H εύκολη κίνηση που μακραίνει τη ζωή και σώζει την καρδιά – Kάντε την καθημερινά
Η ύπαρξη ενός ανελκυστήρα στην πολυκατοικία μας, ειδικά εάν μένουμε στον τέταρτο όροφο, είναι μια πρακτική λύση που διευκολύνει την καθημερινότητά μας. Παρόλα αυτά, ίσως να μην αποτελεί και την ιδανική επιλογή, εάν θέλουμε να παρατείνουμε τη διάρκεια της ζωής μας.
Σύμφωνα με νεότερη μελέτη, που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (ESC Preventive Cardiology 2024) στην Αθήνα, η ανάβαση έστω και μερικών σκαλιών κάθε μέρα μπορεί αποτελεσματικά να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και θανάτου – ακόμη και σε περίπτωση που υπάρχει ιστορικό καρδιακών προβλημάτων.
«Αν έχετε την επιλογή να πάρετε τις σκάλες ή το ασανσέρ, προτιμήστε τις σκάλες, καθώς θα βοηθήσετε την καρδιά σας. Ακόμη και οι σύντομες εκρήξεις σωματικής δραστηριότητας έχουν ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία και, αντίστοιχα, το σύντομο ανέβασμα μιας σκάλας θα μπορούσε να αποτελεί έναν τέτοιο εφικτό στόχο, που θα μπορούσε να ενσωματωθεί στην καθημερινή ρουτίνα» επισημαίνει η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Sophie Paddock του Πανεπιστημίου East Anglia και του Norfolk and Norwich University Hospital Foundation Trust.
Όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία της νεότερης αυτής μελέτης, ένας στους τέσσερις ενήλικες παγκοσμίως δεν ανταποκρίνεται στα συνιστώμενα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας. Την ίδια στιγμή, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν την κύρια αιτία θανάτων παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας. Η τακτική άσκηση θα μπορούσε να συμβάλει στην πρόληψή τους.
Οι σκάλες σώζουν την καρδιά
Η Δρ Paddock υπογραμμίζει ότι το ανέβασμα σκάλας είναι μια εύκολη και ευρέως προσβάσιμη μορφή άσκησης που οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν οπουδήποτε – από την πολυκατοικία τους μέχρι ένα πάρκο ή ένα εμπορικό κέντρο. Έχοντας αυτό κατά νου, η νέα μελέτη εξέτασε την επίδραση αυτής της σωματικής δραστηριότητας στη μακροζωία και την υγεία της καρδιάς.
Γι’ αυτό, η ερευνητική ομάδα συγκέντρωσε πληροφορίες από εννέα προηγούμενες μελέτες σχετικά με το ανέβασμα σκαλοπατιών που αφορούσαν περισσότερα από 480.000 άτομα -τόσο υγιή όσο και άτομα με περιφερική αρτηριακή νόσο ή ιστορικό καρδιακής προσβολής. Η ηλικία των συμμετεχόντων κυμαινόταν από 35 έως 84 ετών. Οι μελέτες αυτές εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα συνθηκών και δεν έκαναν διακρίσεις με βάση τον αριθμό των σκαλοπατιών που ανέβηκαν οι συμμετέχοντες ή την ταχύτητα με την οποία ανέβαιναν τις σκάλες.
Συνολικά, διαπιστώθηκε ότι το ανέβασμα σκαλοπατιών συσχετίστηκε με 24% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν επίσης 39% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακή νόσο. Ακόμη, το ανέβασμα της σκάλας συνέβαλε στην αποτροπή ορισμένων επιπλοκών των καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η καρδιακή προσβολή, η καρδιακή ανεπάρκεια και το εγκεφαλικό επεισόδιο.
«Βασισμένοι σε αυτά τα αποτελέσματα, προτείνουμε σε όλους να ενσωματώσουν το ανέβασμα σκαλοπατιών στην καθημερινή τους ζωή. Η μελέτη μας υπέδειξε ότι όσο περισσότερες σκάλες ανεβαίνουν, τόσο μεγαλύτερα είναι τα οφέλη – αλλά αυτό πρέπει να επιβεβαιωθεί. Επομένως, είτε στη δουλειά, είτε στο σπίτι, είτε αλλού, προτιμήστε τις σκάλες» καταλήγει η Δρ Paddock.
https://creta24.gr/h-efkoli-kinisi-pou-makrainei-ti-zoi-kai-sozei-tin-kardia-kante-tin-kathimerina/