Το deli που κάνουν ουρές στα Εξάρχεια, μια σουπιέρα-λάχανο και ένα πανέμορφο βιβλίο
ΨΩΝΙΖΟΥΜΕ PASTA ΑΠΟ ΤΟΝ «RUMMO MAN» ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Κάποια στιγμή, ο πατέρας του Θάνου Βρεττάκη τον ρώτησε με τι θα ήθελε να ασχοληθεί μεγαλώνοντας, για να κάνει τα κουμάντα του και να τον βοηθήσει όσο μπορούσε. Και ο έφηβος τότε Θάνος απάντησε πως θέλει να γίνει μπακάλης, μια και όταν είχε ταξιδέψει στην Αυστραλία, στα δεκαπέντε του, βρέθηκε στο μπακάλικο ενός θείου του και ενθουσιάστηκε με τη φάση του deli. Ο πατέρας του, λοιπόν, που ήταν ένας από τους παλιούς επαγγελματίες των Εξαρχείων και τυπογραφούσε στη Σπύρου Τρικούπη, άνοιξε τότε ένα κλασικό μπακάλικο στην κοντινή οδό Στουρνάρη, προκειμένου να το δουλέψει ο Θάνος, όταν θα ήταν έτοιμος. Το τυπογραφείο μπορεί να μην υπάρχει πια, όμως οι Συμπέθεροι μετράνε γύρω στα είκοσι χρόνια λειτουργίας. Στην αρχή δεν γέμιζε τα ράφια του με κάτι φοβερά ψαγμένο, σταδιακά όμως ο Θάνος άρχισε να ψάχνεται πολύ και να ανακαλύπτει γευστικούς θησαυρούς, ντόπιους και όχι μόνο.
Με καταγωγή από τα Τρίκαλα και τα Χανιά, έχοντας σπουδάσει τυροκομία, πολλά από τα τυριά που βάζει ο Θάνος στα ψυγεία του είναι δικές του συνταγές, τις οποίες φτιάχνει σε συνεργασία με πολλούς διαφορετικούς μικρούς παραγωγούς, νησιώτες και στεριανούς. Δοκιμάστε το δικό του βολάκι Τήνου και το τυρί τρύπας από την Κρήτη. Έχει και αλλαντικά δικής του συνταγής, έχει και ελληνικά προϊόντα ιταλικής έμπνευσης, πολύ ωραία μορταδέλα και spianata από τη Λάρισα. Και salsiccia φρέσκια πουλάει –το ιταλικό λουκάνικο που το σπάμε και το κάνουμε σαν κιμά–, και burrata, που είναι κάπως δυσεύρετη εδώ.
Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία.
Αν είστε λάτρεις των ζυμαρικών και δεν τα αντιμετωπίζετε απλώς ως μια εύκολη λύση, εκεί θα βρείτε ποικιλία σε ζυμαρικά Rummo – για τους Ιταλούς ο Θάνος είναι ο «Rummo man», παρατσούκλι που του έδωσαν οι εργαζόμενοι της πρεσβείας. Τη συγκεκριμένη μάρκα μπορείτε να τη βρείτε σε μια μεγάλη αλυσίδα σούπερ-μάρκετ, ωστόσο εκεί θα προμηθευτείτε τα προϊόντα της σε πιο χαμηλή τιμή – εγώ έχω μια κουζίνα γεμάτη με αυτά, με λογιών λογιών είδη μακαρονιών που βγάζει το συγκεκριμένο brand και τα έχω προμηθευτεί από τους Συμπέθερους. Τα μικρά πακέτα κοστίζουν 1,90 και τα μεγαλύτερα 2,50 ευρώ.
Γιατί τα Rummo είναι η τέλεια επιλογή για το καθημερινό μαγείρεμα αλλά και για πιο σπέσιαλ τραπέζια; Σε αντίθεση με τα βιομηχανικά ζυμαρικά που ψήνονται σε φούρνους με υψηλές θερμοκρασίες, προκειμένου να ξεραθούν γρήγορα, να πακεταριστούν και να βγουν προς πώληση, τα Rummo παράγονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Αφήνονται να ξεραθούν σε χαμηλές θερμοκρασίες, γίνονται με μια διαδικασία πιο χρονοβόρα, κι αυτό τους δίνει το υπόλευκο χρώμα και τα κάνει πιο εύπεπτα. Επίσης, τα ζυμαρικά που έχουν στεγνώσει σε χαμηλή θερμοκρασία αφήνουν το νερό του βρασμού να τα διαπεράσει πιο εύκολα, έτσι πετυχαίνουμε πιο εύκολα το ιδανικό al dente αποτέλεσμα.
Ο Θάνος φέρνει και πολύ καυτερές αμερικανικές σάλτσες για να τις χρησιμοποιήσετε σε ένα μπάρμπεκιου ή για να βουτήξετε απλώς τις τηγανητές πατάτες σας, διαθέτει πολλά αποστάγματα και κρασί από την Ικαρία. Μαζί του είναι και ο Χρήστος Γκίγκας που μπορεί να τον ξέρετε ως gikatsu από το TikTok. Έχουν πλάκα, είναι πολύ κουλ και καθόλου ελιτιστές, θα τους πείτε απλώς ποιες είναι οι γεύσεις σας και εκείνοι θα σας προτείνουν τι να πάρετε, δεν χρειάζεται να έχετε το άγχος ότι πρέπει να ξέρετε τα πάντα, θα τα μάθετε εκεί.
— Ζωή Παρασίδη
Στουρνάρη 14, Εξάρχεια, 210 3836661
►►►►
ΜΙΑ ΣΟΥΠΙΕΡΑ-ΛΑΧΑΝΟ Ή ΕΝΑ ΜΠΟΛ-ΠΑΠΑΓΙΑ; ΤΟ FUN ΣΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Τα βλέπουμε μήνες τώρα να μοστράρουν σε όλα τα μεγάλα sites-πολυκαταστήματα και πραγματικά δεν μπορεί να αποφασίσει κανείς αν είναι στ’ αλήθεια χαριτωμένα ή αν πρόκειται για άλλη μια κιτς πρόταση που μας αρέσει επειδή μας την έχουν «φυτέψει» στο μυαλό. Μπορεί και τα δύο. Πάντως, το συγκεκριμένο brand υπάρχει από το 1884, είναι δημιούργημα ενός σημαντικού Πορτογάλου εικαστικού, του Raphael Bordallo Pinheiro, και νομίζω μπορούμε με ασφάλεια να πούμε πως ευθύνεται για τη δημιουργία ενός πολύ μεγάλου trend που αντέχει μέχρι τις μέρες μας και έχει σπρώξει πολλούς designers και συλλέκτες προς την τρέλα των κεραμικών που έχουν τη μορφή λαχανικών και φρούτων, αγγίζουν ελαφρά τον σουρεαλισμό και δίνουν σίγουρα, αν ξέρεις πώς να τα χειριστείς, μια πολύ χαρούμενη νότα στο τραπέζι σου. Ποιος δεν θα χαμογελάσει στη θέα της trademark σουπιέρας-λάχανο ή των πιάτων-καρπούζι; Κανάτα-ανανάς κανείς;
Η σειρά λάχανο, πάντως, είναι στο Νo1 των προτιμήσεων παγκοσμίως και πηγή έμπνευσης για τόσα και τόσα brands που αντέγραψαν στεγνά τα λαχανόφυλλα του Πορτογάλου. H ιστορία λέει ότι ο Bordallo Pinheiro, που είχε χιούμορ, ήθελε να φέρει στα αστικά τραπέζια της Πορτογαλίας το «φτωχικό» λάχανο (το βασικό υλικό της εθνικής τους σούπας, της caldo verde), και το κατάφερε. Με μικρά σκαμπανεβάσματα, αλλά σταθερή παρουσία από τα ’60s και μετά, οι κεραμικοί λαχανόκηποι αυτού του ιδιοφυούς καλλιτέχνη στολίζουν πολλά τραπέζια. Δικό μας αντικείμενο πόθου η σειρά «Λάχανα και Καραβίδες» που, επειδή είναι πανάκριβη και made to order, θα αρκεστούμε και στα κανονικά, που οι τιμές τους είναι λογικότατες.
— Mιχάλης Μιχαήλ
►►►►
ΣΕ ΜΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΠΟ ΠΑΝΕΤΟΝΕ, ΕΣΥ ΔΙΝΕ ΜΟΥ ΤΣΟΥΡΕΚΙ ΠΕΡΓΑΜΟΝΤΟ
Από την πρώτη μέρα που λειτούργησε ο αγαπημένος φούρνος Red Jane στα Χανιά ξέραμε ότι, πρώτον, εδώ θα τρώμε καλά χειμώνα-καλοκαίρι και, δεύτερον, ότι ο ανήσυχος και αγαπημένος trend setter (φίλος μου) Νίκος Τσεπέτης δεν θα σταματούσε στα δέκα ποιηματάκια που δοκιμάσαμε το καλοκαίρι στο κτίριο που μεταμόρφωσε ο Michael Anastasiades. Έτσι κι έγινε. Επιστρέψαμε εμείς στην Αθήνα και μείναμε να χαζεύουμε καθημερινά τον λογαριασμό insta του Red Jane, όπου κάθε μέρα ανέβαινε και ένα νέο μικρό θαύμα από σφολιάτα. Tα danish pastries γέμισαν με κρητικό ανθότυρο, ξύσμα λεμονιού και «καμένο» αχλάδι, εμφανίστηκε μια κλασική ελληνική τυρόπιτα (στην οποία πρόσθεσαν και λίγη ρικότα), στους πάγκους στολίστηκαν Flan Parisien, τα ψωμιά ήταν κάθε μέρα όλο και πιο λαχταριστά, τα σάντουιτς άλλαζαν καθημερινά σχεδόν συνδυασμούς, ενώ ακόμα νοσταλγούμε τον εξαιρετικό καφέ που φτιάχνει η Ηρώ.
Το τελειωτικό χτύπημα, η μεγάλη χαρά, ήρθε τις γιορτές, με τα τσουρέκια. Τυλιγμένα σε χρωματιστά γκοφρέ χαρτιά, δεμένα με έναν απλό σπάγκο, έφτασαν από την Κρήτη, τα δοκιμάσαμε και είναι έκτοτε η νέα μανία στο γραφείο. Κάστανο, τζαντούγια, αλλά, πάνω απ’ όλα, λατρέψαμε αυτά που είναι γεμισμένα με κονφί περγαμόντο. Μερικές λεπτομέρειες: το περγαμόντο έρχεται από την περιοχή Μεσκλά της Κρήτης, ενώ το κονφί είναι σπιτική πατέντα, αποκλειστικά για το Red Jane, και στη ζύμη θα «ακούσετε» λίγο το προζύμι, γιατί ο ζαχαροπλάστης Κωνσταντίνος Κασσιδόπουλος και ο φούρναρης Σεραφείμ Καρατζιούνης πειραματίζονται με αυτό και νομίζω πως τα κατάφεραν άψογα. Λιακάδα τυλιγμένη σε ζυμάρι δεν ξαναδοκιμάσαμε μέχρι που το Red Jane την εμπνεύστηκε από τα περγαμόντα της Κρήτης. Ελπίζουμε σύντομα το Red Jane να στέλνει και στην Αθήνα τα τσουρέκια του. Μέχρι να γίνει αυτό, κρατήστε τη διεύθυνσή του για το επόμενο ταξίδι σας στα Χανιά.
— Mιχάλης Μιχαήλ
Κυδωνίας 101, Χανιά, @redjaneproject
►►►►
Η ΟΜΟΡΦΙΑ ΤΗΣ QUEER ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ
Ο Δίας και ο Γανυμήδης, ο Απόλλωνας και ο Υάκινθος, ο Αχιλλέας και ο Πάτροκλος, η Σαπφώ και η Ατθίδα, ο Ορέστης και ο Πυλάδης… Είναι πολλές οι ιστορίες ομόφυλης, queer αγάπης στην αρχαιότητα, έτσι όπως μας έχουν μεταφερθεί μέσα από τη μυθολογία ή από τις ιστορικές καταγραφές, κι ενώ αποσιωπούνταν ή διαστρεβλώνονταν για αιώνες, πλέον νέες αναγνώσεις και προσεγγίσεις συνδέουν αδιαμφισβήτητα την ομοφυλοφιλία με τον ρου της ανθρώπινης ιστορίας.
Στο καλαίσθητο λεύκωμα με τον εύγλωττο τίτλο «300,000 Kisses. Tales of Queer Love from the Ancient World» (εκδ. Particular Books), που είναι διαθέσιμο σε βιβλιοπωλεία όπως το αγαπητό Hyper Hypo, ο ποιητής Seán Hewitt και ο ζωγράφος Luke Edward Hall εμπνέονται από σαράντα εμβληματικές ιστορίες queer αγάπης και τις ανθολογούν με πρωτότυπο τρόπο, μεταφέροντας τις αγγλικές μεταφράσεις των ιστορικών κειμένων (που περιλαμβάνουν από Ευριπίδη και Πλάτωνα μέχρι Βιργίλιο και Οβίδιο), με εισαγωγικό σχολιασμό από τον Hewitt και την πανέμορφη εικονογράφηση του Hall, γεμάτη με τη χαρακτηριστική, πολύχρωμη μελαγχολία του, τα δάνεια από τον Κοκτό και το βρετανικό φολκλόρ, και τη διαρκή επανεξέταση της στερεοτυπικής αρρενωπότητας.
Για τις παραδοσιακές απεικονίσεις των ανδρών της ελληνικής μυθολογίας, ο Hall είχε σχολιάσει, σε παλαιότερη συνέντευξη που μου είχε παραχωρήσει, με αφορμή μια ατομική του έκθεση στην γκαλερί The Breeder, πως «συχνά αποδίδονται με ηρωικό, αρχετυπικά αρρενωπό τρόπο, αλλά εμένα με ενδιαφέρει να εξερευνήσω τον ρομαντισμό τους με πιο απαλό, πιο παιγνιώδη τρόπο». Αυτή ακριβώς η παιγνιώδης ανάγνωση της ιστορίας και της μυθολογίας είναι που κάνει την έκδοση ξεχωριστή.
— Αλέξανδρος Διακοσάββας
Hyper Hypo, Βορέου 10, Αθήνα, 211 7359628
πηγή: lifo