Υγεία

Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Η μέθοδος που ανακουφίζει τον πόνο και τη δυσκαμψία

Η άσκηση είναι ευεργετική για τους πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα στο γόνατο που προκαλεί πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο. Περισσότερα οφέλη αποκομίζουν όσοι γυμνάζονται εντατικά για περισσότερο χρονικό διάστημα τρεις φορές την εβδομάδα σύμφωνα με έρευνα, γεγονός που σημαίνει ότι ένα εντατικό πρόγραμμα άσκησης μάλλον είναι προτιμότερο για τους αθλητές και τους ασκούμενους του Σαββατοκύριακου.

Με τον όρο οστεοαρθρίτιδα γόνατος αναφερόμαστε στην εκφύλιση και στη σταδιακή καταστροφή του αρθρικού χόνδρου της άρθρωσης του γόνατος. Πρόκειται για την καταστροφή των αρθρικών επιφανειών του μηρού, της κνήμης και της επιγονατίδας. Ο πόνος, η δυσκαμψία και το πρήξιμο αποτελούν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Οι ερευνητές συνέκριναν την άσκηση υψηλής και χαμηλής έντασης σε 189 άτομα με οστεοαρθρίτιδα γόνατος. Όλοι ασκούνταν τρεις φορές την εβδομάδα για 12 εβδομάδες. Οι ασκήσεις περιλάμβαναν ποδηλασία σε εσωτερικούς χώρους και διάφορες ασκήσεις στο κάτω μέρος του σώματος, όπως βαθιά καθίσματα χωρίς φορτίο και εκτάσεις γονάτων. Στις ασκήσεις χωρίς φορτίο χρησιμοποιούνται ιμάντες ή τροχαλίες για να αφαιρέσουν το βάρος από την άρθρωση του γόνατος και να ελαχιστοποιήσουν τον πόνο.

Οι άνθρωποι στην ομάδα υψηλής έντασης άσκησης πραγματοποίησαν 11 ασκήσεις σε συνεδρίες 60 – 90′. Οι άνθρωποι στην ομάδα άσκησης χαμηλής έντασης πραγματοποίησαν πέντε ασκήσεις κατά τη διάρκεια συνεδριών διάρκειας 20-30′.

Το αποτέλεσμα; Όλοι οι συμμετέχοντες εμφάνισαν βελτιώσεις σε μια τυπική κλίμακα μέτρησης του πόνου και της λειτουργικότητας της άθρωσης του γόνατος στους τρεις, έξι και 12 μήνες. Τα άτομα στην ομάδα εντατικής άθλησης παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις στη λειτουργία του γόνατος κατά τη διάρκεια της άθλησης στους έξι μήνες, υποδηλώνοντας ότι ένα εντατικό πρόγραμμα μπορεί να είναι προτιμότερο για αθλητές και «αθλητές του Σαββατοκύριακου».

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Wilhelmus Johannes Andreas Grooten, φυσιοθεραπευτή στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη, δημοσιεύτηκε online στο Annals of Internal Medicine.

Ειδικοί που δεν συμμετείχαν στην έρευνα σπεύδουν να τονίσουν ωστόσο, ότι η καλύτερη άσκηση για όποιον πάσχει από οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι αυτή που ταιριάζει στον τρόπο ζωής τους, τους στόχους και τις δυνατότητές τους.

Η άσκηση αποτελεί ουσιαστικό μέρος της θεραπείας της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος, δήλωσε η Δρ Sonali Khandelwal, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κολλέγιο Rush στο Σικάγο εξηγώντας ότι δεδομένου ότι η οστεοαρθρίτιδα αποδυναμώνει τους μύες που περιβάλλουν το γόνατο, η άσκηση συντηρεί και ενδυναμώνει τους υποστηρικτικούς μύες.

Η ίδια καθησυχάζει και όσους φοβούνται ότι η άσκηση θα επιδεινώσει τα συμπτώματα.

Τα συντηρητικά μέτρα όπως η φυσικοθεραπεία και η άσκηση αποτελούν θεραπείες πρώτης γραμμής για τον πόνο στην περίπτωση της οστεοαρθρίτιδας γόνατος, εξηγεί η Δρ Khandelwal. Στο θεραπευτικό πλάνο ακολουθούν ενέσεις στεροειδούς ή υαλουρονικού τζελ και αναλγητικά φάρμακα όπως μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα ή παρακεταμόλη. Σε περίπτωση που τα  συντηρητικά μέτρα δεν αποδώσουν, τότε εξετάζεται το ενδεχόμενο της χειρουργικής επέμβασης. Σε κάθε περίπτωση η ειδικός καλωσορίζει τα αποτελέσματα της παραπάνω έρευνας δεδομένου ότι όπως παρατηρεί «τα αποτελέσματα των χειρουργικών επεμβάσεων δεν διαρκούν για πάντα».

πηγή: creta24

osteoarthritida-gonatos-methodos-poy-anakoyfizei-ton-pono-ti-dyskampsia/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button