«Καμπανάκι» κινδύνου από ΟΟΣΑ για την υγεία των Ευρωπαίων
Ίσως φταίει η πανδημία και οι πολλές ώρες που περάσαμε στον καναπέ βλέποντας τηλεόραση.
Ίσως ευθύνεται το γεγονός πως δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή. Γεγονός πως είναι πως ένας στους τρεις Ευρωπαίους δεν κάνει καθόλου γυμναστική.
Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης.
Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της έρευνας του ΟΟΣΑ
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, 150 λεπτά μέτριας έντασης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει την εκδήλωση ασθενειών σε 11,5 εκατομμύρια πολίτες.
Αυτές οι ασθένειες θα κοστίσουν στα κράτη μέλη της ΕΕ κατά μέσο όρο 0,6% του προϋπολογισμού τους για την υγεία.
Ακόμη, οι ερευνητές εκτιμούν πως 2,5 ώρες άσκησης την εβδομάδα μπορεί να αποτρέψει 10.000 θανάτους ετησίως στην ηλικιακή ομάδα 30-70 ετών.
Όμως γιατί δεν αθλούμαστε;
Το πρόβλημα είναι κοινωνικό και αφορά τις πιο αδύναμες ομάδες.
Γυναίκες και ηλικιωμένοι αθλούνται λιγότερο τακτικά, ενώ μόλις το 24% εκείνων που αυτοπροσδιορίζονται ως μέλη της εργατικής τάξης ασκούνται τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.
Το ποσοστό ανεβαίνει στο 51% σε όσους έχουν καλύτερο εισόδημα, ενώ υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ χωρών της βόρειας και της νότιας Ευρώπης.
«Ακόμα και σήμερα σε χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία, και η Ελλάδα, αθλούνται όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα. Όμως πρέπει να φτάσουμε σε ένα μοντέλο όπου ο αθλητισμός είναι προσβάσιμος σε όλους. Η κατάσταση θα αλλάξει όταν στο παιχνίδι μπει ένας νέος παίκτης και αυτός είναι το σχολείο» δήλωσε ο βουλευτής και πρώην προπονητής βόλει, Μάουρο Μπερούτο.
«Σήμερα τα παιδιά μας μπαίνουν στη ζώνη του εμφράγματος από την ηλικία των 30. Η αρτηριακή τους πίεση είναι υψηλή, τα επίπεδα χοληστερόλης είναι υψηλά, ενώ σύχνα πάσχουν και από διαβήτη» δήλωσε ο καρδιολόγος Φρανσουά Καρέ.
Γάλλοι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους νεότερους. Μελέτησαν 9000 δεκαεξάρηδες και διαπίστωσαν πως κινούνται λίγοτερο σε σχέση με τους έφηβους πριν από 30 χρόνια.
πηγή: creta24