Υγεία

Πότε η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιφέρει βλάβες στον εγκέφαλο

Οι βλάβες που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ αποτελούν σοβαρό πρόβλημα για τη δημόσια υγεία στην Ε.Ε., δεδομένου ότι ευθύνονται για πάνω από το 7% των προβλημάτων υγείας και των πρόωρων θανάτων. Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει μακροπρόθεσμα τον κίνδυνο ορισμένων καρδιαγγειακών παθήσεων, ασθενειών του ήπατος και καρκίνων, ενώ η συχνή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση.

Με σύνθημα «Λιγότερο αλκοόλ … Καλύτερη ζωή» η 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, το Δίκτυο Αλκοολογίας Κρήτης, το Αλκοολογικό Ιατρείο του ΠαΓΝΗ, οι Κοινότητες Οικογενειών με Προβλήματα από το Αλκοόλ – ΚΟΠΑ Κρήτης, το Εργαστήριο Αλκοολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο Σύλλογος Στήριξης Ατόμων με Προβλήματα από το Αλκοόλ «Η Επιστροφή», σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, υλοποιούν σειρά εκδηλώσεων ενημέρωσης στο πλαίσιο της εβδομάδας πρόληψης αλκοόλ, η οποία ολοκληρώνεται στις 13 Μάϊου, με ανοιχτή μουσική εκδήλωση από το Μουσικό Σχολείο Ηρακλείου στη Λότζια, στο Ηράκλειο, στις 11:30.

«Επειδή το αλκοόλ είναι μία νόμιμη ουσία, στην οποία από πολύ μικροί έχουμε εύκολη πρόσβαση, υπάρχει στα σπίτια των περισσοτέρων, είναι αρκετά απενοχοποιημένη και δεν αναγνωρίζουμε ότι το αλκοόλ είναι μία ψυχοτρόπος ουσία. Είναι μία ουσία, την οποία από το 1980 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας την αναγνωρίζει ως ναρκωτική, χωρίς διαφοροποίηση από τα παράνομα ναρκωτικά» δήλωσε χαρακτηριστικά στην εκπομπή ΣΚΑΪ Τώρα και τη Φαίη Σφακιωτάκη, η κοινωνιολόγος, κοινωνική λειτουργός και συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠαΓΝΗ, Κατερίνα Σφακιανάκη.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι αν και βάσει νόμου στην Ελλάδα, οι νέοι από την ηλικία των 18, μπορούν να καταναλώνουν νόμιμα αλκοόλ, βάσει επιστημονικών δεδομένων, ασφαλής ηλικία πρώτης δοκιμής αλκοόλ είναι τα 21 έτη. «Αυτό στηρίζεται στην ολοκλήρωση της ωρίμανσης του εγκεφάλου. Επειδή το αλκοόλ είναι μία τοξική ουσία η οποία επιδρά στον εγκέφαλο, είναι σημαντικό να μην επιβαρύνουμε τον υπό ανάπτυξη εγκέφαλο ενός νέου ανθρώπου. Η ανάπτυξη του εγκεφάλου ολοκληρώνεται γύρω στα 21 χρόνια. Οπότε από κει και μετά οποιαδήποτε ποσότητα αλκοόλ δεν μπορεί να επιφέρει βλάβες. Και μιλάμε για βλάβες που δεν οφείλονται σε υπερβολική κατανάλωση. Σε ηλικίες μικρότερες των 21 ετών, ακόμη και μία ελάχιστη ποσότητα αλκοόλ είναι αρκετή για να επιφέρει βλάβες στην ανάπτυξη του εγκεφάλου. Είναι σημαντικό να το συνειδητοποιήσουμε όλοι, γιατί είναι κάτι πολύ σοβαρό, αλλά όχι ευρέως γνωστό» πρόσθεσε η κ. Σφακιανάκη. Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ λογίζεται μια αλκοολική μονάδα την ημέρα για τις γυναίκες και δύο αλκοολικές μονάδες τη μέρα για τους άντρες. Μια αλκοολική μονάδα αντιστοιχεί σε 330 ml μπύρας ή 125 ml κρασιού ή 45 ml απεσταγμένου ποτού.

Ως συνεργάτιδα του Αλκοολογικού Ιατρείου του ΠαΓΝΗ, η κ. Σφακιανάκη ανέφερε πως ο μέσος όρος ηλικίας των ατόμων που το επισκέπτονται είναι τα 35 έτη, με κοινό χαρακτηριστικό την έναρξη κατανάλωσης αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία. «Γύρω στα 12 με 13 ξεκίνησαν και δεν εννοώ ότι στα 12 με 13 έκαναν υπερβολική κατανάλωση, συνήθιζαν όμως να καταναλώνουν αλκοόλ. Πρέπει να γίνει βίωμα σε όλους μας ότι όταν ξεκινάει ένας νέος από πολύ μικρή ηλικία να δοκιμάζει αλκοόλ, να έρχεται σε επαφή με αυτό, είναι κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να δημιουργήσει θέματα στην υγεία, στην ψυχολογία, στις κοινωνικές σχέσεις και ένα από τα προβλήματα που μπορούν να δημιουργηθούν, είναι μακροπρόθεσμα η εξάρτηση

Περισσότερη ενημέρωση μπορούν να λάβουν και να ζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι στη σελίδα του Συλλόγου «Η Επιστροφή» και του Αλκοολογικού Ιατρείου στο Facebook και στο site alkoologia.gr.

https://creta24.gr/katanalosi-alkool-mporei-na-epiferei-vlaves-ston-egkefalo/

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button