Lifestyle

Μίνα Γκάγκα: «Καθιερώνονται προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις για χρόνια νοσήματα»

Η ΠΛΗΡΗΣ ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ του Εθνικού Συστήματος Υγείας είναι σε εξέλιξη προκειμένου να δημιουργήσει τα νοσοκομεία που θα ανταποκρίνονται στις αληθινές ανάγκες του πληθυσμού της χώρας.

Κομβικά σημεία σε αυτό το πλάνο ο ρόλος του προσωπικού γιατρού και η καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Ήδη με το πρόγραμμα για τον καρκίνο του μαστού, που ονομάστηκε «Φώφη Γεννηματά» προς τιμήν της πολιτικού, περίπου 2.400 γυναίκες διαγνώστηκαν εγκαίρως, σε στάδιο κατά το οποίο η νόσος είναι πιο εύκολα αντιμετωπίσιμη. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα περιγράφει το σημαντικό έργο που γίνεται στη δημόσια υγεία και τις καίριες παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Ο νέος τρόπος απόκτησης ειδικότητας έχει ως κεντρική ιδέα οι θέσεις που ανοίγουν να αντιστοιχούν στις θέσεις που χρειάζονται οι ασθενείς σε όλη τη χώρα. Γνωρίζοντας τα περιθώρια που έχουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δυνατοτήτων, σκοπεύουμε να επιδοτήσουμε τις «άγονες» θέσεις, ώστε αυτές να γίνουν ελκυστικές για τους γιατρούς.

— Τα τελευταία χρόνια κοινωφελείς οργανισμοί, ιδρύματα και φορείς πρόσφεραν γενναίες δωρεές για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των νοσοκομείων. Χωρίς αυτές τις δωρεές δεν θα είχαμε όλες τις υποδομές που χρειαζόμαστε σε τέτοιο επίπεδο τεχνολογικής αρτιότητας, και χρειάζεται δρόμος ακόμα για να καλύψουμε τα κενά. Πώς θα βοηθήσουν τα κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης να αποκτήσουμε τα νοσοκομεία του 2030;
Τα κονδύλια που θα διατεθούν στον τομέα της υγείας από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) αγγίζουν συνολικά τα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και ήδη έχουν αρχίσει να διατίθενται σε επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, οι οποίες εκτείνονται σε όλους τους τομείς της υγείας. Μεταξύ άλλων, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης θα χρηματοδοτηθεί σημαντικό μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού στον τομέα της υγείας, ενώ πάνω από 300 εκατομμύρια προβλέπονται για τον εκσυγχρονισμό νοσοκομειακών μονάδων σε όλη την επικράτεια. Ο εκσυγχρονισμός περιλαμβάνει ενεργειακή και ξενοδοχειακή αναβάθμιση και ανανέωση εξοπλισμού, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε νοσοκομείου. Παράλληλα, προβλέπονται κονδύλια για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για την αναδιαμόρφωση του μηχανισμού clawback (αυτόματες επιστροφές) και βέβαια για τον πολύ σημαντικό τομέα της πρόληψης: περισσότερα από 250 εκατομμύρια θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης για την υλοποίηση του Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». 

— Στην πανδημία φάνηκε ότι τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι λιγότερο θωρακισμένα από τα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής. Το υπουργείο Υγείας τι πράττει ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να τα επανδρώσει από πλευράς ανθρώπινου δυναμικού, καθώς δεν πηγαίνουν εύκολα υγειονομικοί να εργαστούν εκεί;
Άμεσος στόχος του υπουργείου και προσωπικός μου στόχος είναι να εισαγάγουμε εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που θα συμβάλουν στην υγειονομική στελέχωση όχι μόνο των κεντρικών αλλά και των περιφερειακών νοσοκομείων. Ο νέος τρόπος απόκτησης ειδικότητας έχει ως κεντρική ιδέα οι θέσεις που ανοίγουν να αντιστοιχούν στις θέσεις που χρειάζονται οι ασθενείς σε όλη τη χώρα. Γνωρίζοντας τα περιθώρια που έχουμε σε επίπεδο δημοσιονομικών δυνατοτήτων, σκοπεύουμε να επιδοτήσουμε τις «άγονες» θέσεις, ώστε αυτές να γίνουν ελκυστικές για τους γιατρούς. Προσβλέπουμε μάλιστα στη στήριξη και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε η διαμονή των γιατρών, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές, να γίνεται ευκολότερη. Τέλος, δίνουμε την επιλογή σε ιδιώτες γιατρούς να προσφέρουν υπηρεσίες και στις δημόσιες δομές με καθεστώς μερικής απασχόλησης.

— Ποιους άλλους πυλώνες, πέραν του εκσυγχρονισμού των νοσοκομείων και της δημιουργίας ενός «δικτύου» μέσω της σύνδεσης με τον προσωπικό γιατρό, περιλαμβάνει η πλήρης αναδιάρθρωση του ΕΣΥ;  
Το σύγχρονο σύστημα υγείας περιλαμβάνει συστηματικά προγράμματα πρόληψης και ευαισθητοποίησης για τον υγιεινό τρόπο ζωής, με έμφαση στις συχνότερες και σοβαρότερες ασθένειες και βέβαια στην αγωγή υγείας. Περιλαμβάνει ακόμη ισχυρή και εύκολα προσβάσιμη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, με βασικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή της χώρας, παράλληλα με την ολοκληρωμένη φροντίδα του επείγοντος και των χρόνιων παθήσεων. Το νέο ΕΣΥ στελεχώνεται με πιο ορθολογικό τρόπο και με βάση τις πραγματικές του ανάγκες ανά περιοχή και ανά υγειονομική περιφέρεια και εγγυάται τη διεπιστημονική και δι-ιατρική διασύνδεση, με προτυποποιημένες διαδικασίες.

— Στον τομέα της πρόληψης, ποια άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου θα εγκαινιαστούν μετά από εκείνα για τον καρκίνο του μαστού; Τι αναμένουμε στο μέτωπο των ογκολογικών νοσημάτων, στην παχυσαρκία και στις καρδιοπάθειες; 
Το εμβληματικό πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που εκτείνεται σε βάθος πενταετίας, εγκαινιάζει το Εθνικό Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου, το οποίο απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό για την πρώιμη ανίχνευση συχνών νοσημάτων. Ξεκινάμε με την καθιέρωση προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του μαστού, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, τον καρδιαγγειακό κίνδυνο και την έγκαιρη διάγνωση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Το «Σπύρος Δοξιάδης» περιλαμβάνει ακόμη πολλές δράσεις για την προαγωγή της σωστής διατροφής και της σωματικής άσκησης, δράσεις για την προώθηση του εμβολιασμού και του προγεννητικού ελέγχου, για τις συνέπειες της κατάχρησης αλκοόλ αλλά και δράσεις σε επίπεδο τριτογενούς πρόληψης για θέματα ψυχικής υγείας. Αξίζει να σημειωθεί και το Πρόγραμμα Πρόληψης Καρκίνου του Μαστού «Φώφη Γεννηματά», με βάση το οποίο έχουν διενεργηθεί 40.000 μαστογραφίες. Έχουν εντοπιστεί έγκαιρα 2.411 γυναίκες με ευρήματα που στη συντριπτική τους πλειονότητα δεν χρειάζονται μαστεκτομή ή χημειοθεραπεία. Τέλος, έχουν εντοπιστεί 17.605 γυναίκες με καλοήθη ευρήματα, ενώ για 5.104 περιπτώσεις ο έλεγχος ήταν αρνητικός και δεν προέκυψε κάποιο εύρημα.

— Έχει ανοίξει τον τελευταίο καιρό μια συζήτηση για το κατά πόσο θα πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι υγειονομικοί που δεν θέλησαν να εμβολιαστούν και θα ήθελα την άποψή σας επ’ αυτού, με δεδομένο ότι ούτε η πανδημία έχει τελειώσει ούτε κανείς μας εγγυάται ότι μελλοντικά δεν θα αντιμετωπίσουμε μια νέα πανδημία που θα ξαναδημιουργήσει πίεση στα νοσοκομεία.
Αυτό είναι ένα ζήτημα που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα, κατόπιν εισήγησης και της Επιτροπής Ειδικών. Θα ληφθούν υπόψη και τα επιδημιολογικά δεδομένα και τα μέτρα που ισχύουν για το σύνολο της κοινωνίας.

πηγή: lifo

tropos-zois/health-fitness/mina-gkagka-kathieronontai-proliptikes-diagnostikes-exetaseis-gia-hronia

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button