Το θαυματουργό βότανο που προφυλάσσει το πεπτικό και υπόσχεται αναγέννηση των νεύρων
Σε μια πρωτοποριακή ανακάλυψη κατέληξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, οι οποίοι έκαναν λόγο για μια πιθανή νέα οδό αναγέννησης των νεύρων, με τη βοήθεια μιας ένωσης που εμπεριέχεται στο γαϊδουράγκαθο. Η μελέτη ρίχνει, συγκεκριμένα, φως στις θεραπευτικές δυνατότητες της κνικίνης και στην ικανότητά της να επιταχύνει την ανάπτυξη των νευρικών ινών, προσφέροντας ελπίδα σε άτομα με νευρικές κακώσεις και παθήσεις. Τα ευρήματα δημοσιεύονται στο Phytomedicine, σηματοδοτώντας μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της αναγεννητικής ιατρικής.
Το γαϊδουράγκαθο είναι αναγνωρισμένο εδώ και καιρό για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Χρησιμοποιείται παραδοσιακά ως φυτικό φάρμακο για την υποστήριξη της υγείας του πεπτικού συστήματος, ενώ τώρα αναδεικνύεται και ως μια ισχυρή πηγή θεραπευτικών ενώσεων για την αναγέννηση των νεύρων.
Με επικεφαλής τον δρ. Philipp Gobrecht και τον δρ. Dietmar Fischer, οι ερευνητές του Κέντρου Φαρμακολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Κολωνίας ξεκίνησαν να διερευνούν την ανεκμετάλλευτη δύναμη της κνικίνης. Μέσα από μια σειρά κλινικών μελετών και πειραμάτων με τη χρήση ζωικών μοντέλων και ανθρώπινων κυττάρων, ανακάλυψαν ότι η κνικίνη ενισχύει σημαντικά την ανάπτυξη των αξόνων, των νευρικών ινών που είναι ζωτικής σημασίας για τη μετάδοση σημάτων σε όλο το νευρικό σύστημα.
Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην αναγέννηση των νεύρων έγκειται στις μακρές διαδρομές που πρέπει να διασχίσουν τα τραυματισμένα νεύρα για να επανασυνδεθούν με τους ιστούς – στόχους. Αυτό οδηγεί συχνά σε παρατεταμένες διαδικασίες επούλωσης και μη αναστρέψιμα λειτουργικά ελλείμματα. Ωστόσο, η χορήγηση της κνικίνης αποδεικνύεται ότι αλλάζει τα δεδομένα, επιταχύνοντας τη διαδικασία αναγέννησης και εξασφαλίζοντας την έγκαιρη αποκατάσταση της νευρικής λειτουργίας.
Οι ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα σε ζωικά μοντέλα, καθώς και σε ανθρώπινα κύτταρα που ελήφθησαν από δωρεά αμφιβληστροειδούς, αποδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της κνικίνης στην προώθηση της αναγέννησης των αξόνων. Ημερήσιες δόσεις κνικίνης, που χορηγήθηκαν δια του στόματος σε ποντίκια, απέδωσαν ελπιδοφόρα αποτελέσματα, βελτιώνοντας σημαντικά τα αποτελέσματα της παράλυσης και της νευροπάθειας.
Σε σύγκριση με άλλες ενώσεις, η κνικίνη έχει ένα κρίσιμο πλεονέκτημα: Μπορεί να εισαχθεί στην κυκλοφορία του αίματος δια του στόματος, εξαλείφοντας την ανάγκη για επεμβατικές ενέσεις. Ωστόσο, οι ερευνητές τονίζουν τη σημασία της ακριβούς δοσολογίας, καθώς τα θεραπευτικά αποτελέσματα της κνικίνης περιορίζονται σε ένα συγκεκριμένο εύρος. «Η σωστή δόση είναι καθοριστικής σημασίας, καθώς η κνικίνη δρα μόνο εντός ενός συγκεκριμένου θεραπευτικού παραθύρου. Πολύ χαμηλές ή πολύ υψηλές δόσεις είναι αναποτελεσματικές. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο περαιτέρω κλινικές μελέτες σε ανθρώπους είναι απαραίτητες», δήλωσε ο Fischer.
Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κολωνίας σχεδιάζουν επί του παρόντος σχετικές μελέτες, ενώ το Κέντρο Φαρμακολογίας εξακολουθεί να ερευνά και να αναπτύσσει φάρμακα για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου νευρικού συστήματος.
https://creta24.gr/to-thavmatourgo-votano-pou-profylassei-to-peptiko-kai-yposchetai-anagennisi-ton-nevron/