Lifestyle

Υπάρχει όντως σωστή ώρα για να κοιμηθείς και να ξυπνήσεις;

 

ΣΕ ΕΝΑΝ ΙΔΑΝΙΚΟ κόσμο (που θα ήταν Σάββατο κάθε μέρα) θα είχαμε την πολυτέλεια να πηγαίνουμε νωρίς για ύπνο και να ξυπνάμε χωρίς ξυπνητήρι, νιώθοντας ξεκούραστοι και πανέτοιμοι να αδράξουμε τη μέρα. Όμως οι υποχρεώσεις μας μπορεί να δυσχεραίνουν την τήρηση του «πάμε για ύπνο νωρίς ώστε να ξυπνήσουμε και νωρίς».

Υπάρχουν ίσως δύο σημαντικές πτυχές που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για τον ύπνο: η ποσότητα του ύπνου και η χρονική συνέπεια.

Το να πηγαίνετε για ύπνο όσο είναι σκοτάδι μπορεί να διασφαλίσει ότι ξεκουράζεστε αρκετά, ενώ παράλληλα διευκολύνει τον ύπνο σας. Είναι επίσης σημαντικό να έχετε τη σωστή ποσότητα ύπνου σε τακτική βάση για να προλάβετε πιθανές συνέπειες για την υγεία σας.

Ιδανικά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί. Αυτό το μοτίβο ταιριάζει με τις βιολογικές μας τάσεις να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του ύπνου μας με την ανατολή και τη δύση του ήλιου.

Ποιες είναι οι καλύτερες ώρες να κοιμάστε

Ιδανικά, οι άνθρωποι θα έπρεπε να κοιμούνται νωρίς το βράδυ και να ξυπνούν νωρίς το πρωί. Αυτό το μοτίβο ταιριάζει με τις βιολογικές μας τάσεις να προσαρμόζουμε τις συνήθειες του ύπνου μας με την ανατολή και τη δύση του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που μετά τη δύση του ηλίου «βγαίνει» περισσότερο η κούρασή μας.

Πώς λειτουργεί ο κιρκάδιος ρυθμός

Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι ένας όρος που περιγράφει το φυσικό πρόγραμμα ύπνου-αφύπνισης του εγκεφάλου και είναι κάτι σαν το εσωτερικό μας ρολόι.

Όλοι έχουν στιγμές μέσα στην ημέρα που μπορεί να νιώθουν πιο νυσταγμένοι και, αντίστοιχα, ώρες που έχουν περισσότερη εγρήγορση. Οι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να είναι πιο νυσταγμένοι σε δύο σημεία: μεταξύ 1 μ.μ. και 3 μ.μ. και μεταξύ 2 π.μ. και 4 π.μ.

Όμως, όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ύπνου σας, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να εμφανίσετε σημαντική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ο κιρκάδιος ρυθμός υπαγορεύει επίσης το φυσικό σας πρόγραμμα ύπνου και πρωινής αφύπνισης. Μόλις συνηθίσετε να πηγαίνετε για ύπνο και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, ο εγκέφαλός σας προσαρμόζεται σε αυτό το πρόγραμμα.

Έτσι, μπορεί να βρεθείτε να κοιμάστε εύκολα το βράδυ και να ξυπνάτε ακριβώς πριν από το ξυπνητήρι σας χωρίς κανένα πρόβλημα, αν έχετε μία σταθερή ώρα ύπνου.

Ο κιρκάδιος ρυθμός σας μπορεί να είναι εκτός ισορροπίας εάν εργάζεστε σε ακανόνιστες βάρδιες ή πέφτετε για ύπνο σε διαφορετικές ώρες κατά τη διάρκεια της εβδομάδας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περιόδους υπνηλίας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πότε πρέπει να κοιμηθώ;

Δεν υπάρχει ένας κανόνας που να ισχύει για όλους. Εξαρτάται από το δικό σας πρόγραμμα και μπορείτε να υπολογίσετε την καλύτερη ώρα να πάτε στο κρεβάτι σας με βάση το πότε πρέπει να ξυπνήσετε το πρωί και μετρώντας προς τα πίσω κατά 7 ώρες.

Για παράδειγμα, αν πρέπει να ξυπνήσετε στις 6 π.μ., θα πρέπει να σκεφτείτε να πέσετε για ύπνο πριν από τις 11 μ.μ. Φροντίστε να τηρείτε αυτό το πρόγραμμα και τα Σαββατοκύριακα, γιατί τη συνήθεια που έχουμε να κοιμόμαστε αλλά και να ξυπνάμε αρκετά πιο αργά, συνηθίζουμε να την «πληρώνουμε» τις πρώτες ημέρες της εβδομάδας και έτσι να νιώθουμε πως δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά.

πηγή: lifo

tropos-zois/health-fitness/yparhei-ontos-sosti-ora-gia-na-koimitheis-kai-na-xypniseis

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button