Υγεία

Η άγνωστη και παρεξηγημένη μορφή κατάθλιψης – Τι πρέπει να ξέρουμε για την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Έχουμε όλοι ακούσει για την κατάθλιψη, πόσοι όμως γνωρίζουν την «κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας»; Αν και ο όρος δεν είναι επίσημος και ευρέως αποδεκτός, αρκετοί ειδικοί θεωρούν ότι ο όρος προέρχεται από μια γενικότερη έλλειψη σαφήνειας γύρω από μία άλλη ψυχική διαταραχή την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή ή αλλιώς δυσθυμία, που αποτελεί μια μορφή κατάθλιψης διαρκείας.

Μια βασική διαφορά με τη μείζονα καταθλιπτική διαταραχή είναι ότι τα συμπτώματα είναι λιγότερο σοβαρά, έχουν όμως μεγάλη διάρκεια, δημιουργώντας αντίστοιχη πίεση στα άτομα που εμφανίζουν τέτοια αρνητικά συμπτώματα, χωρίς μάλιστα να είναι και προφανές το έναυσμα.

Τι είναι η κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας

Καθώς αυτή η μορφή κατάθλιψης μπορεί να είναι λιγότερο εξουθενωτική από άλλες μορφές και να επιτρέπει στο άτομο να ζει μια σχετικά «φυσιολογική» ζωή, διατηρώντας σχέσεις και ανταπεξερχόμενο στην εργασία του, μπορεί να θεωρούν ότι πρόκειται για μια μορφή κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας. Αυτά τα άτομα ακολουθούν κανονικά τη ροή της καθημερινότητάς τους, πηγαίνοντας στη δουλειά τους, βγαίνοντας έξω με τους φίλους τους ή συμμετέχοντας σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Εξακολουθούν, όμως, να αισθάνονται ένα ψυχολογικό βάρος, χωρίς ελπίδα για το μέλλον και με ισχυρό το αίσθημα της κόπωσης.

Εφόσον, όμως, οι ειδικοί δεν αναγνωρίζουν την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας ως διαταραχή, δεν υπάρχουν αντικειμενικά κλινικά συμπτώματα. Παρόλα αυτά, πολλοί άνθρωποι συγχέουν την κατάθλιψη υψηλής λειτουργικότητας με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, η οποία περιλαμβάνει κατάθλιψη χαμηλού βαθμού με συμπτώματα που επιμένουν για τουλάχιστον δύο χρόνια.

Εκτός από τη χαμηλή διάθεση, τα άτομα με την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή μπορεί επίσης να παρουσιάζουν τουλάχιστον δύο από τα ακόλουθα συμπτώματα:

  • αλλαγές στην όρεξη
  • αϋπνία ή πολύωρο ύπνο
  • κόπωση
  • χαμηλή αυτοεκτίμηση
  • δυσκολία συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων
  • αισθήματα απελπισίας, αναξιότητας ή ενοχής.

Επειδή ακριβώς δεν μπορεί να γίνει κλινική διάγνωση της κατάθλιψης υψηλής λειτουργικότητας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες θεραπευτικές επιλογές. Για την επίμονη καταθλιπτική διαταραχή, όμως, η θεραπεία μπορεί να είναι διττή και να περιλαμβάνει τόσο ψυχοθεραπεία όσο και φαρμακευτική αγωγή.

Εάν ένα άτομο εμφανίζει συμπτώματα κατάθλιψης, θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας μπορεί να συστήσει θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσει ένα άτομο να διαχειριστεί την κατάθλιψη.

πηγή: creta24

i-agnosti-kai-parexigimeni-morfi-katathlipsis-ti-prepei-na-xeroume-gia-tin-katathlipsi-ypsilis-leitourgikotitas/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button