Υγεία

Δάγκειος πυρετός: Τεράστια η ανησυχία για το αιγυπτιακό κουνούπι – Βρίσκεται ήδη στην Κύπρο

Την ανησυχία του ότι το αιγυπτιακό κουνούπι είναι πολύ πιθανό να έρθει και στην Ελλάδα, καθώς έχει εγκατασταθεί στη Λάρνακα της Κύπρου, με αποτέλεσμα να έχουμε με αυτόν τον τρόπο διασπορά του Δάγκειου πυρετού, εκφράζει στο CNN GREECE, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Χρήστος Χατζηχριστοδούλου.

Για το λόγο αυτό, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, έχει θεσπίσει μία σειρά μέτρων πρόληψης, όπως διενέργεια ψεκασμών στα αεροπλάνα και ειδικά μέτρα στις πύλες εισόδου. Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται σε μεγάλα φορτία, στα μεταχειρισμένα λάστιχα και στα φυτά μπαμπού, σημειώνει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας, ότι ειδικά για τις πύλες εισόδου, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, έχουν εκπονήσει σχέδιο αντίδρασης, το οποίο μιλά και για ειδικές ασκήσεις προσομείωσης.

Δάγκειος πυρετός

Ο Δάγκειος μεταδίδεται κυρίως από δύο κουνούπα διαβιβαστές, το aedes albopictus, ή ασιατικό κουνούπι και το aedes aegypti, ή αλλιώς αιγυπτικό κουνούπι. Τσιμπούν κυρίως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα μόνο τσίμπημα αρκεί για να μολυνθεί ένας άνθρωπος.

Το αιγυπτιακό κουνούπι, είναι καλύτερος διαβιβαστής, καθώς μεταδίδει πολύ καλά τον δάγκειο πυρετό και κάνει περισσότερα τσιμπήματα προκειμένου να λάβει τα γεύματά του.

Ο δάγκειος πυρετός, είναι επίσης γνωστός ως «πυρετός των σπασμένων οστών», επειδή ο πόνος που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους είναι τόσο μεγάλος, που έχουν την αίσθηση ότι σπάνε τα κόκκαλά τους.

Όπως εξηγεί ο καθηγητής και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, το αιγυπτιακό κουνούπι, έχει εμφανιστεί ήδη στη χώρα μας από το 1928, ωστόσο για κάποιο λόγο εξαφανίστηκε, όταν προσπαθήσαμε να σκοτώσουμε άλλο κουνούπι καθώς ψεκάζαμε με το γνωστό τότε DDD και ίσως για αυτό εξαφανίστηκε. Λίγα χρόνια αργότερα, όμως, ήρθε το albopictus από την Κέρκυρα, με αποτέλεσμα να γεμίσει όλη η Ελλάδα. Αυτό συνέβη πριν 20 χρόνια περίπου.

Ανησυχία

Να θυμίσουμε ότι ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας, πριν από μερικές ημέρες σε ημερίδα του ΕΟΔΥ για την κλιματική αλλαγή και τη δημόσια υγεία, επιχείρησε να μας ταρακουνήσει, λέγοντας μεταξύ άλλων, ότι «Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία, όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι στη Βραζιλία, καταγράφονται σήμερα περισσότερα από 5 εκατ. κρούσματα και μάλιστα η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Η Ελλάδα, συνέχισε ο καθηγητής, έχει ζήσει επιδημία Δάγκειου πυρετού το 1927-28, η οποία οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα τελευταία χρόνια, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κουνουπιών και «νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ», σημείωσε.

Να σημειώσουμε, σύμφωνα με τον καθηγητή Χρήστου Χατζηχριστοδούλου, ότι κρούσματα από τον Δάγκειο πυρετό καταγράφονται σε όλη τη νότια Ευρώπη και ειδικότερα σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Νωρίτερα φέτος ο ιός του Δυτ. Νείλου

Σε άλλο σημείο της συζήτησής μας, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στον ιό του Δυτικού Νείλου, ο οποίος απασχολεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες του Οργανισμού.

Ο ιός του δυτικού Νείλου ξεκίνησε πολύ νωρίς εφέτος στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ισπανία, ήδη από τον Μάϊο. Ωστόσο, δεν γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν επισημαίνει ο καθηγητής και προσθέτει, πώς τα κροσύματα στην Ελλάδα καταγράφονται κυρίως στο τέλος Ιουνίου και στις αρχές Ιουλίου, με κορύφωση τον Αύγουστο. Βεβαίως, με τόσο υψηλές θερμοκρασίες που έχουμε ήδη εφέτος και με έναν ήπιο χειμώνα, είναι λογικό ο ιός του Δυτικού Νείλου να κάνει την εμφάνιση του νωρίτερα.

Το μοντέλο εκτίμησης κινδύνου

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, αναφέρει ότι φέτος ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας άλλαξε ττη στρατηγική του για το θέμα του ιού του Δυτικού Νείλου, ενεργοποιώντας ένα νέο πρόγραμμα με εκτίμηση κινδύνου που επεκτείνεται σε 4 περιοχές, από το 1 μέχρι και το 4.

Διαχρονικά, το επίκεντρο είναι η Αλεξάνδρεια κοντά στη Βέροια με εκτίμηση κινδύνου 2 και διαφορετικά επίπεδα πρόληψης. Οι αριθμοί 3 και 4 υποδηλώνουν ότι οι εν λόγω περιοχές, έχουν αρχίσει και καταγράφουν κρούσματα, που σημαίνει ότι εκεί έχουν αρχίσει να ισχύουν μία σειρά από μέτρα, όπως έλεγχος των κουνουπιών, μυοκτονίες, ψεκασμοί κλπ.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ τονίζει ότι το μοντέλο αυτό, εφαρμόστηκε και στις πλημμύρες της Θεσσαλίας και δούλεψε πολύ καλά, με αποτέλεσμα να ενεργοποιηθεί και στην υπόλοιπη χώρα.

Το πρόγραμμα εκτίμησης κινδύνου με ενισχυμένη επιδημιολογική επιτήρηση και σειρά άλλων μέτρων δημιουργήθηκε από τους επιστήμονες του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με εντομολόγους, τα πανεπιστήμια όλης της χώρας και το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο. Μάλιστα, όπως τονίζει ο συνομιλητής μας, με αφορμή το σχέδιο αυτό, πραγματοποιήσαμε συμβάσεις με πανεπιστήμια και φορείς σε όλη την Ελλάδα. Το δε κόστος, από 30.000 το κόστος ανέβηκε σε 300.000 ευρώ.

Προσοχή στο νερό σε αυλές και κήπους

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επισημαίνει ότι είναι πολύ σημαντικό να προσέχουμε τις εστίες νερού στα σπίτια μας, στις αυλές και στους κήπους, καθώς όπου υπάρχουν λιμνάζοντα νερά και εστίες, είναι πιθανόν να γεννήσουν τα κουνούπια τα αυγά τους, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να πολλαπλασιαστούν. Επίσης είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο να τοποθετήσουμε σίτες στα σπίτια μας.

Πάντως ο καθηγητής υποστηρίζει ότι ο ΕΟΔΥ διαχειρίζεται πολύ καλά όλη την κατάσταση, μέσα από μία ομάδα διαχείρισης περιστατικών. Ακόμη και όταν έχουμε μόλις ένα περιστατικό λαμβάνουμε προληπτικά μέτρα και καταγράφεται πλήρως η κατάσταση, επισημαίνει.

Τέλος να σημειώσουμε σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, ότι μέχρι τώρα είχαμε στην Ελλάδα μόνο εισαγόμενα και κανένα αυτόχθονο κρούσμα από τον ιού του Δυτικού Νείλου. Αυτό σημαίνει πόσο οργανωμένα λειτουργεί η ομάδα των επιστημόνων και το γραφείο του Εθνικού Οργαισμού Δημόσιας Υγείας, προσθέτει ο καθηγητής Χρ. Χατζηχριστοδούλου.

https://creta24.gr/dagkeios-pyretos-terastia-i-anisychia-gia-to-aigyptiako-kounoupi-vrisketai-idi-stin-kypro/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button