Lifestyle

Τι έχει καταλάβει λάθος η Gen Z σε σχέση με τα αντηλιακά;

ΔΥΟ ΝΕΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ επιβεβαιώνουν μια ανησυχητική τάση: Φαίνεται ότι οι νέοι ενήλικες δεν χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν απολαμβάνουν τον ήλιο.

Σύμφωνα με μια διαδικτυακή έρευνα από την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), το 28% των νέων ενηλίκων δεν πιστεύει ότι ο καρκίνος του δέρματος σχετίζεται με το μαύρισμα. Μάλιστα, το 37% του δείγματος δήλωσε ότι χρησιμοποιεί αντηλιακό μόνο όταν δέχεται πιέσεις από τον κοινωνικό περίγυρο. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότερα από 1.000 άτομα, από 18 έως 26 ετών.

Σε μια άλλη δημοσκόπηση από το Ινστιτούτο Καρκίνου Orlando Health, το 14% των ενηλίκων κάτω των 35 ετών πιστεύει στον αστικό μύθο ότι η καθημερινή χρήση αντηλιακού είναι πιο επιβλαβής από την άμεση έκθεση στον ήλιο.

Παρόλο που οι έρευνες δεν είναι αρκετά μεγάλες για να καταγράψουν συνολικά τις συμπεριφορές της Gen Z, τα συμπεράσματά τους επιβεβαιώνονται και από γιατρούς, οι οποίοι δηλώνουν πως πράγματι παρατηρούν τεράστια κενά γνώσεων γύρω από τις επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας στον ανθρώπινο οργανισμό ανάμεσα στους νεότερους ασθενείς τους.

Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν αφορά μόνο την Gen Z. «Υπάρχει πάντα η συνιστώσα των νέων ανθρώπων που λειτουργούν ως νέοι άνθρωποι», δηλώνει η Melissa Shive, δερματολόγος στο UCI Health στο Irvine της Καλιφόρνια. Μια έρευνα που διεξήχθη μεταξύ 1986 και 1996 διαπίστωσε ότι οι τότε 18 έως 24 ετών (που τώρα είναι μεσήλικες) ήταν πιο πιθανό από τους μεγαλύτερους ενήλικες να επισκέπτονται solarium και να παθαίνουν εγκαύματα από τον ήλιο.

Η Shive προσθέτει ότι συχνά οι νέοι ενήλικες δεν γνωρίζουν πώς μοιάζει ο καρκίνος του δέρματος αλλά και πώς να προστατευτούν από αυτόν. Σύμφωνα με την ίδια, ένας νεαρός ασθενής της δεν γνώριζε καν ότι το μαυρισμένο δέρμα και οι φακίδες αποτελούν σημάδια υπερέκθεσης στον ήλιο.

Η δρ. Heather Rogers, επίκουρη καθηγήτρια κλινικής δερματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους νεαρούς ασθενείς της αναφέρουν τώρα ότι επισκέπτονται και solarium. Η υπεριώδης ακτινοβολία –είτε από το solarium είτε από το άμεσο ηλιακό φως– μπορεί να βλάψει το δέρμα και να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, ο οποίος μπορεί να είναι θανατηφόρος.

Φαίνεται όμως ότι ούτε οι μεγαλύτεροι ενήλικες που συμμετείχαν στις πρόσφατες έρευνες είχαν τέλειες γνώσεις γύρω από τη σωστή χρήση αντηλιακού. Πιο συγκεκριμένα, το 17% των millennials που συμμετείχαν στην έρευνα της AAD δεν γνώριζε επίσης ότι το μαύρισμα προκαλεί καρκίνο του δέρματος.

Η Gen Z είναι ιδιαίτερα επιρρεπής στην παραπληροφόρηση σχετικά με τη σωστή χρήση αντηλιακού και τον καρκίνο του δέρματος, η οποία βρίσκει πρόσφορο έδαφος σε πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok. Όλο και περισσότεροι influencers ισχυρίζονται εσφαλμένα ότι το αντηλιακό μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι διασημότητες που υποστηρίζουν ότι αποφεύγουν το αντηλιακό, καθώς, όπως λένε, εμποδίζει την απορρόφηση της βιταμίνης D.

Την ίδια στιγμή, η δημοσκόπηση του Orlando Health διαπίστωσε ότι σχεδόν το ένα τέταρτο των ερωτηθέντων κάτω των 35 ετών πιστεύει ότι η ενυδάτωση αποτρέπει τα ηλιακά εγκαύματα, ενώ στην έρευνα της AAD πάνω από το ένα τέταρτο των ατόμων ηλικίας 18 έως 26 ετών πίστευε ότι ένα «ελαφρύ» μαύρισμα μπορεί να αποτρέψει τη μεγαλύτερη ζημιά από τον ήλιο.

Τελικά, πώς μπορείτε να προστατέψετε σωστά το δέρμα σας από την ηλιακή ακτινοβολία;

Μείνετε στη σκιά

Εάν χρειάζεται να παραμείνετε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, τότε αναζητήστε ένα σκιερό καταφύγιο. Οι πιο επικίνδυνες ώρες είναι μεταξύ 10 π.μ. και 4 μ.μ, όταν ο ήλιος είναι εντονότερος.

Φορέστε ρούχα που καλύπτουν καλά το σώμα

Τα μακριά παντελόνια και οι μακρυμάνικες μπλούζες, όπως και τα καπέλα με φαρδύ γείσο, είναι μια καλή λύση, ειδικά εάν είναι από υλικά που έχουν συντελεστή προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία.

Εφαρμόστε γενναίες ποσότητες αντηλιακού και ανανεώστε το

Οι υπεριώδεις ακτίνες μπορούν να βλάψουν το δέρμα ακόμη και όταν έχει συννεφιά ή κρύο, γι’ αυτό οι ειδικοί συνιστούν να φοράτε αντηλιακό κάθε μέρα. Το ιδανικό αντηλιακό είναι τουλάχιστον SPF 30 και φέρει την ένδειξη «ευρέος φάσματος». Αυτό σημαίνει ότι εμποδίζει και τους δύο τύπους υπεριωδών ακτίνων, τις UVA και τις UVB. Εφαρμόστε το αντηλιακό κάθε πρωί πριν βγείτε από το σπίτι. Αν είστε έξω, θα πρέπει να το εφαρμόζετε ξανά κάθε δύο ώρες, ή πιο συχνά αν ιδρώνετε ή κολυμπάτε.

Ελέγξτε το δέρμα σας

Οι γιατροί πρωτοβάθμιας περίθαλψης ή οι δερματολόγοι μπορούν να εξετάσουν το δέρμα ενός ασθενούς κατά τη διάρκεια των ετήσιων ελέγχων. Ωστόσο, αν εντοπίσετε μια ασυνήθιστη ελιά –ασύμμετρη, με ανομοιόμορφο περίγραμμα ή ασυνήθιστο χρώμα– πρέπει να επισκεφθείτε αμέσως έναν δερματολόγο.

Σκεφθείτε την προστασία του δέρματός σας ως επένδυση

Όσο περισσότερο θωρακίζετε το δέρμα σας όταν είστε νέοι, τόσο καλύτερα προστατευμένοι θα είστε από τον καρκίνο του δέρματος και από τις ρυτίδες και τις κηλίδες που προέρχονται από την έκθεση στον ήλιο αργότερα στη ζωή σας.

Με στοιχεία από «The New York Times»

https://www.lifo.gr/tropos-zois/health-fitness/ti-ehei-katalabei-lathos-i-gen-z-se-shesi-me-ta-antiliaka

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button