Ελλάδα

Απεριόριστα δεδομένα και στο smartphone τους επιζητούν οι Έλληνες καταναλωτές

Το smartphone τους για πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακόμη και όταν δεν είναι συνδεδεμένοι σε κάποιο WiFi δίκτυο χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο οι Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι σταδιακά στρέφονται και προς προγράμματα συμβολαίου που προσφέρουν τη δυνατότητα για χρήση απεριόριστου όγκου δεδομένων.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι η αύξηση της χρήσης των δικτύων κινητών επικοινωνιών για πρόσβαση στο Διαδίκτυο συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Στην πρόσφατα δημοσιοποιημένη επισκόπηση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) για το 2022 επισημαίνεται ότι τη συγκεκριμένη χρονιά υπήρξε μίας αύξηση της τάξεως του 50% στη χρήση υπηρεσιών δεδομένων, καθώς ο όγκος των data που διακινήθηκε έφθασε στα 844 εκατ. GΒ έναντι 563 εκατ. GΒ το 2021.

Προφανώς, πλήρη στοιχεία για το 2023 δεν υπάρχουν ακόμη, όμως, οι ενδείξεις υπάρχουν. Η Cosmote ανακοίνωσε ότι στο δ’ τρίμηνο του 2023 η μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα άγγιξε τα 12,6 GB από 9,5 GB το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022. Επιπλέον, από τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της Vodafone προκύπτει ότι η αύξηση στον συνολικό όγκο δεδομένων που διακινήθηκαν μέσα από το δίκτυο κινητής της εταιρίας το 2023 ήταν της τάξεως του 60%.

Ένας λόγος για τη σταδιακή αύξησης της χρήσης των αποκαλούμενων mobile data είναι αφενός η επέκταση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς (5G), τα οποία, μεταξύ άλλων, προσφέρουν υψηλότερες ταχύτητες διακίνησης δεδομένων, άρα και καλύτερη εμπειρία όσον αφορά στη χρήση του Διαδικτύου. Παράλληλα, όμως, οι τρεις πάροχοι (Cosmote, Vodafone, Nova) έχουν ξεκινήσει να προσφέρουν όλο και περισσότερα GB δεδομένων στα προγράμματα συμβολαίου αλλά και στα πακέτα καρτοκινητής. Μάλιστα, πλέον υπάρχουν αρκετές επιλογές και σε προγράμματα με απεριόριστη χρήση δεδομένων, τα οποία αρχίζουν να προτιμούν όλο και περισσότεροι καταναλωτές.

Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Metron Analysis για λογαριασμό της ΕΕΤΤ, σε αντιπροσωπευτικό 1.005 ατόμων, ανδρών και γυναικών 18-65 ετών, που είναι κάτοχοι συσκευής smartphone, το 13% απάντησε ότι χρησιμοποιεί πρόγραμμα με απεριόριστη χρήση δεδομένων.

Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πάντως ότι 8 στους 10 μη χρήστες απεριόριστων δεδομένων δήλωσαν ενδιαφέρον για την απόκτηση ενός τέτοιου προγράμματος στο μέλλον. Βέβαια, το θέμα της τιμής επηρεάζει και τις αποφάσεις, δεδομένου ότι όταν τέθηκε το ενδεχόμενο αύξηση της τιμής κατά 10%, το ενδιαφέρον περιορίστηκε σε μόλις 1 στους 3 μη χρήστες. Αντίστοιχα, το 58% των χρηστών που διαθέτουν απεριόριστα δεδομένα δήλωσαν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν πάροχο, εάν τους προσφερθεί αντίστοιχο πρόγραμμα με 10% χαμηλότερη τιμή.

Η έρευνα έδειξε ακόμη ότι η κατοχή προγράμματος απεριόριστων δεδομένων, δίνει την δυνατότητα στους χρήστες να υποκαθιστούν το WiFi με τα δεδομένα τους σε μεγαλύτερο βαθμό (αν και όχι πλειοψηφικό) σε σχέση με τους υπόλοιπους χρήστες. Πιο συγκεκριμένα, το 41% των χρηστών που διαθέτουν απεριόριστα δεδομένα, δήλωσε ότι κάνει μεγαλύτερη χρήση δεδομένων όταν βρίσκεται σε χώρο που έχει διαθέσιμο WiFi, έναντι μόλις 16% των χρηστών που δεν διαθέτουν απεριόριστα δεδομένα.

Επίσης, το 25,7% των χρηστών απάντησε ότι, εάν αποκτούσαν απεριόριστα δεδομένα, θα ήταν πιθανή η υποκατάσταση ή ακόμη και η κατάργηση του σταθερού οικιακού Internet με τα δεδομένα κινητής.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι το 43% του δείγματος δήλωσε ότι το πρόγραμμα που χρησιμοποιεί προσφέρει έως 5 GB δεδομένων, το 21% ότι κινείται μεταξύ 6 και 10 GB και το 27% ότι είναι πάνω από 10 GB, ενώ υπήρξε και ένα 9% των ερωτηθέντων που απάντησε ότι δεν θυμόταν πόσα GB έχει το πακέτο που χρησιμοποιεί.

Τέλος, αναφορικά με τις συνήθειες χρήσης, το 24% δήλωσε ότι χρησιμοποιεί το κινητό τηλέφωνο για πρόσβαση στο Internet για πάνω από 5 ώρες, ενώ η πλοήγηση στο Ιnternet και η χρήση social media αποτελούν τον βασικό λόγο πρόσβασης (83%), με την αποστολή μηνυμάτων (79%), τις συνομιλίες (64%) και τις online αγορές και το e-banking (60%) να ακολουθούν.

https://creta24.gr/aperiorista-dedomena-kai-sto-smartphone-tous-epizitoun-oi-ellines-katanalotes/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button