Σας πείραξε κάτι που φάγατε; Τι βήματα να ακολουθήσετε
Αλλά ορισμένες τέτοιες ασθένειες (όπως ο νοροϊός και το Escherichia coli) δεν προκαλούν συμπτώματα για μέρες.
Είτε έτσι είτε αλλιώς, τα σημάδια είναι συνήθως έντονα:
- ναυτία
- έμετος
- κράμπες στο στομάχι
- διάρροια
- πιθανώς χαμηλός πυρετός (κάτω από 38°C)
Εάν αφυδατωθείτε λόγω απώλειας υγρών από έμετο ή διάρροια, μπορεί να αισθανθείτε επίσης:
- λήθαργο
- ζάλη
- λιποθυμία
Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν για μερικές ημέρες. Εάν συνεχίσουν για πάνω από μια εβδομάδα, είναι λιγότερο πιθανό να πρόκειται για τροφιμογενή νόσο και θα πρέπει να καλέσετε τον γιατρό σας.
Στη δίνη των συμπτωμάτων
Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε τροφιμογενή ασθένεια θα πρέπει να ξεκουραστείτε όσο το δυνατόν περισσότερο και να αποφύγετε τα ζαχαρούχα ποτά και το αλκοόλ (μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα). Μείνετε μακριά από άλλους (και προσπαθήστε να μην χρησιμοποιείτε το ίδιο μπάνιο), ώστε να μην μεταδώσετε τυχόν βακτήρια/μικρόβια και συνεχίστε να παίρνετε οποιαδήποτε συνταγογραφούμενα φάρμακα για χρόνιες ασθένειες.
Θα χρειαστεί επίσης να παραμείνετε ενυδατωμένοι. “Αν είναι δύσκολο να κρατήσετε τα υγρά (π.χ. κάνετε εμετό), πιείτε μικρές γουλιές. Είναι δύσκολο, αλλά σημαντικό. Η σοβαρή αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει χημικές ανισορροπίες στο σώμα και ακόμη και να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια”, λέει ο δρ. Christopher Baugh, γιατρός επειγόντων περιστατικών στο Brigham and Women’s Hospital.
Εάν τα συμπτώματά σας δεν περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό ή αιματηρά κόπρανα, ο δρ. Baugh λέει ότι είναι πιθανώς εντάξει να πάρετε ένα αντιδιαρροϊκό φάρμακο (π.χ. λοπεραμίδη). Εάν αντέχετε τα συμπτώματα, ωστόσο, ίσως είναι συνετό να αποφύγετε τα φάρμακα και να αφήσετε το σώμα σας να διώξει μόνο του τους… εισβολείς. “Εάν πάρετε φάρμακο, υπάρχει κίνδυνος να βελτιώσει τα συμπτώματα μεν, αλλά να παρατείνει ή να επιδεινώσει την ασθένεια, δε”, λέει ο δρ. Baugh.
Αποφυγή ασθενειών που σχετίζονται με την κατανάλωση τροφών
Πολλές περιπτώσεις τροφιμογενών ασθενειών προκύπτουν από ακατάλληλο χειρισμό, προετοιμασία και αποθήκευση των τροφίμων. Για παράδειγμα, το φαγητό μπορεί να μολυνθεί:
- εάν ο μάγειρας δεν πλύνει τα χέρια του πριν το ετοιμάσει
- εάν υγρά από ωμό κρέας, θαλασσινά ή πουλερικά εισχωρήσουν σε φρέσκα προϊόντα ή μαγειρεμένα τρόφιμα
- εάν το φαγητό δεν μαγειρεύεται σε επαρκώς υψηλές θερμοκρασίες για να εξοντωθούν τα μικρόβια
- εάν το φαγητό έχει χαλάσει
Πότε να αναζητήσετε επείγουσα ιατρική βοήθεια
Μερικές φορές μια τροφιμογενής ασθένεια μπορεί να σας υποχρεώσει σε μια επίσκεψη στα Επείγοντα νοσοκομείου. “Τα μεγαλύτερα προειδοποιητικά σημάδια είναι ο υψηλός πυρετός ή τα αιματηρά κόπρανα. Θα πρέπει επίσης να αναζητήσετε επείγουσα περίθαλψη εάν έχετε σοβαρή αφυδάτωση ή οξύ κοιλιακό άλγος, εάν δεν μπορείτε να πάρετε φάρμακα λόγω εμετού ή εάν έχετε εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα”, λέει ο δρ. Baugh.
Και να θυμάστε: δεν είναι η ώρα να προσπαθήσετε να αποφύγετε τη φροντίδα επειδή… δεν θέλετε να ενοχλείτε κανέναν! “Η μη θεραπεία μιας βακτηριακής τροφικής δηλητηρίασης μπορεί να εξελιχθεί σε μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση αν δεν σας χορηγηθούν αντιβιοτικά και ενδοφλέβια υγρά. Εάν φροντίζετε κάποιον με τροφιμογενή ασθένεια, να είστε σε εγρήγορση για συμπτώματα που υποδηλώνουν ότι χρειάζεται ιατρική φροντίδα”, είπε ο ίδιος.
https://creta24.gr/sas-peiraxe-kati-pou-fagate-ti-vimata-na-akolouthisete/