Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου
Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου, Γραμματέα Κ.Π.Ε. ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου “Κοιτάζοντας προς το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας”:
Η χώρα μας, η οικονομία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις. Οι Έλληνες πολίτες διαπίστωσαν τον νέο Γολγοθά της ψηφιακής πλέον γραφειοκρατίας, που δημιουργήθηκε με τη διαδικασία υποβολής για το Market pass (και τα υπόλοιπα επιδόματα). Η κοινωνία και οικονομία έχει ανάγκη τώρα την ψηφιακή μετάβαση. Ζητούμενο δεν είναι η ψηφιοποίηση της γραφειοκρατίας, αλλά η απλοποίηση των διαδικασιών.
Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο για την Ψηφιακή Ελλάδα καθώς είναι το μόνο κόμμα που έχει πρωταγωνιστήσει στον τόπο με μεταρρυθμίσεις ψηφιακές όπως: Το opengovοv, το taxisnet στο οποίο βασίστηκε το gov.gr σήμερα όπως και πληθώρα από πληροφοριακά συστήματα που σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν, σωστά, για την εποχή τους, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Σημαντικό βήμα ήταν η ηλεκτρονική συνταγογράφηση περιόρισε το κόστος στον κλάδο της υγείας – εκεί στηρίχθηκε και η άυλη συνταγογράφηση (ΗΔΙΚΑ) σήμερα. Δεν μπορώ να παραλείψω τη Διαύγεια, που αποτέλεσε έργο ΠΑΣΟΚ για την διαφάνεια και την αξιοκρατία στον τόπο. Ο Υπουργός βέβαια φαίνεται να αδυνατεί να ασχοληθεί με θέματα διαφάνειας και ενίσχυσης της δημοκρατίας. Άφησε λοιπόν τη Διαύγεια να καταρρεύσει αντί να την αναβαθμίσει τεχνολογικά.
Για εμάς η διαφάνεια, η λογοδοσία και η συμμετοχικότητα είναι στο DNA του ΠΑΣΟΚ. Το κάνουμε και πράξη με την ψηφιακή κοινωνία που όλοι οι πολίτες και φορείς μπορούν να μας πουν ιδέες για το πρόγραμμα μας, αλλά και με το mobile app μας καθώς είμαστε το πρώτο κόμμα που διαθέτει εφαρμογή για κινητά.
Έχουμε από τις πιο αργές και ακριβές προσβάσεις στο internet σε όλη την Ευρώπη. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Eurostat, τις τελευταίες θέσεις αναφορικά με το ποσοστό κάλυψης στις ταχύτητες του ίντερνετ βρίσκεται η Ελλάδα. Αυτό οφείλεται βασικά στο καρτέλ της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας.
Διαπιστώσαμε με τον πιο τραγικό τρόπο με το δυστύχημα στα Τέμπη ότι το Υπουργείο δεν έχει προτεραιότητες για το δημόσιο συμφέρον. Η τραγωδία των Τεμπών αναδεικνύει την ανάγκη για ένα άλλο μοντέλο διακυβέρνησης με προτεραιότητα το δημόσιο συμφέρον και η ψηφιακή πολιτική έχει ρόλο.
Προτεραιότητα πρέπει να είναι οι ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές – ψηφιοποίηση δημόσιων υποδομών και δικτύων με ασύρματες και ενσύρματες τεχνολογίες, που βελτιώνουν την ασφάλεια στον σιδηρόδρομο και λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες.
Για εμάς σημαντικό είναι να στηριχθεί η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα στην ψηφιακή μετάβαση, ώστε αυτή να συμπεριλαμβάνει όλες τις επιχειρήσεις. 7 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι αποκλεισμένες από τις χρηματοδοτήσεις.. Μόνο το 39% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παρουσιάζουν βασικό επίπεδο ψηφιακής έντασης έναντι 55% που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.. Μόνο 68 εταιρείες με 1,2 δισεκ. έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Η Ελλάδα κατατάσσεται και πάλι 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ στην έκδοση του δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας.
Αρκετά είναι και τα έργα ψηφιακής πολιτικής σε εκκρεμότητα που έχουν ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης και χρηματοδοτούνται με €700 εκατ. όπως είναι η ψηφιοποίηση Υποθηκοφυλακείων ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης η ψηφιοποίηση Πολεοδομιών καθυστερούν μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες.
Θα ήθελα να θίξω και το ζήτημα της κυβερνοασφάλειας με αφορμή ένα δημοσίευμα σε ξένο τύπο για την Άρτεμις Σίφορντ που αφορούσε την παρακολούθηση της μέσω μηνύματος από το emvolio.gov. Υπό ποιες συνθήκες θα γίνει η ανανέωση του προγράμματος αυτού και πως διασφαλίζονται τελικά οι πολίτες;
Έχουμε διαμορφώσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την ψηφιακή μετάβαση με δίκαιο τρόπο το σχέδιο Ψηφιακή Ελλάδα Θέλουμε μια κοινωνία χωρίς ανισότητες και ψηφιακό χάσμα με ασφαλείς και βιώσιμες ψηφιακές υποδομές με ψηφιοποίηση δημόσιων υποδομών και δικτύων.
Ομιλία Ανδρέα Σπυρόπουλου στο 4ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου