Lifestyle

Αφαλός: Το σημείο του σώματος που έλκει τα περισσότερα βακτήρια

Μετά από τόσες καραντίνες και τον κορωνοϊό να «ζει» ακόμη ανάμεσά μας, πολλοί από εμάς έχουμε μείνει με την εντύπωση ότι το πιο βρώμικο και επικίνδυνο σημείο του σώματός μας είναι τα χέρια μας. Όμως, τα χέρια μας τα πλένουμε –πλέον- συνεχώς. Τα απολυμαίνουμε. Τα κρατάμε μακριά από το πρόσωπό μας. Συμβαίνει το ίδιο και με τον… αφαλό μας; Όχι!

Το τι μπορεί να πάει λάθος με το καθάρισμα του αφαλού κατά τη διάρκεια της καθημερινής μας ρουτίνας κάπως το αγνοούμε, αν και από το 2012 υπάρχει σχετική μελέτη, η οποία είχε δημοσιευθεί στο National Geographic. Σε αυτήν γινόταν απολύτως ξεκάθαρο ότι υπάρχουν 1.458 διαφορετικά είδη βακτηρίων που είναι «νέα για την επιστήμη και αχαρτογράφητα» και τα οποία έχουν βρεθεί –μαντέψτε, πού;- στον αφαλό των ανθρώπων.

Βέβαια, οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι ο συστηματικός καθαρισμός του αφαλού δεν είναι μία ακριβώς ευχάριστη διαδικασία. Για κάποιους το να καθαρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή δίνει την αίσθηση ενός επίπονου γαργαλητού –αν μπορούμε να το θέσουμε έτσι-, κάποιοι το αντιλαμβάνονται σαν γρατζούνισμα στην περιοχή, ενώ αλλοί ως μια διαρκή αίσθηση ανατριχίλας.

Όπως και να ‘χει και σύμφωνα με την Dr. Lucy Glancey, ιδρύτρια των Dr. Glancey Clinics, ο αφαλός είναι ένα σημείο με το οποίο πρέπει να ασχολούμαστε κατά τη διάρκεια του καθημερινού μας ντους, όπως και κάθε άλλο σημείο του σώματός μας, ειδικά αν στην περιοχή έχουμε σκουλαρίκι ή οποιαδήποτε άλλη μορφή piercing.

Τελικά, τι πραγματικά συσσωρεύεται στον αφαλό μας; 

Όπως απεικονίζει πολύ παραστατικά ένα πρόσφατο viral βίντεο στο TikTok από τον Dr. Karan Raj, ο αφαλός μπορεί πραγματικά να συσσωρεύσει βρωμιά που δεν φανταζόμασταν (από ίνες ρούχων και στερεοποιημένα υπολείμματα ιδρώτα, μέχρι φυσικά έλαια του σώματος σε πλήρη… αλληλεπίδραση με βακτήρια).

«Όλες οι πτυχώσεις της σάρκας μας μπορούν να συγκεντρώσουν ιδρώτα, νεκρά κύτταρα του δέρματος, έλαια, ίνες υφασμάτων, κ.α. Αν δεν ξεπλένονται σε τακτική βάση, όλο αυτό που συσσωρεύεται μετατρέπεται σε ομφαλόλιθο – μία μικρή πέτρα στο κοίλωμα του αφαλού μας», εξηγεί η Dr Raj.

Κατά την ίδια, είναι αυτά τα μικρά καφέ ή μαύρα κομματάκια (μη βιαστείτε να κάνετε «ίου) που πολύ συχνά εντοπίζουμε μέσα στον αφαλό μας, σκαλίζοντας τυχαία την περιοχή.

Πώς καθαρίζουμε αποτελεσματικά την περιοχή

Η Dr. Glancey συμφωνεί ότι όσο αηδιαστικό κι αν είναι, ο τακτικός καθαρισμός του αφαλού είναι απαραίτητος, επειδή μπορεί πραγματικά να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

«Η περιοχή του αφαλού είναι σκοτεινή και υγρή και επομένως γίνεται χώρος αναπαραγωγής βακτηρίων και ζυμομυκήτων. Αν αφεθεί ανέγγιχτη, η συσσώρευση βρωμιάς, νεκρού δέρματος, βακτηρίων, ιδρώτα, σαπουνιού, αφρόλουτρου και λοσιόν και φίλτρων μπορεί να δημιουργήσει πήγματα ή μία κρούστα νεκρού δέρματος που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε μόλυνση», εξηγεί η επιστήμονας.

Προφανώς, το συχνό ντους και το πλύσιμο της περιοχής του αφαλού θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση μέρους αυτής της συσσώρευσης. Και κάπου εδώ να πούμε ότι είστε τυχεροί αν έχετε αυτό που αποκαλείται «αφαλός – κουμπί» ή «πεταχτός αφαλός». Αν, όμως, η περιοχή εκεί στην κοιλιά αφήνει ένα κενό, ίσως να πρέπει να της αφιερώσετε περισσότερο χρόνο για καθαρισμό με μπατονέτα, κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι – κάποιοι καταφεύγουν ακόμα και σε μία ελάχιστη ποσότητα οινοπνεύματος πάνω στην μπατονέτα για να καθαρίσουν σωστά την περιοχή.

Κατά την ειδικό, για όλους τους υπόλοιπους με τον «αφαλό – κουμπί» αρκεί ένας σχολαστικός καθαρισμός με καθαρό απαλό σφουγγάρι στην περιοχή, ενώ βοηθά στο να παραμείνει καθαρός ο αφαλός η χρήση ουδέτερου pH λοσιόν που κρατά το σημείο ενυδατωμένο και δεν επιτρέπει τη συγκέντρωση υπολειμμάτων γύρω του.

«Αν αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει δυσοσμία στην περιοχή του αφαλού, η οποία δεν υποχωρεί όπως και αν την καθαρίσετε, είναι καλό να επισκεφθείτε έναν δερματολόγο. Θα μπορέσει να διαπιστώσει αν έχετε κάποια μόλυνση και να σας συνταγογραφήσει κάποια φαρμακευτική αγωγή ή αντιβίωση», καταλήγει η δρ Glancey.

Με στοιχεία από bodyandsoul.com.au, Glamour.uk

πηγή: lifo

now/tech-science/afalos-simeio-toy-somatos-poy-elkei-ta-perissotera-baktiria

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button