Lifestyle

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;

Το να βρεθείς στο Βερολίνο, δεν είναι αυτό που λέμε όνειρο ζωής, αλλά σίγουρα είναι μια εμπειρία, όπως κάθε ταξίδι.

Άλλη κουλτούρα, άλλος αέρας… Γερμανικός και σίγουρα μια ευκαιρία να το κρίνεις και να το συγκρίνεις με την καθημερινότητα της Αθήνας. Όταν το ταξίδι συνδυάζεται με δουλειά και ευχαρίστηση, όπως το Final Four της Euroleague τότε ο μεγεθυντικός φακός και η πίεση του χρόνου τονίζουν τις λεπτομέρειες και μπορούν να σε οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Αλλά σημασία, έτσι κι αλλιώς έχει το ταξίδι…

Έπειτα από τρεις μέρες διαμονής, κρύας μπύρας, γερμανικής κουζίνας (sic) και 4 αγώνων μπάσκετ καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα δεν θα γίνει ποτέ Βερολίνο για συγκεκριμένους λόγους:

Για την ησυχία της πόλης

Τι κι αν το Βερολίνο διοργάνωνε το ίδιο Σαββατοκύριακο το Final Four της Euroleague και το τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας στο ποδόσφαιρο, τίποτα δεν διατάραξε τις συνήθειες της πόλης. Ούτε οι φωνακλάδες Έλληνες και Τούρκοι φίλαθλοι, ούτε οι Γερμανοί οπαδοί της Λεβερκούζεν και της Καϊζερσλάουτερν. Κι όλα αυτά ενώ βρισκόμαστε στην τελική ευθεία των ευρωεκλογών, με τους υποψήφιους να μην «ενοχλούν» τους κατοίκους.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φίλαθλοι και κάτοικοι απολαμβάνουν την βόλτα τους… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μία στάση σε καντίνα για μπύρα και σνακ…Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις προεκλογικές αφίσες

Μιας και αναφερθήκαμε στις Ευρωεκλογές οι κολώνες του Βερολίνου ήταν γεμάτες από προεκλογικές αφίσες. Ούτε στην Αθήνα τον καιρό της έντονες πολιτικής αντιπαράθεσης. Τότε που οι κολώνες, αλλά και η κάθε γωνιά της πόλης γέμιζαν με τα πρόσωπα των επίδοξων «σωτήρων» και ανάμεσά τους  ξεπρόβαλαν λαϊκοί αοιδοί των «πολιτιστικών κέντρων» της Συγγρού, της παραλιακής και των προαστίων.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Οι αφίσες των κομμάτων κοσμούν τις κολώνες στο κέντρο του Βερολίνου…Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο;...Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO Facebook Twitter
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φοροδιαφυγή

Μπορεί να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσα της Γερμανίας, της τάξης και της δημοσιονομικής πειθαρχίας, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι θα πάρεις απόδειξη. Ούτε φυσικά ότι θα πληρώσεις με κάρτα σε όλα τα μαγαζιά. Για διασύνδεση pos με ταμειακές μηχανές ούτε συζήτηση, καθώς όπως φαίνεται η Ελλάδα είναι… έτη φωτός μπροστά. Μάλλον θα πρέπει να εξάγουμε την τεχνογνωσία μας στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Για το φαγητό και τον καφέ

Για να φας καλά και σχετικά φθηνά, μάλλον η επιλογή σου θα πρέπει να είναι μαγαζιά με ανατολίτικη κουζίνα. Ντονέρ, κεμπάπ και μπύρα κρύα.  Ο καφές και το ντόνατ μάλλον θα σε πονέσουν στην τσέπη. Αν μάλιστα βρεις και μαγαζί που δεν προσφέρει ζάχαρη (!), τότε θα είναι κυριολεκτικά πικρός καφές. Σκέψου να έχεις επιλέξει, μες στην άγνοια σου, ένα βερολινέζικο καφέ και όταν πας ταμείο να ενημερώνεσαι ότι δεν προσφέρεται ζάχαρη. Ούτε τουαλέτα. Βέβαια σχεδόν σε όλα τα καφέ θα πρέπει να ξεχάσεις ζαχαρίνη, στέβια ή κάποιο άλλο γλυκαντικό. Ζάχαρη λευκή, λίγη μαύρη κι αν σου αρέσει. Όπως και να το δεις σαν την Ελλάδα, καφέ, δεν έχει.

Για τις αθλητικές διοργανώσεις

Αν τύχει και βρεθείς σε μεγάλη αθλητική διοργάνωση, όπως το Final Four, να εύχεσαι να (μην) είναι μακρύς ο δρόμος για να βρεις την θέση σου. Εμείς πάλι απολαύσαμε το ταξίδι μέχρι να βρούμε την θέση μας. Από τους εθελοντές μέχρι τους διοργανωτές κανείς τους δεν ήξερε να μας καθοδηγήσει. Τουλάχιστον ανακαλύψαμε, κάθε πόρτα και θύρα της Uber Arena μέχρι να καταφέρουμε να συνεννοηθούμε στα αγγλικά. Kαι μάλιστα σε ένα μεγάλο διεθνές (!) γεγονός. Στην Ελλάδα μπορεί να πληρώσαμε κάτι παραπάνω, αλλά μάθαμε να διοργανώνουμε αγώνες, όχι αστεία.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Η Uber Arena Φιλοξένησε το Final Four της Euroleague…Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για την φανταστική ατμόσφαιρα στον τελικό του Κυπέλλου Γερμανίας

Σχεδόν την ίδια ώρα που Λεβερκούζεν και Καϊζερσλάουτερ μονομαχούσαν στο Ολυμπιακό στάδιο του Βερολίνου, σχεδόν 2.000 χλμ πιο μακριά, Παναθηναϊκός και Άρης έδιναν τον δικό τους τελικό στο Πανθεσσαλικό στάδιο. Η σύγκριση ανάμεσα στους δύο τελικούς από την τηλεόραση σε οδηγεί σε… Grexit. Άλλωστε στην Ελλάδα δεν μπορούσες να είσαι στις εξέδρες για να διαμορφώσεις διαφορετική άποψη. Είπαμε μάθαμε να διοργανώνουμε διεθνείς αγώνες, όχι εγχώρια.

Για τις κόκκινες κάλτσες με σαγιονάρες στις βιτρίνες

Φαντάσου να έβλεπες σε βιτρίνα κεντρικού καταστήματος κούκλα με κόκκινες κάλτσες και σαγιονάρες. Όχι, φαντάσου το. Στο Βερολίνο μπορείς να το δεις.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Συνδυασμός κόκκινης κάλτσας με σαγιονάρα… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τους ποδηλατόδρομους

Κάθε γωνία, κάθε 100 μέτρα, και ένα πάρκινγκ για ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια. Φυσικά σε όλους τους δρόμους, υπάρχουν ειδικές λωρίδες για τα ποδήλατα και τα πατίνια και χωρίς να διανοηθεί κάποιος οδηγός αυτοκινήτου να τις παραβιάσει. Την ίδια ώρα στην Ελλάδα, το να κυκλοφορείς με ποδήλατο ή ηλεκτρικό πατίνι μοιάζει με απόπειρα… αυτοκτονίας.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ποδήλατα και ηλεκτρικά πατίνια για μια άνετη βόλτα στο Βερολίνο…Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Και φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Για τις βόλτες στα πάρκα

Στα πάρκα (πληθυντικός αριθμός) οικογένειες, παρέες, ζευγάρια απολαμβάνουν δρώμενα, υπηρεσίες και χαίρονται τον ανοιξιάτικο (;) ήλιο. Στην Ελλάδα ψάχνεις αρχικά να βρεις τα πάρκα και στη συνέχεια τα υπόλοιπα.

Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ο Καθεδρικός του Βερολίνου βρίσκεται στην όχθη του ποταμού Spree… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Για τους 40+ το μαγαζί των Μπαντ Σπένσερ και του Τέρενς Χιλ σας γυρίζει στην παιδική ηλικία… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Μνημείο του Τείχους του Βερολίνου… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO
Γιατί δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο; Facebook Twitter
Ένα πέρασμα από την πύλη του Βραδεμβούργου είναι απαραίτητο… Φωτ.: Μ.Τ. /LIFO

Τελικά δεν θα γίνουμε ποτέ Βερολίνο, αλλά και αυτοί δεν θα γίνουν ποτέ… Ελλάδα.

https://www.lifo.gr/tropos-zois/travel/giati-den-tha-ginoyme-pote-berolino

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button