Μικρό Ταρανδάκι: Έγινε θέμα συζήτησης στο βρετανικό κοινοβούλιο και μπορεί να βάλει σε μπελάδες το Netflix
Όσο μεγάλη ήταν η επιτυχία της σειράς «Μικρό Ταρανδάκι» άλλο τόσο μεγάλη είναι και η ζημία που μπορεί να κάνει η σειρά του Ρίτσαρντ Γκαντ στο Netflix.
Εξ΄ αρχής ήταν γνωστό ότι ο δημιουργός του «Baby Reindeer» παρουσίαζε μια αληθινή ιστορία και μάλιστα τη δική του, όταν μια γυναίκα έπαθε εμμονή μαζί του και τον κυνηγούσε για χρόνια, μέσω δεκάδων χιλιάδων μηνυμάτων αλλά και με την παρουσία της.
Ωστόσο, ο Γκαντ δεν έκρυψε πολλά για την ταυτότητα της πραγματικής «Μάρθα» την οποία ανακάλυψαν, μέσα από τα social media. Το πραγματικό της όνομα είναι Φιόνα Χάρβεϊ και μετά από τη διαρροή των στοιχείων και των φωτογραφιών της, η ίδια έδωσε συνέντευξη στον Πιρς Μόργκαν, αρνούμενη τα πάντα και πρόθυμη να καταστρέψει με αγωγές, τόσο τον Γκαντ όσο και το Netflix.
Κανείς δεν πίστευε μερικές εβδομάδες πριν, ότι οι απειλές της θα έπιαναν τόπο. Το θέμα ήρθε στο τραπέζι του βρετανικού κοινοβουλίου και οι κυρώσεις με τις οποίες φλερτάρει και η πλατφόρμα και ο Γκαντ, δεν είναι απλή υπόθεση.
Η Χάρβεϊ θέλει η σειρά να κατέβει από το Netflix. Στο μεταξύ ο Γκαντ έκανε έκκληση από τον κόσμο, να σταματήσει να αναζητά τα αληθινά πρόσωπα πίσω από την σειρά γιατί, όπως ανέφερε, εμπλέκονται άδικα άνθρωποι που αγαπάει.
Το ζήτημα που τέθηκε στο βρετανικό κοινοβούλιο, είναι αυτό της διαφύλαξης ταυτοτήτων. Πριν μερικές μέρες, έγινε ακρόαση στο Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την ηθική της αφήγησης ιστοριών με την επιτροπή Πολιτισμού Μέσων και Αθλητισμού. Εκεί βρέθηκε και ο επικεφαλής πολιτικής του Netflix, Μπέντζαμιν Κινγκ, που τόνισε από μεριάς της streaming υπηρεσίας, ότι επάρθη «λογική προφύλαξη για την συγκάλυψη των πραγματικών ταυτοτήτων των ανθρώπων που εμπλέκονται».
Προς επίρρωση της θέσης του Netflix, ο Κινγκ τόνισε τη σημασία του να μπορεί ο καθένας, όπως, ο Γκαντ, να διηγηθεί την ιστορία του.
Ο αντίλογος ήρθε από δημοσιογράφο του Deadline, ο οποίος στοχοποίησε τον Κινγκ για το επιχείρημά του και κυρίως τον τρόπο με τον οποίο το παρουσίασε. Τόσο ο ίδιος όσο και οι περισσότεροι που διαφωνούν με την τόση πιστότητα του Netflix στην ιστορία του Γκαντ, τονίζουν ότι θα μπορούσαν να αλλάξουν στοιχεία που «μαρτυρούν» ποια είναι η αληθινή stalker. Θα μπορούσαν να αλλάξουν για παράδειγμα, την περιοχή όπου διαδραματίζεται η ιστορία, το επάγγελμα της «Μάρθα» και το ακριβές περιεχόμενο των μειλ που έστελνε. Όσο λιγότερες πραγματικές πληροφορίες θα γνώριζαν οι τηλεθεατές, τόσο λιγότεροι θα ήταν και οι όροι αναζήτησης στη Google και θα προστατευόταν με έναν τρόπο, περισσότερο, η Φιόνα.
Άλλο το Δίκαιο στη Βρετανία και άλλο στην Ολλανδία
Το «Μικρό Ταρανδάκι» είναι βρετανικής καταγωγής αλλά το Netflix εδρεύει στην Ολλανδία και έτσι ακολουθεί τους νόμους αυτής της χώρας. Μετά την αναστάτωση που έφερε ο Γκαντ όμως, έρχεται ξανά στο προσκήνιο, ένα νομοσχέδιο που λέγεται ότι θα ψηφιστεί από το βρετανικό κοινοβούλιο και θα αλλάξει τη δικαιοδοσία στις streaming υπηρεσίες από το 2026. Η Ofcom, η εγκεκριμένη από την κυβέρνηση ρυθμιστική αρχή και αρχή ανταγωνισμού για τις ραδιοτηλεοπτικές, τηλεπικοινωνιακές και ταχυδρομικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει εκφράσει ανοιχτά την προθυμία της να έχει ρόλο στο «φιλτράρισμα» του περιεχομένου σε πλατφόρμες όπως το Netflix.
Το Ηνωμένο Βασίλειο σκοπεύει να αυστηροποιήσει τις ποινές σε όσους streamers δεν συμμορφώνονται με κανόνες του Δικαίου του. Δημοσιεύματα κάνουν λόγο για «καμπάνα» μέχρι και 300.000 δολαρίων σε περίπτωση παραβίασης κανόνων σχετικά με το επιβλαβές περιεχόμενο.
https://creta24.gr/mikro-tarandaki-egine-thema-syzitisis-sto-vretaniko-koinovoulio-kai-borei-na-valei-se-belades-to-netflix/