Υγεία

Το μυστικό για δυνατό μυαλό, γρήγορη σκέψη και ψυχική γαλήνη

Νέα δεδομένα για τη σχέση της διατροφής με την εγκεφαλική λειτουργία φέρνει στο φως μελέτη ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Ουόρικ, σύμφωνα με την οποία το κλειδί για γερό μυαλό και ψυχική ευεξία βρίσκεται στις σωστές διατροφικές επιλογές.

Η επιστημονική ομάδα εξέτασε στοιχεία περί τη διατροφή για 181.990 άτομα από τη Βιοτράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου και τα ανέλυσε σε σχέση με μια σειρά δεικτών όπως η γνωστική λειτουργία, οι μεταβολικοί δείκτες του αίματος, απεικονίσεις εγκεφάλων και τα γονίδια. Τα δεδομένα για τις διατροφικές συνήθειες συλλέχθηκαν μέσω διαδικτυακών ερωτηματολογίων και κατηγοριοποιήθηκαν σε δέκα ομάδες, όπως αλκοόλ, φρούτα, κρέατα κ.ο.κ.. Όλα τα δεδομένα αναλύθηκαν με χρήση μηχανικής μάθησης, ενός μοντέλου τεχνητής νοημοσύνης,

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο Nature Mental Health, 

Το βήμα προς την υγιεινή διατροφή

Μια ισορροπημένη διατροφή συσχετίζεται με καλύτερη ψυχική υγεία, υψηλότερου επιπέδου γνωστικές λειτουργίες και ακόμη και μεγαλύτερο όγκο φαιάς ουσίας στον εγκέφαλο, η οποία συνδέεται με την ευφυΐα, συγκριτικά με όσους καταναλώνουν μικρότερη ποικιλία τροφίμων καθημερινά.

Η μελέτη υπογράμμισε επίσης την ανάγκη για σταδιακές αλλαγές στη διατροφή, ιδίως για άτομα που έχουν συνηθίσει σε πολύ νόστιμα αλλά διατροφικά φτωχά τρόφιμα. Μειώνοντας σιγά-σιγά την πρόσληψη ζάχαρης και λιπαρών σε βάθος χρόνου, οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν με έναν φυσικό τρόπο στον κόσμο των πιο υγιεινών διατροφικών επιλογών.

Η σχέση διατροφής και υγείας του εγκεφάλου φαίνεται να ευνοείται και από τα γονίδια, σύμφωνα με τους ερευνητές, που αποκάλυψαν τον τρόπο που ένας συνδυασμός γενετικών προδιαθέσεων και επιλογών τρόπου ζωής συνθέτουν από κοινού την ευημερία.

Τα θεμέλια στην παιδική ηλικία

«Η υιοθέτηση μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής από μικρή ηλικία είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή ανάπτυξη. Για την προώθηση της αξίας της ισορροπημένης διατροφής, τόσο οι οικογένειες όσο και τα σχολεία θα πρέπει να παρέχουν ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών γευμάτων και να καλλιεργούν ένα περιβάλλον που υποστηρίζει τη σωματική και ψυχική τους υγεία» δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Jianfeng Feng.

Για τον Feng, τα παραπάνω μπορούν να πραγματωθούν μέσα από ένα πλέγμα δημόσιων πολιτικών με στόχο την προώθηση υγιεινών όσο και οικονομικών τροφίμων, καθώς και ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον ρόλο της διατροφής στην κατάκτηση της ευημερίας. «Δεδομένου ότι οι διατροφικές επιλογές μπορεί να επηρεάζονται από την κοινωνικοοικονομική κατάσταση, είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστεί ότι αυτό δεν εμποδίζει τα άτομα να υιοθετήσουν ένα υγιές και ισορροπημένο διατροφικό προφίλ» δήλωσε.

Ο Δρ Richard Pemberton, γενικός ιατρός με πιστοποίηση Ιατρικής του Τρόπου ζωής, που όμως δεν συμμετείχε στη μελέτη, σχολίασε: «Αυτή η συναρπαστική έρευνα αποδεικνύει περαιτέρω ότι η κακή διατροφή επηρεάζει αρνητικά όχι μόνο τη σωματική υγεία αλλά και την ψυχική και εγκεφαλική μας υγεία. Η μελέτη υποστηρίζει την ανάγκη για επείγουσα κυβερνητική δράση για τη βελτιστοποίηση της υγείας των παιδιών μας, προστατεύοντας τις μελλοντικές γενιές. Ελπίζουμε επίσης ότι παρέχει περαιτέρω στοιχεία που θα παρακινήσουν όλους μας να κάνουμε καλύτερες επιλογές στον τρόπο ζωής μας, για να βελτιώσουμε την υγεία μας και να μειώσουμε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών».

https://creta24.gr/to-mystiko-gia-dynato-myalo-grigori-skepsi-kai-psychiki-galini/

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button