Ελλάδα

Πιερρακάκης: Επόμενο βήμα η συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16

Το πρώτο βήμα για τον εκσυγχρονισμό και τον πλήρη έλεγχο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που επιτρέπει την λειτουργία παραρτημάτων μη κρατικών πανεπιστημίων ο Κυριάκος Πιερρακάκης ενώ πρόσθεσε ότι η αποκατάσταση της Παιδείας ως μοχλός κοινωνικής κινητικότητας θα επέλθει μέσα από την συνταγματική αναθεώρηση του άρθρου 16.

“Χρειάζεται να αλλάξει το άρθρο 16 γιατί εκτός από εγκατάσταση μη κρατικών πανεπιστημίων πρέπει να δούμε σήμερα και την σύσταση πανεπιστημίων. Αυτό επιθυμούμε να πετύχουμε. Να μεγιστοποιήσουμε την κοινωνική κινητικότητα. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω απ το δάχτυλο μας και να μην βλέπουμε ότι υπάρχουν 40 χιλιάδες Έλληνες φοιτητές στο εξωτερικό ή ότι λειτουργούν στην χώρα μας δεκάδες κολλέγια με επαγγελματικά δικαιώματα. Δεν έχουμε άλλο χρόνο για χάσιμο”

Ο Υπουργός Παιδείας κλείνοντας την πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής που επεξεργάζεται το σχετικό νομοσχέδιο, επέστρεψε το γάντι στην αντιπολίτευση σημειώνοντας ότι “διευθέτηση συμφερόντων γίνεται με την διατήρηση του υφιστάμενου στάτους κβο”.

“Στην πράξη είχαμε παραδώσει το σύστημα αξιολόγησης και ελέγχου των ιδιωτικών ιδρυμάτων που ήδη λειτουργούν στην χώρα μας σε τρίτους. Αυτό είναι παράλογο. Αυτό διορθώνουμε” είπε σε άλλο σημείο.

“Από την συζήτηση προκύπτει ότι η διαφωνία μας είναι θεμελιώδης και αφορά το ερώτημα: μπορεί η χώρα να περιμένει ή όχι. Συζητάμε το ίδιο θέμα 50 χρόνια τώρα. Η χώρα πρέπει να βρεθεί σε κίνηση. Αυτό πιστεύει η κυβέρνηση, ο λαός που την στήριξε ο πρωθυπουργός και η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας” είπε ο κ. Πιερρακάκης για να προσθέσει “εμείς μένουμε σε μάχης οπισθοφυλακής.Πρέπει να περιμένουμε την 5η ή 6η βιομηχανική επανάσταση για να προχωρήσουμε στις απαραίτητες αλλαγές;”.

“Τοτέμ και ταμπού είναι η θέση πλήρους απαγόρευσης” είπε σε άλλο σημείο απαντώντας στην κριτική που δέχθηκε για την άποψη ότι το Σύνταγμα δεν είναι τοτέμ.

Ο υπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση για υποκρισία εξηγώντας πως σήμερα υπάρχουν Ελληνικά Πανεπιστήμια που συνεργάζονται για μεταπτυχιακές σπουδές με κερδοσκοπικά πανεπιστήμια άλλων χωρών.

“Θα κριθεί η ρύθμιση στο πλαίσιο της διάκρισης των εξουσιών” είπε για την συνταγματικότητα των προωθούμενων ρυθμίσεων ενώ απευθυνόμενος στα μέλη της επιτροπής ανέφερε “μιλάτε σαν να μην έχουν ήδη υπάρξει αποφάσεις για τα δίδακτρα μεταπτυχιακών ή σαν να μην έχουν αναγνωριστεί επαγγελματικά δικαιώματα σε απόφοιτους κολεγίων”.

Ειδικά προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε “επι δική σας διακυβέρνησης κάθε χρόνο μειώνατε την χρηματοδότηση της παιδείας. Δεν λέω ότι το κάνατε γιατί το θέλατε. Αυτές ήταν οι δημοσιονομικές δυνατότητες χώρας. Όμως το να κουνάτε σε εμάς το δάχτυλο την ώρα που έχουμε αυξήσει την χρηματοδότηση 50% πάει πολύ. Σας ενοχλούν τα δίδακτρα. Κόψατε τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά ενώ κυβερνούσατε;”.

“Εμείς βάζουμε πολύ αυστηρό πλαίσιο εποπτείας. Χάρηκα που άκουσα ότι βάζουμε αυστηρό πλαίσιο και θα έχουν πρόβλημα τα κολέγια γιατί αυτό κάνουμε” είπε σε άλλο σημείο ο κ. Πιερρακάκης.

https://creta24.gr/pierrakakis-epomeno-vima-i-syntagmatiki-anatheorisi-tou-arthrou-16/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button