Υγεία

Υπουργείο Υγείας: Εντός των ημερών το νομοσχέδιο Γκάγκα στη Βουλή

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο Γκάγκα που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι γιατροί του Δημοσίου θα μπορούν να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα, είτε ανοίγοντας ιδιωτικά ιατρεία είτε χειρουργώντας σε ιδιωτικές κλινικές. Ένα νομοσχέδιο όμως που θα έχει αλλαγές.

Συγκεκριμένα, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το επίμαχο άρθρο 10 του νομοσχεδίου Γκάγκα που δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να εργάζονται και ιδιωτικά, το υπουργείο Υγείας αναμένεται να προωθήσει αλλαγές, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr.

Γεγονός βέβαια καθόλου τυχαίο αφού η ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο Γκάγκα έχει προκαλέσει αναταράξεις ακόμη και στα γαλάζια στελέχη της Υγείας, τα οποία ζητούν την απόσυρσή του εδώ και καιρό.

Γι αυτό και το υπουργείο Υγείας, με τη σύμφωνη γνώμη του Μεγάρου Μαξίμου, πρόκειται να προχωρήσει σε διόρθωση ώστε να κατευνάσει τα πνεύματα.

Οι ίδιες πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι δεν θα αποσυρθεί πλήρως το επίμαχο άρθρο, καθώς πρώτον θα έρθει σε δύσκολη πολιτική θέση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα που εμπνεύστηκε τις αλλαγές, και δεύτερον μπορεί να φανεί και ως υπαναχώρηση της κυβέρνησης.

Οι αλλαγές

Ήδη όπως τονίζουν πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ετοιμάζεται να ενσωματώσει τις αλλαγές ώστε το νομοσχέδιο να κατατεθεί στη βουλή αλλαγμένο.

Ειδικότερα όπως περιγράφουν υψηλόβαθμες πηγές στο ethnos.gr, το σχέδιο είναι να εφαρμοσθεί πιλοτικά η δυνατότητα για ιδιωτικό έργο μόνο για τις ειδικότητες που παρουσιάζουν σήμερα κενά στο ΕΣΥ. Δηλαδή σε αναισθησιολόγους, σε ακτινοδιαγνώστες και σε νεφρολόγους. Εάν διαπιστωθεί ότι «κυλά» καλά η διπλή απασχόληση για τους γιατρούς, τότε δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί για όλο το ιατρικό προσωπικό του ΕΣΥ αλλά μετά τις εκλογές.

Ταυτόχρονα η διπλή εργασία θα είναι δυνατή ειδικά σε θέσεις που είναι άγονες, δηλαδή έχουν προκηρυχθεί πολλές φορές και παρ’ αυτά δεν έχουν καλυφθεί.

Όσοι γιατροί έχουν τις ειδικότητες που παρουσιάζουν έλλειψη, θα έχουν και διαφορετικό εργασιακό καθεστώς αφού θα πάψουν να είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Πάντως η αλλαγή στο νομοσχέδιο Γκάγκα γίνεται την τελευταία στιγμή λόγω και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών, αφού γαλάζιοι γιατροί έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα στηρίξουν το κόμμα, όπως τονίζουν στο ethnos.gr καλά γνωρίζοντες.

πηγή: creta24

ypoyrgeio-ygeias-entos-ton-imeron-to-nomoschedio-gkagka-sti-voyli/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button