Υγεία

Επιστήμονες δημιούργησαν ουσία… από μέδουσες που εμφανίζει τα αποτυπώματα σε 10 δεύτερα

Επανάσταση στις εγκληματολογικές έρευνες υπόσχεται σπρέι που δημιούργησαν επιστήμονες και το οποίο χρησιμοποιεί μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στις μέδουσες, καθώς εμφανίζει δακτυλικά αποτυπώματα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα.

Όπως υποστηρίζουν οι επιστήμονες το σπρέι θα μπορούσε να κάνει τις εγκληματολογικές έρευνες ταχύτερες και αποτελεσματικότερες. Είναι επίσης υδατοδιαλυτό και έχει χαμηλή τοξικότητα.

Οι παραδοσιακές εγκληματολογικές μέθοδοι χρησιμοποιούν είτε τοξικές σκόνες που μπορούν να βλάψουν τα αποδεικτικά στοιχεία DNA είτε πετροχημικούς διαλύτες που είναι κακοί για το περιβάλλον, η πώληση των οποίων περιορίζεται όλο και περισσότερο.

Οι χρωστικές ουσίες στο σπρέι βασίζονται σε μια φθορίζουσα πρωτεΐνη που βρίσκεται στις μέδουσες και ονομάζεται πράσινη φθορίζουσα πρωτεΐνη (GFP), η οποία στο παρελθόν έφερε επανάσταση στην ικανότητα των επιστημόνων να απεικονίζουν βιολογικές διαδικασίες σε κύτταρα και ζώα.

Οι χρωστικές είναι βιολογικά συμβατές και δεν παρεμβαίνουν στην επακόλουθη ανάλυση DNA των δακτυλικών αποτυπωμάτων.

«Το σύστημα αυτό είναι ασφαλέστερο, πιο βιώσιμο και λειτουργεί ταχύτερα από τις υπάρχουσες τεχνολογίες και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε δακτυλικά αποτυπώματα που είναι μιας εβδομάδας», δήλωσε ο καθηγητής Τόνι Τζέιμς, χημικός στο Πανεπιστήμιο του Μπαθ και συνσυγγραφέας της έρευνας.

Η ομάδα δημιούργησε δύο διαφορετικές έγχρωμες χρωστικές, που ονομάζονται LFP-Yellow και LFP-Red, οι οποίες δεσμεύονται με χημικές ουσίες που βρίσκονται στον ιδρώτα και τα έλαια του δέρματος. Αυτό κλειδώνει τα μόρια της χρωστικής στη θέση τους και εκπέμπουν μια φθορίζουσα λάμψη που μπορεί να φανεί κάτω από μπλε φως.

«Η ύπαρξη δύο διαφορετικών χρωμάτων σημαίνει ότι το σπρέι μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε επιφάνειες διαφορετικού χρώματος. Ελπίζουμε να παράγουμε περισσότερα χρώματα στο μέλλον», δήλωσε ο Τζέιμς.

Το λεπτό σπρέι αποτρέπει τις πιτσιλιές που θα μπορούσαν να βλάψουν τα αποτυπώματα, είναι λιγότερο βρώμικο από μια σκόνη και λειτουργεί γρήγορα ακόμη και σε τραχιές επιφάνειες όπου είναι πιο δύσκολο να συλληφθούν δακτυλικά αποτυπώματα, όπως τα τούβλα.

Τα δακτυλικά αποτυπώματα συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για τις περισσότερες ταυτοποιήσεις από τα στοιχεία DNA σε υποθέσεις όπου ο ύποπτος είναι άγνωστος, και η τεχνολογία είναι γρήγορη και φθηνή σε σύγκριση με την ανάλυση προφίλ DNA.

Ο καθηγητής Τσουσέν Χουάνγκ, του Πανεπιστημίου της Σαγκάης στην Κίνα και κύριος ερευνητής του έργου, δήλωσε: «Ελπίζουμε ότι αυτή η τεχνολογία μπορεί πραγματικά να βελτιώσει την ανίχνευση αποδεικτικών στοιχείων σε σκηνές εγκλήματος».

Η ομάδα συνεργάζεται τώρα με εταιρείες και ελπίζει να καταστήσει τις εγκληματολογικές βαφές εμπορικά διαθέσιμες. Η μελέτη τους δημοσιεύεται στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρίας Χημείας.

πηγή: creta24

epistimones-dimiourgisan-ousia-apo-medouses-pou-emfanizei-ta-apotypomata-se-10-deftera/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button