Υγεία

Όραση: Νέα γενιά φαρμάκων υπόσχεται να βάλει φρένο στην εκφύλιση ωχράς κηλίδας

Μια νέα θεραπευτική αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων των ματιών διερευνούν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, προτείνοντας ότι μια συγκεκριμένη κατηγορία φαρμάκων θα μπορούσε να έχει μια πιθανή κλινική χρησιμότητα σε ιατρικές καταστάσεις όπως η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD), η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια (DR) και η μελαγχρωστική αμφιβληστροειδίτιδα (RP). Τα νέα ερευνητικά ευρήματα δημοσιεύονται στο Proceedings of the National Academy of Sciences.

Αυτές οι χρόνιες, προοδευτικές ασθένειες του αμφιβληστροειδούς προκύπτουν από γενετικές και περιβαλλοντικές διαταραχές της σταθερότητας των κυττάρων και των ιστών. Τέτοιες διαταραχές συσσωρεύονται μετά από χρόνια έκθεση στο στρες, οδηγώντας σε προοδευτική εξασθένηση της όρασης και, πολλές φορές, ακόμη και σε τύφλωση. Παρά τις έρευνες δεκαετιών, οι θεραπευτικές επιλογές για τα εκατομμύρια των ασθενών που υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές παραμένουν σοβαρά περιορισμένες, ειδικά για τη θεραπεία πρώιμων σταδίων της νόσου, όταν η δυνατότητα διατήρησης της δομής και της οπτικής λειτουργίας του αμφιβληστροειδούς είναι μεγαλύτερη. Σήμερα, περίπου 350 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από απώλεια όρασης που προκαλείται από αυτές τις παθήσεις.

«Μια ειδική κατηγορία φαρμάκων, που ενισχύουν την ανθεκτικότητα στο στρες (SREDs), φαίνεται να επιδρά αποτελεσματικά στην καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών καταστάσεων και ιδιαίτερα των παθήσεων του αμφιβληστροειδούς που αποτελούν κορυφαία αίτια τύφλωσης παγκοσμίως», δήλωσε ο Krzysztof Palczewski, καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή UCI. «Αυτού του είδους τα φάρμακα έδειξαν ότι μπορούν να επιβραδύνουν ή να αποτρέπουν ολοκληρωτικά την ανάπτυξη και εξέλιξη των αμφιβληστροειδοπαθειών».

Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξεύρεσης λύσεων, οι ερευνητές δημιούργησαν μια πλατφόρμα φαρμακολογίας που αξιοποιεί τη μοντελοποίηση και τον χαρακτηρισμό ασθενειών για τον εντοπισμό νέων θεραπειών που περιορίζουν τη νόσο στα αρχικά στάδια. Η θεραπευτική παρέμβαση με αυτά τα φάρμακα ενίσχυσε την ανθεκτικότητα σε οξείες και χρόνιες μορφές στρες στον εκφυλισμένο αμφιβληστροειδή, διατηρώντας έτσι τη δομή και τη λειτουργία των ιστών. Συμπερασματικά, αυτά τα ευρήματα αποκαλύπτουν μια νέα κατηγορία πιθανών θεραπευτικών λύσεων για την αντιμετώπιση ή ακόμη και την πρόληψη των πιο κοινών αιτιών τύφλωσης.

«Τα φάρμακα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας στο στρες αντιπροσωπεύουν μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την καταπολέμηση της νόσου σε πρώιμα στάδια. Δείχνουν μάλιστα να είναι πιο αποτελεσματικά συγκριτικά με τις τρέχουσες θεραπευτικές μεθόδους, αυξάνοντας τις διαθέσιμες θεραπευτικές διόδους», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jennings Luu, Διδάκτωρ Φαρμακολογίας στο Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Ιατρικών Επιστημόνων του Πανεπιστημίου Case Western Reserve. «Προσδοκούμε ότι αυτά τα φάρμακα θα χρησιμεύσουν μελλοντικά ως πρότυπο φροντίδας για την ανθρώπινη γήρανση, παρέχοντας αποτελεσματικά στους ασθενείς τα μέσα για να μειώσουν την ταλαιπωρία από εξουθενωτικές ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν επί του παρόντος βιώσιμες θεραπευτικές επιλογές, παρατείνοντας έτσι την ποιότητα και τη διάρκεια ζωής τους», κατέληξε.

https://creta24.gr/orasi-nea-genia-farmakon-yposchetai-na-valei-freno-stin-ekfylisi-ochras-kilidas/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button