης
Αυτές είναι ορισμένες από τις διαπιστώσεις-πληροφορίες και το περιεχόμενο άτυπων ενημερώσεων που φαίνεται να ωθούν ελληνικές ελεγκτικές υπηρεσίες, όπως η Επιτροπή για το Ξέπλυμα Χρήματος και άλλες, να στρέψουν το ενδιαφέρον τους στα δεδομένα του συλλόγου «Χαμόγελο του Παιδιού» και σε δεύτερη φάση και σε άλλους φορείς (ΜΚΟ, Σωματείο, Ιδρύματα) που ασχολούνται με την προστασία των ανηλίκων. Προκειμένου, κατά κύριο λόγο, να αρχίσει να αποκαθίσταται σταδιακά η εμπιστοσύνη των πολιτών στις φιλανθρωπικές οργανώσεις που έχει κλονισθεί μετά τις διαδοχικές αποκαλύψεις των δικαστικών και αστυνομικών αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου».
Συνεκτιμώντας, ταυτόχρονα, οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί το αδιαμφισβήτητο δεδομένο από παλαιότερη έρευνα, ότι το 73% των Ελλήνων έχουν θετική εντύπωση για το έργο του «Χαμόγελου», ενώ και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι δηλώνουν ότι εκπροσωπούν έναν εξωστρεφή οργανισμό με πολυδιάστατη δραστηριότητα, με διαρκή ενημέρωση του κοινού, με εξαιρετικά σημαντικό έργο και διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές τους, αντίθετα δηλαδή με ό,τι συνέβαινε με τα ελεγχόμενα πρόσωπα της «Κιβωτού».
500 υπάλληλοι, 4.000 εθελοντές
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» έχει γραφεία, υποδομές και χώρους φιλοξενίας σε 17 πόλεις της Ελλάδας όπου εργάζονται περίπου 500 υπάλληλοι και 4.000 εθελοντές. Σύμφωνα με τις σχετικές αναρτήσεις το «Χαμόγελο του Παιδιού» υποστήριξε 48.403 παιδιά και τις οικογένειές τους το 2021 (σε έναν αριθμό που μειώνεται πάντως τα τελευταία χρόνια· είναι ενδεικτικό ότι το 2018 ο αριθμός αυτός ανερχόταν στους 90.000) όσον αφορά τις κακοποιήσεις, τα προβλήματα υγείας, περιπτώσεις εξαφάνισης και τη φτώχεια. Ακόμη φαίνεται να έχει δεχτεί το ίδιο έτος περίπου 220.000 κλήσεις στις τρεις γραμμές βοήθειας και υποστήριξης. Επιπλέον σε τρεις ξενώνες φροντίδας της οργάνωσης διαμένουν περίπου 50 παιδιά. Σημειώνεται ότι ο Σύλλογος έχει 12μελές διοικητικό συμβούλιο στο οποίο συμμετέχουν σύμβουλοι επιχειρήσεων, γιατροί, πρώην δικαστικοί και ορισμένοι ιδιωτικοί υπάλληλοι.
Ιδρυτής του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι ο κ. Κώστας Γιαννόπουλος, πρώην ιδιοκτήτης εταιρείας με ηλεκτρονικούς υπολογιστές (αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα από εκκρεμείς συναλλαγές με πολυεθνικές εταιρείες) που ξεκίνησε την προσπάθειά του το 1995, στη διάρκεια της ασθένειας του 10χρονου γιου του που είχε δημοσιοποιηθεί από τηλεοπτική εκπομπή (το άτυχο παιδί έχασε τη ζωή του λίγες ημέρες αργότερα).
Προ αρκετών ετών είχαν διατυπωθεί αιχμές κατόπιν αναφορών πολιτών και φορέων για ορισμένους από τους χώρους φιλοξενίας του «Χαμόγελου». Τον Σεπτέμβριο του 2010 υπήρξαν αντιδράσεις συνδικαλιστικών οργανώσεων ύστερα από απολύσεις τριών γυναικών εργαζομένων στον εν λόγω οργανισμό. Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι είχαν καταγγείλει ότι υπήρχαν κατά καιρούς και άλλες αναιτιολόγητες απολύσεις. Επίσης, υποστήριζαν ότι οι υπεύθυνοι του «Χαμόγελου» «τους είχαν ζητήσει να παραιτηθούν, αλλιώς θα τις απέλυαν με επιπρόσθετη απειλή ότι θα κατέθεταν μήνυση εναντίον τους ότι υποτίθεται ότι είχαν κακοποιήσει παιδιά». Ακόμη υπήρχαν καταγγελίες για απολύσεις εργαζομένων γιατί είχαν διαμαρτυρηθεί για την παράτυπη τοποθέτηση καμερών, χωρίς σχετικές αδειοδοτήσεις, σε χώρους του Συλλόγου. Επιπλέον υπάλληλοι του «Χαμόγελου» με τους οποίους επικοινώνησε «Το Βήμα» επισήμαναν ότι «υπάρχει κατ’ αναλογία παιδιών μικρός αριθμός υπαλλήλων, κοινωνικών λειτουργών, καθώς και ότι μόνιμο πρόβλημα είναι η συστέγαση παιδιών (κάτι αντίστοιχο αναφέρθηκε και σε άλλους σχετικούς φορείς) διαφορετικών ηλικιών και με διαφορετικά προβλήματα στο οικογενειακό περιβάλλον τους». Επίσης υπήρχαν 3-4 αναφορές γονέων για παράνομη παρακράτηση των παιδιών τους στις δομές του συλλόγου ύστερα από ασαφείς καταγγελίες. Με ορισμένους από αυτούς να δικαιώνονται δικαστικά, στη συνέχεια, για αυτές τις διεκδικήσεις και αιτιάσεις.
Τηλεοπτική έκθεση για τις δωρεές
Επίσης διατυπώνονταν αιτιάσεις ότι πολλές φορές παιδιά που φιλοξενούντο στις δομές του Συλλόγου παρουσιάζονταν σε τηλεοπτικές εκπομπές για την προσέλκυση δωρεών, ενώ υπήρχαν και αναφορές από ιδιοκτήτες οικημάτων που στέγαζαν το «Χαμόγελο» για εκκρεμείς οφειλές. Ως προς τις υποθέσεις κακοποιήσεων στην εν λόγω ΜΚΟ έχουν καταγραφεί εξαιρετικά λίγες (ορισμένες εξ αυτών δημοσιοποίησε προσφάτως και ο ίδιος ο ιδρυτής του «Χαμόγελου» χωρίς να παρέχει περαιτέρω στοιχεία) που απασχολούν δικαστικές και αστυνομικές αρχές. Μία εκ των υποθέσεων αυτών αφορά τη δομή του εν λόγω Συλλόγου στη Νέα Ηρακλείτσα Καβάλας με την οποία ασχολείται, με ιδιαίτερη προσοχή, η τοπική Εισαγγελία, δεν έχει γίνει γνωστή δημοσίως αλλά απασχολεί κεντρικά πρόσωπα που ασχολούνται με την κατάσταση στους χώρους φιλοξενίας ανηλίκων. Οι τοπικές αρχές επιβεβαίωσαν τη σχετική έρευνα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, αφετηρία ήταν οι αναφορές ανάδοχης οικογένειας με βάση περίεργη συμπεριφορά παιδιού που είχε παραμείνει στην εν λόγω δομή. Με τους υπευθύνους του «Χαμόγελου» να δηλώνουν παντού ότι υπάρχει διαρκής επίβλεψη των υπαλλήλων ώστε να αποφεύγονται τέτοιες περιπτώσεις και επιζητούν την απόλυτη διαφάνεια με απόλυτη προσοχή στη φιλοξενία των παιδιών.
Το πλεόνασμα και η… επιβίωση
Το κύριο, όμως, ενδιαφέρον των ελεγκτικών αρχών εστιάζεται και στα οικονομικά μεγέθη του Οργανισμού που καταγράφονται ετησίως, πλήρως, σε αναλυτικές εκθέσεις διεθνούς οίκου ορκωτών λογιστών.
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία εισπράττει ετησίως ποσά της τάξης των 10-14 εκατομμυρίων ευρώ από δωρεές ιδιωτών, από θεσμικούς φορείς και από ενέργειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων, ενώ παρουσιάζει να έχει στα ταμεία του διαθέσιμα περίπου 6,2 εκατ. ευρώ. Κι αυτό όταν ενδεικτικά τα έσοδα της «Κιβωτού» ήταν της τάξης των 5,7 εκατ. ευρώ ετησίως και το πλεόνασμα της τελευταίας χρονιάς στο ύψος των 2.400.000 ευρώ. Προβληματισμό ωστόσο προκαλούν δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου – όπως αυτές σε συνέντευξή του στις 11 Μαΐου 2016 – όπου μνημόνευε ότι «όλοι πρέπει να στηρίξουν το «Χαμόγελο» και τη δράση του, καθώς συνεχίζει να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα επιβίωσης». Στοιχεία που όμως δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονταν από τον ισολογισμό του οργανισμού εκείνη τη χρονιά όπου φαίνεται να είχε στα ταμεία του υπόλοιπο 3.125.500 ευρώ και ποτέ δεν υπήρξε ουσιαστικά τέτοιο ζήτημα.
INFO
Ο λογαριασμός στην ελβετική τράπεζα: Αξιοσημείωτο είναι ότι το 2018 εμφανίζονται καταθέσεις του «Χαμόγελου» σε ελβετική τράπεζα στη Ζυρίχη ύψους 300.000 ευρώ, που έφτασαν λίγους μήνες αργότερα να έχουν ποσά της τάξης και 5.000.000 ευρώ. Προκαλώντας ερωτήματα για αυτή την επιλογή. Το εντυπωσιακό στοιχείο του ισολογισμού του 2019 ήταν η πώληση για πρώτη φορά σημαντικών παγίων ύψους περίπου 16.000.000 ευρώ του εν λόγω «συλλόγου», που φαίνεται να αφορά την πρώτη προσπάθεια ουσιαστικής εκμετάλλευσης κάποιων από τα εκατοντάδες ακίνητά του. Εκείνη τη χρονιά τα έσοδα της οργάνωσης έφταναν στα 27 εκατ. ευρώ. Με τον κ. Γιαννόπουλο ωστόσο εκείνη τη χρονιά να αναφέρεται πάλι στη ζωτική ανάγκη απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, που, όπως δήλωνε, αφορούσε «τα σπίτια που μας δώρισαν και φιλοξενούμε παιδιά». Ενώ προφανώς αφορά και άλλα από τα ακίνητα που δεν έχει ακόμη εκμεταλλευθεί ο δραστήριος οργανισμός.
Τι δείχνουν οι ισολογισμοί
Τα έξοδα μισθοδοσίας, τα μεγάλα πλεονάσματα και οι γκρίνιες για τον ΕΝΦΙΑ
Ορισμένα ερωτήματα σε κρατικούς λειτουργούς φαίνεται να δημιουργούν και άλλα ζητήματα, γι’ αυτό και κάνουν λόγο για απαραίτητους ελέγχους στο «Χαμόγελο» και σε άλλους οργανισμούς ώστε να μη μείνει καμιά απολύτως «σκιά».
Στον ισολογισμό του 2000 τα έξοδα της μισθοδοσίας του «Χαμόγελου» αποτελούν το 37,65% των συνολικών εξόδων (41 υπάλληλοι με έξοδα για μισθούς 487.320 ευρώ) και το 2011 αυτό μετατρέπεται σε 66,31% (300 υπάλληλοι με έξοδα για μισθοδοσία 6.873.462 ευρώ) σε μια δυσαναλογία που προβληματίζει.
Στον ισολογισμό του 2011 εμφανίζει έσοδα από δωρεές περίπου 10.000.000 ευρώ και από ενέργειες ανεύρεσης οικονομικών πόρων περίπου 3.100.000 ευρώ. Ομως αξιοσημείωτο είναι ότι παρουσιάζει εξαιρετικά μικρά έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων (μόλις 42.000 ευρώ) και από πωλήσεις παγίων (89.000 ευρώ), παρότι έχουν περιέλθει σταδιακά στην κατοχή του 230 ακίνητα από δωρεές, σύμφωνα με τα τωρινά στοιχεία από το Κτηματολόγιο. Δηλαδή εμφανιζόταν τότε να νοικιάζει μόνο 2-3 ακίνητα, προκαλώντας απορίες για την προβληματική διαχείρισή τους στη διάρκεια της 25χρονης πορείας του, όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς. Ομως από την ανάλυση των οικονομικών στοιχείων του ανακύπτουν και ορισμένα άλλα ερωτήματα.
Τα παράπονα για τον ΕΝΦΙΑ
Το 2011 οι αμοιβές του προσωπικού διοίκησης ήταν περίπου 670.000 ευρώ και οι αμοιβές του προσωπικού προστασίας των παιδιών της τάξης των 6.200.000 ευρώ. Ωστόσο στον απολογισμό του 2014 διαπιστώνεται εκτόξευση των αμοιβών του προσωπικού της διοίκησης στο ύψος των 1.400.000 ευρώ χωρίς να προσδιορίζεται εκείνη τη χρονιά αξιοσημείωτη αύξηση του προσωπικού του Οργανισμού. Τα έσοδα από εκμετάλλευση ακινήτων και από πώληση παγίων ήταν εκείνη τη χρονιά περίπου 190.000 και 265.000 αντιστοίχως, πάλι μικρή σε σχέση με το πλήθος των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί. Με τον κ. Γιαννόπουλο να μιλά κατά καιρούς για τον «δυσβάστακτο» ΕΝΦΙΑ που όφειλε να καταβάλλει το «Χαμόγελο του Παιδιού», της τάξης των 50.000-70.000 ευρώ, ζητώντας να τύχει ευνοϊκών ρυθμίσεων όταν αυτό το ποσό φαίνεται εξαιρετικά μικρό σε σχέση με τα μεγάλα έσοδα ή και τις συνολικές συναλλαγές τού εν λόγω Συλλόγου.
Οπως σημειωνόταν σε ανάρτηση του Οργανισμού στις 28 Αυγούστου 2017: «“Το Χαμόγελο του Παιδιού” καλείται να πληρώσει 70.335,24 ευρώ ΕΝΦΙΑ! Ενα δυσβάσταχτο και παράλογο ποσό που θα επιβαρύνει ακόμα περισσότερο τον μηνιαίο προϋπολογισμό του οργανισμού, όπως επιβαρύνει και χιλιάδες συμπολίτες μας. Αυτό που δεν γίνεται κατανοητό, διαχρονικά, είναι ότι κάθε 1 ευρώ φορολογίας στερείται ουσιαστικά από τα παιδιά που έχουν ανάγκη και όλα αυτά την ίδια στιγμή που “Το Χαμόγελο του Παιδιού” κάνει καθημερινά έναν τεράστιο αγώνα για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους και να συνεχίσει το έργο του».
Πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων
Ομως αυτό το ποσό του ΕΝΦΙΑ που προκαλεί – όπως προκύπτει από την ανακοίνωση του Οργανισμού – οριακές οικονομικές καταστάσεις, φαντάζει μικρό με το δεδομένο ότι και εκείνη τη χρονιά τα έσοδα του οργανισμού ήταν της τάξης των 13.340.000 ευρώ, με πλεόνασμα τριών εκατομμυρίων, με μικρή εκμετάλλευση των ακινήτων για τη οποία υπήρχε χρέωση με ΕΝΦΙΑ. Κι ενώ οι συνολικές οφειλές-πληρωμές στην Εφορία ήταν εκείνη τη χρονιά 630.000 ευρώ. Επίσης στον ισολογισμό του 2016 εμφανίζεται αιφνιδιαστικά διπλασιασμός των εξόδων για «αγορά εκμίσθωσης υλικών για υποστήριξη δραστηριοτήτων» που έφτασε περίπου το 1.250.000 ευρώ. Το 2017 τα έξοδα του προσωπικού της διοίκησης ανήλθαν στα 1.650.000 ευρώ ενώ εμφανίζεται να υπάρχουν πωλήσεις παγίων της τάξης των 1,6 εκατ. ευρώ. Το 2018 οι αμοιβές του προσωπικού της διοίκησης ανήλθαν σε 1.625.000 ευρώ και του προσωπικού φτάνουν σε 8.150.000 ευρώ σε άξιες αναφοράς διαδοχικές αυξήσεις, χωρίς να φαίνεται να υπάρχουν αντίστοιχες μεταβολές στο προσωπικό του Οργανισμού.
Ασκηση πιέσεων
Προστριβές με ΕΛ.ΑΣ. για τις εξαφανίσεις
Ερωτήματα έχουν διατυπωθεί ακόμη για το ύφος και τη στόχευση δεκάδων «πιεστικών» εγγράφων (ορισμένα από αυτά στη διάθεση της εφημερίδας) που έχουν συντάξει οι υπεύθυνοι του «Χαμόγελο του Παιδιού» προς την ΕΛ.ΑΣ. Τα έγγραφα αυτά έχουν τη μορφή και τον χαρακτηρισμό «κατεπειγουσών αναφορών», στα οποία ζητούνται διαρκώς εξηγήσεις με έντονο τρόπο γιατί το «Χαμόγελο» δεν είχε την αποκλειστικότητα – με επίκληση ενός άτυπου συμφώνου συνεργασίας που είχε υπογραφεί με την ΕΛ.ΑΣ. – στις ειδοποιήσεις για την εξαφάνιση ατόμων. Με κύριο ζητούμενο γιατί υπήρχε και υπάρχει και εμπλοκή άλλων φορέων που εξέδιδαν σχετικές ανακοινώσεις για εξαφανίσεις ενηλίκων. Ως προς αυτό υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι ένα μνημόνιο με ιδιώτη δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα για τις αστυνομικές αρχές. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι αξιωματικοί διατύπωναν ερωτήματα για τη συγκεκριμένη σπουδή – είχε οδηγήσει σε αντεγκλήσεις και με ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. – αφού το ζητούμενο είναι ο εντοπισμός των ανθρώπων που είχαν χαθεί και όχι, όπως λένε οι αξιωματούχοι, «η επικοινωνιακή, διαφημιστική χρήση των εξαφανίσεων με στόχους εισπρακτικούς». Ακόμη, όπως υποστηρίζεται, υπήρχαν προστριβές με αστυνομικούς ή δικαστικούς που ασχολούνται με ζητήματα προστασίας ανηλίκων για θέματα που άπτονται του απορρήτου των ερευνών και την περαιτέρω επικοινωνιακή διαχείρισή τους.
INFO
670.000 ευρώ ήταν οι αμοιβές για το προσωπικό διοίκησης το 2011, ενώ τρία χρόνια αργότερα, το 2014, το ανάλογο ποσό εκτοξεύθηκε στα 1.400.000 ευρώ, χωρίς να σημειώνεται εκείνη τη χρονιά σημαντική αύξηση του προσωπικού.
πηγή: creta24