Το ελιξίριο της νεότητας κρύβεται στους μυς – Πώς θα τους διατηρήσουμε για πάντα νεανικούς
Από τις πολλές και δυσάρεστες αλλαγές που φέρνει το γήρας, η απώλεια της μυϊκής μάζας, γνωστής ως σαρκοπενία, συγκαταλέγεται σε αυτές με το ισχυρότερο αντίκτυπο, καθώς περιορίζει την κινητικότητα, αυξάνει τον κίνδυνο πτώσης και μειώνει την ποιότητα ζωής. Πρόσφατη μελέτη εντούτοις, τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Autophagy, υποδηλώνει ότι το κλειδί για τη διατήρηση ενός νεανικού μυϊκού συστήματος, μπορεί να βρίσκεται στο σύστημα ανακύκλωσης των κυττάρων μας.
Ο ρόλος της αυτοφαγίας
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης και το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Ερευνών ανακάλυψαν ότι η πρωτεΐνη TP53INP2 διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση της υγείας των μυών καθώς γερνάμε. Λειτουργεί ως ρυθμιστής της αυτοφαγίας, μιας κυτταρικής διαδικασίας καθαρισμού κατά την οποία αποβάλλονται τα κατεστραμμένα συστατικά του κυττάρου, με παράλληλη ανακύκλωση των θρεπτικών ουσιών.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα επίπεδα της TP53INP2 μειώνονται τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ποντίκια με το γήρας. H πτώση αυτή σχετίζεται με μειωμένη αυτοφαγία και μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της σαρκοπενίας. Ωστόσο, όταν οι ερευνητές αύξησαν τα επίπεδα της TP53INP2 στα μεγαλύτερα σε ηλικία ποντίκια, παρατήρησαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην υγεία και τη μυϊκή λειτουργία.
Καλύτερα μιτοχόνδρια
«Η μελέτη αυτή δεν αναδεικνύει απλώς τη σημασία της διατήρησης της αυτοφαγίας στους μυς για την αποτροπή της απώλειας μυϊκής μάζας, αλλά μας δίνει ακόμα ελπίδα για πιθανές θεραπείες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν ή να μετριάσουν τις επιπτώσεις της γήρανσης στους μυς μας», εξηγεί ο συγγραφέας της μελέτης Antonio Zorzano, καθηγητής στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιοϊατρικής στη Σχολή Βιολογίας του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.
Ο καθηγητής David Sebastián, μέλος του Τμήματος Βιοχημείας και Φυσιολογίας στη Σχολή Φαρμακευτικής και Επιστημών Τροφίμων του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης, προσθέτει: «Επιπλέον, η ενεργοποίηση της αυτοφαγίας μέσω της πρωτεΐνης TP53INP2 βελτίωσε την ποιότητα των μιτοχονδρίων, των κυτταρικών οργάνων που είναι απαραίτητα για την παραγωγή ενέργειας. Σε προηγούμενες μελέτες, είχαμε ήδη δείξει ότι αυτή η διαδικασία αλλοιώνεται κατά τη γήρανση».
Συσχέτιση με την ανθρώπινη υγεία
Αλλά τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; Οι ερευνητές εξέτασαν δείγματα μυών από ανθρώπους διαφορετικών ηλικιών και βρήκαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα TP53INP2 στους μυς τους είχαν μεγαλύτερη δύναμη λαβής, ένα κοινό μέτρο της συνολικής μυϊκής λειτουργίας. Επιπλέον, τα άτομα αυτά είχαν περισσότερες πιθανότητες να αξιολογηθούν ως «υγιούς γήρανσης», με λιγότερα δηλαδή γηριατρικά σύνδρομα.
Τα ευρήματα ανοίγουν τον δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών κατά της σαρκοπενίας και την προώθηση της υγιούς γήρανσης. Δεδομένου ότι αυξάνεται διαρκώς ο γηράσκων πληθυσμός, η εύρεση τρόπων προώθησης της υγιούς γήρανσης γίνεται ολοένα και πιο σημαντική. Αυτή η μελέτη φωτίζει τους υποκείμενους μηχανισμούς της μυϊκής γήρανσης και προσφέρει ελπίδα για τη διατήρηση της δύναμης και της ζωτικότητας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας.
https://creta24.gr/to-elixirio-tis-neotitas-kryvetai-stous-mys-pos-tha-tous-diatirisoume-gia-panta-neanikous/