Πώς να δημιουργήσετε μια καθημερινή ρουτίνα και να την τηρείτε
ΤΟ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ μια ρουτίνα την οποία να τηρείτε ίσως φαντάζει σαν πρόκληση. Το να καταλάβετε πώς θα δημιουργήσετε μία που να σας βολεύει, και να την τηρήσετε, μπορεί να πάρει λίγο χρόνο.
Τι πρέπει, λοιπόν, να περιλαμβάνει η τέλεια καθημερινή ρουτίνα; Αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ανάγκες σας. Επίσης, πρέπει να είστε ειλικρινείς όσον αφορά τον τρόπο ζωής και τη διαχείριση του χρόνου σας.
Δεν είναι δύσκολο να δημιουργήσετε μία και να την τηρείτε. Αυτά τα μυστικά μπορεί να σας βοηθήσουν να οργανωθείτε καλύτερα:
Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας στόχο έχει να αξιοποιήσετε τις πιο παραγωγικές σας ώρες για απαιτητικές εργασίες και τις λιγότερο παραγωγικές για πιο «απλές».
Κάντε μια λίστα
Μια σωστή καθημερινή ρουτίνα αρχίζει με την καταγραφή όλων όσα πρέπει να κάνετε καθημερινά, τόσο στο σπίτι όσο και στη δουλειά. Μην ανησυχείτε για το πώς θα οργανώσετε αυτήν τη λίστα, πρόκειται για ένα brain dump, όχι για μια λίστα εργασιών. Απλώς σημειώστε όλα όσα κάνετε κάθε μέρα, καθώς και όλα όσα πρέπει να κάνετε.
Αν αισθάνεστε ότι είναι πολύ δύσκολο να τα θυμηθείτε με τη μία, μπορείτε να έχετε μαζί σας ένα σημειωματάριο ώστε να κρατάτε σημειώσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όσο για το τι πρέπει να γράφετε εκεί; Δεν υπάρχει μία σωστή απάντηση. Μπορείτε να γράφετε ό,τι θέλετε, από την υπενθύμιση να πίνετε νερό έως και το πολύ σημαντικό μίτινγκ στη δουλειά για το οποίο προετοιμάζεστε μέρες.
Δομήστε την ημέρα σας
Όσοι είναι πρωινοί τύποι, τείνουν να κάνουν τα πράγματα πιο αποτελεσματικά πριν από το μεσημέρι, ενώ τα «νυχτοπούλια» παίρνουν το energy boost τους το βράδυ. Εσείς, σε ποια κατηγορία ανήκετε; Σκεφτείτε την ώρα της ημέρας που είστε πιο αποδοτικοί και στη συνέχεια ομαδοποιήστε τις εργασίες σας εκείνες τις ώρες.
Πρωινά: Τα πρωινά συχνά αφορούν δουλειές σε υπηρεσίες και καταστήματα. Μπορείτε να συμπεριλάβετε τη βόλτα του κατοικιδίου σας αλλά και την προετοιμασία του πρωινού και του κυρίως γεύματός σας. Καθώς είστε ακόμα φρέσκοι, προγραμματίστε τις δουλειές που αναβάλλετε για καιρό.
Μεσημέρι: Αυτή είναι μια δύσκολη ώρα, επειδή τα επίπεδα ενέργειας και ίσως η καφεΐνη από τον πρωινό καφέ έχουν πιθανότατα εξανεμιστεί. Έτσι, αυτή είναι μια καλή στιγμή για να κάνετε τα βαρετά, συνηθισμένα πράγματα που δεν απαιτούν πολλή σκέψη. Απαντήστε σε διάφορα μέιλ, ρυθμίστε τα ραντεβού της εβδομάδας και τελειώστε με τις εκκρεμότητες της ημέρας. Αν κατά τη διάρκειά της βρίσκεστε στο σπίτι, είναι μια καλή στιγμή για να ασχοληθείτε με γρήγορες δουλειές όπως το άδειασμα του πλυντηρίου πιάτων, το άλλαγμα σεντονιών κ.λπ.
Το βράδυ: Αυτές οι ώρες είναι ιδανικές για να προγραμματίσετε την επόμενη ημέρα, να ετοιμάσετε τα γεύματα του γραφείου, να βρείτε τι θα φορέσετε την επόμενη ημέρα και να κάνετε γρήγορα declutter χώρων, π.χ. στο γραφείο σας.
Γίνετε όσο συγκεκριμένοι θέλετε με το πλάνο σας. Για παράδειγμα, φτιάξτε μια καθημερινή πρωινή ρουτίνα όπως η παρακάτω για να υπολογίσετε τον χρόνο:
Ένα ενδεικτικό πρόγραμμα:
6:00: Ξύπνημα, ντους
6:30: Πρωινό, βούρτσισμα δοντιών
7:00: Φεύγω από το σπίτι
7:15: Αφήνω τα παιδιά στο σχολείο
7:30: Άφιξη στο γραφείο
Μπορεί να προτιμάτε ένα τόσο λεπτομερές πρόγραμμα, τουλάχιστον μέχρι να συνηθίσετε τη ρουτίνα σας.
Αφήστε χώρο και χρόνο ώστε να είστε ευέλικτοι
Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας στόχο έχει την αξιοποίηση των πιο παραγωγικών σας ωρών για απαιτητικές εργασίες και των λιγότερο παραγωγικών για πιο «απλές».
Για παράδειγμα, μπορεί να έχετε ραντεβού με γιατρό σε ώρα που συνήθως εργάζεστε. Ή να έχετε να βγείτε με φίλους την ώρα που συνήθως ετοιμάζετε τα γεύματα της επόμενης ημέρας. Η ευελιξία του προγράμματος θα σας βοηθήσει να μεταφέρετε για αργότερα –ή νωρίτερα– τις εργασίες σας.
Δοκιμάστε τη νέα σας ρουτίνα
Όταν δημιουργήσετε την καθημερινή σας ρουτίνα, κάντε μια δοκιμή. Ρωτήστε τον εαυτό σας:
• Πώς σας κάνει να αισθάνεστε;
• Προγραμματίσατε τις εργασίες σας με σωστό τρόπο;
• Χρειάζεται κάποια προσαρμογή;
Μία δοκιμή για 30 ημέρες
Η δημιουργία μιας καθημερινής ρουτίνας μπορεί να φαίνεται τρομακτική, αλλά σύντομα θα αντιληφθείτε πόσο σημαντική είναι όταν η παραγωγικότητά σας αυξηθεί και έχετε περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Βέβαια, τίποτα δεν είναι μόνιμο, μπορείτε να την προσαρμόζετε όσο συχνά θέλετε ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν. Άλλωστε, η ευελιξία είναι και το κλειδί της επιτυχίας της.
https://www.lifo.gr/tropos-zois/living/pos-na-dimioyrgisete-mia-kathimerini-roytina-kai-na-tin-tireite