Ελλάδα

Φάρμακα: Σε ποια θα αυξηθεί η τιμή – Ποια δεν θα αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ

Όλο και πιο κοντά έρχεται η θεσμοθέτηση της δυνατότητας μιας φαρμακευτικής να αιτείται την μεταφορά ενός σκευάσματος στην αρνητική λίστα δηλαδή να το βγάλει από την αποζημίωση (κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ). Σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης έχει στα χέρια του μία Υπουργική Απόφαση η οποία θα δίνει μάλιστα και κίνητρο στις εταιρείες που θέλουν να αιτηθούν τη μεταφορά στην Αρνητική Λίστα, την αύξηση τιμής κατά 25%.

Να αναφέρουμε ότι τα αιτήματα θα αφορούν μόνο χαμηλής τιμής σκευάσματα τα οποία μετά την ενσωμάτωση της αύξηση τους 25% δεν θα πρέπει να έχουν τιμή λιανικής που να ξεπερνά τα 10 ευρώ.

Όπως έχει εξαγγείλει εδώ και αρκετό καιρό το Υπουργείο Υγείας, πολλά φτηνά σκευάσματα σε διάφορες θεραπευτικές κατηγορίες, θα έχουν το δικαίωμα, οι εταιρείες που τα διακινούν, να αιτηθούν στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Αποζημίωσης Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (ΕΑΑΦΑΧ) την απόσυρσή τους από την Θετική Λίστα, δηλαδή τον πολυπληθή κατάλογο των αποζημιούμενων από την Πολιτεία φαρμάκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η σχετική Υπουργική Απόφαση είναι έτοιμη και βρίσκεται σε διαδικασία εγκρίσεων από το επιτελείο του Υπουργείου Υγείας. Mε βάση αυτή θα δίνονται οι προδιαγραφές όπου ένα φάρμακο θα μπορεί να αιτηθεί την απένταξή του από τη λίστα των αποζημιούμενων φαρμάκων. Όπως έχει αναφέρει και ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, θα αφορά σκευάσματα χαμηλής τιμής ήτοι κάτω από τα 10 ευρώ, τιμή η οποία αποτελεί και το «ταβάνι» που μπορεί να φτάσει ένα σχετικό φάρμακο μετά την αύξηση.

Τονίζεται ότι θα είναι συνταγογραφούμενα φάρμακα, δηλαδή ένας ασθενής θα πρέπει να έχει συνταγή γιατρού για να τα λαμβάνει, απλά θα πρέπει να πληρώνει το συνολικό ποσό της λιανικής και όχι τη θεσμοθετημένη συμμετοχή 10% ή 25%.

Κι εδώ εντοπίζεται ο προβληματισμός της αγοράς και των φαρμακοποιών: Θα μπορεί ένα ασθενής να πληρώνει για τη θεραπεία του; Ακόμη και αν ένα σκεύασμα κοστίζει 5 ευρώ, το να πληρώσει ο ασθενής αντί για 0,5 ευρώ ή 1,25 ευρώ (ανάλογα αν η συμμετοχή του είναι 10% ή 25%) όλο το ποσό, αποτελεί αντικίνητρο.

Από την άλλη πλευρά για φτηνά σκευάσματα η επιβάρυνση δεν θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη ενώ μην ξεχνάμε πως κάθε χρόνο οι ασθενείς πληρώνουν πάνω από 250 εκατομμύρια ευρώ για να προμηθεύονται φάρμακα πληρώνοντας το συνολικό κόστος, καθώς αυτό ήταν προτιμότερο έναντι της διαδικασίας συνταγογράφησης επιβαρυνόμενοι το κόστος του ραντεβού με το γιατρό.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι υπάρχουν εταιρείες που έχουν ζητήσει να βγάλουν σκευάσματα από την αποζημίωση δηλαδή να γίνει απένταξη από την Θετική Λίστα, αλλά να μη γίνει παράλληλη εισαγωγή στην Αρνητική. Αυτό μπορεί να μεταφραστεί και σαν διάθεση αποχώρησης του φαρμάκου από την αγορά.

Με την κίνηση αυτή το Υπουργείο Υγείας επιδιώκει να απαλλαγεί από ένα σημαντικό κόστος το οποίο επί της ουσίας επιστρέφει σαν κόστος στις φαρμακευτικές με την μορφή clawback. Οι χαμηλές τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα και το clawback κάνουν πολλά φτηνά σκευάσματα μη βιώσιμα στη χώρα μας.

πηγή: creta24

farmaka-se-poia-tha-ayxithei-timi-poia-tha-apozimionei-o-eopyy/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button