Η σωστή διατροφή δεν θέλει κόπο ούτε στερήσεις, αλλά τρόπο
ΕΙΜΑΣΤΕ ΝΕΡΟ, κύτταρα και ενέργεια, σωστά; Απαιτείται, λοιπόν, επαρκής λήψη θρεπτικών συστατικών για να έχουμε ενέργεια, τόσο για τις οργανικές μας λειτουργίες όσο και για τις δραστηριότητές μας. Και επειδή είμαστε στο πόδι πολλές ώρες, χρειαζόμαστε μικρά συχνά γεύματα για να μην ξεμένουμε από ενέργεια. Η υγιεινή διατροφή συνίσταται στην κατανάλωση τροφίμων κατά το δυνατό εποχικών και μη επεξεργασμένων, στην αποφυγή των αλμυρών, των πολλών γλυκών, των τηγανητών και του junk food.
Οι καλύτερες πηγές πρωτεΐνης είναι το ψάρι, το άπαχο κρέας αλλά και οι ανάλατοι ξηροί καρποί. Οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι σύνθετοι, το μισό μας κυρίως γεύμα να αποτελείται από φρέσκια σαλάτα και το πιάτο στο οποίο τρώμε να είναι πιάτο γλυκού (μικρό σε μέγεθος, ώστε μην το παρακάνουμε με τις μερίδες).
Φυσικά, τα γλυκά δεν απαγορεύονται – άλλωστε, τι γεύση θα είχε η ζωή χωρίς γλυκά; Αυτό που πρέπει να μάθουμε να αποφεύγουμε είναι τα γλυκά που είναι βόμβες θερμίδων. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε ένα κομμάτι γαλακτομπούρεκο με ένα γλυκό με ζελέ και γιαούρτι, ή ένα λαχταριστό smoothie με άπαχο γάλα, ή άπαχο γιαούρτι και φρούτα, ή με γιαούρτι και λίγο γλυκό του κουταλιού, ή ακόμα και με παγωτό. Για παράδειγμα, τα σορμπέ και τα semi-freddo δεν περιέχουν λιπαρά. Ουσιαστικά αποφεύγουμε τα πολλά λιπαρά, γιατί, όπως επισημαίνει η κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος Σοφία Ελευθερίου, 1 γραμμάριο λίπους έχει 9 θερμίδες, ενώ ένα γραμμάριο υδατάνθρακα, 4. Επίσης, προσέχουμε τα toppings, δηλαδή τις επικαλύψεις. Λέμε «όχι» στις μπάρες με επικαλύψεις, λέμε «ναι» στις απλές. Λέμε «όχι» στα παγωτά που καλύπτονται με σιρόπια, κουφέτα, καραμελωμένους ξηρούς καρπούς και κομμάτια σοκολάτας, λέμε «ναι» στα απλά.
Επίσης, πίνουμε πολύ νερό. Ξεδιψάμε με νερό και πίνουμε με αυστηρό μέτρο ποτά και αναψυκτικά. Ξεκουραζόμαστε αρκετά γιατί η συσσωρευμένη κούραση τρελαίνει τις ορμόνες και ανοίγει την όρεξη και βάζουμε όσο μπορούμε φρούτα και λαχανικά με έντονο χρώμα στο πιάτο μας, γιατί το έντονο χρώμα σημαίνει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες.
Ένας σύμμαχος σε αναβράζουσα μορφή!
Οι άνθρωποι που δουλεύουν πολύ, ασκούνται πολύ και φροντίζουν τα μέλη της οικογένειάς τους είναι multitaskers. Επειδή πιθανώς είναι όλη μέρα στο πόδι χρειάζονται αυξημένη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών που δεν μπορεί πάντοτε να εξασφαλίσει η διατροφή. Για παράδειγμα, δεν είναι πάντα εύκολο να φάμε 8 πορτοκάλια ή 10 μήλα για να προσλάβουμε την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης C. Επίσης, οι άνθρωποι που δεν τρώνε συχνά ψάρι πρέπει να προσλάβουν με άλλον τρόπο τα πολύτιμα Ω3 λιπαρά οξέα. Γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ δημοφιλείς οι πολυβιταμίνες (αναβράζουσες, σε κάψουλα, χάπι ή και σταγόνες) που καλύπτουν αυτές τις ελλείψεις, ενισχύοντας τις οργανικές λειτουργίες.
Πολυβιταμίνες και ανοσοποιητικό σύστημα
Τα συμπληρώματα διατροφής χρησιμοποιούνται όλο τον χρόνο, αλλά έχουν την τιμητική τους το φθινόπωρο και τον χειμώνα που αυξάνονται τα κρούσματα των εποχικών ιώσεων. Κι αυτό επειδή τα μικροθρεπτικά συστατικά που περιέχουν (βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, πετυχαίνοντας με έναν σμπάρο δυο τρυγόνια: θωρακίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, μας βοηθούν να μην αρρωσταίνουμε με το παραμικρό, ακόμα κι όταν πολλά παθογόνα κινούνται γύρω μας. Επίσης, αν κολλήσουμε έναν ιό ή ένα βακτήριο, η λήψη συμπληρωμάτων διατροφής βοηθά στην ανάρρωση, επιταχύνοντάς τη. Υπάρχει μεγάλη γκάμα συμπληρωμάτων διατροφής, για κάθε φύλο, κάθε ηλικία και κάθε ανάγκη, ώστε να επιλέξουμε αυτό που ταιριάζει στις ανάγκες μας.
πηγή: lifo