TikTok βρες τον μου! Το «Χρυσό Κουφέτο» της Generation Z
To binge watching στο Tiktok το περασμένο καλοκαίρι βάρεσε για μένα κόκκινο. Ίσως επειδή όλοι πήγαιναν στα νησιά κι εγώ έλιωνα στον καναπέ μου με τον ανεμιστήρα στη μούρη, το λάπτοπ στα πόδια και το κινητό στο χέρι. Kαι να μην είχα διάσπαση προσοχής, την καλλιέργησα, και τώρα γεύομαι τους πικρούς καρπούς της.
Στη δίνη των micro trends που πέρασαν από τα μάτια μου και κατάπια με βουλιμία, hashtags, πρόσωπα, καταστάσεις, μουσικές, τα περισσότερα χάθηκαν στη λήθη και τα σκέπασαν νέα βίντεο, πιο αστεία, πιο γρήγορα, πιο περιεκτικά. Ένα trend όμως ήταν αυτό που συνέχεια επαναφέρω στη μνήμη μου. Το TikTok βρες τον μου!
Έφηβοι αλλά και εικοσάρηδες που πήγαιναν σε συναυλίες, φαστφουντάδικα, beach bars και λεωφορεία, που μετακινούνταν με το μετρό ή με τα πόδια μέσα στην πόλη, σήκωναν το κινητό, τραβούσαν ένα βίντεο μερικών δευτερολέπτων και με τη λεζάντα «TikTok κάνε τα μαγικά σου» και το hashtag #tiktok βρες τον μου ανέβαζαν ένα βίντεο στην πλατφόρμα με το άτομο που τους γυάλισε εκείνη τη στιγμή.
Εδώ αυτό που ψάχνεις δεν το βλέπουν μόνο οι δικοί σου, αυτοί που σε ακολουθούν, αλλά όλος ο κόσμος. Αυτό το virtual παράθυρο με τα κατάλληλα hashtags και τη σωστή μουσική υπόκρουση μπορεί να στείλει το βίντεο στις οθόνες όλου του ντουνιά. Έτσι η πληροφορία ρέει ανεμπόδιστα προς όλες τις κατευθύνσεις.
Σε πολλές περιπτώσεις τα άτομα που μαγνητοσκοπούνται εν αγνοία τους είναι αρκετά νεαρά, ανήλικα – από πού κι ως πού φιγουράρουν στο προφίλ ενός αγνώστου, ενώ άλλοι άγνωστοι κάνουν reshare ασταμάτητα το βίντεο με το πρόσωπό τους ώσπου να εντοπιστούν;
Κάνω μια πρόχειρη καταγραφή των red flags που τώρα ανεμίζουν στο μυαλό μου.
Αρχικά, να πούμε ότι θυμίζει λίγο το «Σ’ αναζητώ». Τον καιρό εκείνο υπήρχαν κάποια φόρουμ στα οποία μπορούσες να μπεις και να γράψεις ανώνυμα μια περιγραφή του ατόμου το οποίο είχες δει και σου άρεσε, σε ποιο σημείο το πέτυχες και να δώσεις μια σύντομη περιγραφή με την ελπίδα ότι κι εκείνο ψάχνει για σένα, θα διαβάσει το μήνυμά σου και θα γνωριστείτε. Τώρα, στο TikTok, τα πράγματα προχωρούν πολύ πιο ρεαλιστικά, δεν μένει κανένα απολύτως περιθώριο στη φαντασία.
Θα πει κάποιος «πού είναι το κακό; Απλώς είπε ότι του αρέσει αυτ@ που βλέπει και τ@ ψάχνει να κάνουν match». Από την άλλη, σε πολλές από τις περιπτώσεις τα άτομα τα οποία μαγνητοσκοπούνται εν αγνοία τους είναι αρκετά νεαρά, ανήλικα – από πού κι ως πού φιγουράρουν στο προφίλ ενός αγνώστου, ενώ άλλοι άγνωστοι κάνουν reshare ασταμάτητα το βίντεο με το πρόσωπό τους ώσπου να εντοπιστούν;
Πάμε ακόμα πιο μακριά. Αν κάποιος που έχει μια εμμονή με κάποιο άγνωστο πρόσωπο και το μόνο πράγμα που έχει στα χέρια του είναι ένα βίντεο, τώρα έχει έναν φαινομενικά «cool» τρόπο για να το εντοπίσει και να επικοινωνήσει μαζί του. Η πλατφόρμα σε αυτό το σημείο «βάζει ένα χεράκι» για να βρεθεί μια άκρη από τη μια πλευρά, ενώ η άλλη μπλέκει εντελώς άθελά της σε κάτι που ίσως ενέχει κίνδυνο.
Ό,τι και να είναι, δεν επικροτούμε την κατάσταση, καταγράφουμε αυτό που συμβαίνει, γιατί συμβαίνει, και ας επιληφθούν της κατάστασης οι αρμόδιοι.
Επιστρέφω στη μαγεία του πράγματος, αφού αυτή η θαυματουργή πλατφόρμα λειτουργεί όχι μόνο για ανθρώπους αλλά και για αντικείμενα που τυχόν χάθηκαν, όπως δερμάτινα μπουφάν και άλλα πράγματα που μπορεί να ξέχασε κάποιος, κάπου, μέσα στη νύχτα ή να τα μπέρδεψε με άλλα – «αν βλέπετε αυτό το βίντεο, θέλω να μου το βρείτε». Το επίδοξο «Χρυσό Κουφέτο», όμως, της Generation Z είναι μια νέα τάση που μπορεί να σε φέρει σε δύσκολη θέση (το πιο πιθανό) ή να σου βρει ταίρι (αν είσαι πολύ τυχερός).
Η Ιωάννα είναι 17 χρονών. Πέρσι το καλοκαίρι, ενώ ήταν σε ένα φεστιβάλ μουσικής με τους φίλους της και διασκέδαζε, χόρευε και έκανε στόρι στο Instagram και ανέβαζε βίντεο στο TikTok, δεν υποψιαζόταν ότι κάποιος που την είχε προσέξει και του άρεσε θα την αναζητούσε τις επόμενες μέρες στην πλατφόρμα.
«Πέρασα φανταστικά», λέει. «Για τις επόμενες μέρες ζούσα στο κεφάλι μου τις συναυλίες ξανά και ξανά. Βασικά είχα χώσει τη μούρη μου μέσα στο κινητό και ψαχούλευα στο TikTok ό,τι είχε σχέση με τα live εκείνων των ημερών. Εκτός από τα βίντεο με τους καλλιτέχνες, πέτυχα και κάποια που έγραφαν πάνω στην εικόνα “TikTok βρες τον μου”. Πάτησα like και συνέχισα να σκρολάρω ασταμάτητα μέχρι να κοιμηθώ.
Την επόμενη μέρα, κι ενώ πήγαινα με το λεωφορείο στο κέντρο, βλέπω ξαφνικά τον εαυτό μου να διασχίζει τις κερκίδες και πάνω από το κεφάλι μου να γράφει “TikTok βρες τη μου” και στη λεζάντα “TikTok κάνε τα μαγικά σου!”. Στην αρχή ένιωσα κάπως ωραία. Σκέφτηκα “wtf, ο τύπος βγήκε σε όλο τον κόσμο με ντουντούκα για να πει ότι του αρέσω”. Ήθελε κότσια και, για να πω την αλήθεια, κολακεύτηκα. Έχω αγόρι, οπότε δεν απάντησα, ούτε έκανα like, αρκέστηκα στο να αποθηκεύσω στο μυαλό μου το username του και να πω στις φίλες μου να πάνε να το δουν.
Το βίντεο δεν είχε πολλά views, ούτε κανένα σχόλιο. Δεν έχω ξαναμπεί από τότε να το δω, παρόλο που αρκετοί γνωστοί μου το έχουν κάνει forward. Αυτόν που ανέβασε το βίντεο τον ευχαριστώ, αλλά προς το παρόν δεν δηλώνω έτοιμη ή διαθέσιμη για γνωριμία από το #fyp».
Ο Ηλίας είναι 15 και μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσει το «TikTok βρες τη μου» επιτυχώς. «Το έχω κάνει μερικές φορές χωρίς όμως να ποστάρω κάπου το πρόσωπο της κοπέλας, ανάρτησα μόνο ένα βίντεο στο οποίο ανέφερα το μέρος στο οποίο την είδα, ανέβασα εμένα και τους φίλους μου γράφοντας μια μικρή περιγραφή, το όνομα του μαγαζιού και είπα και ότι μας κοιτούσε. Για μένα είναι ένας ακόμα τρόπος να επικοινωνήσεις. Δεν έγινε τίποτα, δεν έκανα κάτι κακό. Μόνο στα σχόλια έγινε κάμποσο τρολάρισμα, αλλά αυτό μένει στο TikTok και το κάνω για πλάκα. Δεν το σκέφτομαι ούτε ως χυλόπιτα ούτε ως χαμένη ευκαιρία. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει».
Η Στέλλα είναι 19 και σπουδάζει fashion design στο Λονδίνο. «Έχω ανεβάσει δύο βίντεο για το “TikTok βρες τον μου”, τη μία φορά ήταν για πλάκα. Μια μέρα είδα από μακριά έναν φίλο μου, τον ανέβασα στον λογαριασμό μου και το βίντεο πήρε πολλά views, άγνωστοι που νόμιζαν ότι όντως ψάχνω αυτό το παιδί με το εκκεντρικό outfit άρχισαν να το κάνουν reshare.
Η δεύτερη φορά έγινε λίγο πριν φύγω από Αθήνα. Βρίσκομαι στο αεροδρόμιο, βλέπω έναν τύπο που μου αρέσει, ωστόσο ντρέπομαι να πάω να του μιλήσω. Έβγαλα ένα βίντεο για να τον στείλω στην κολλητή μου να τον δει και λίγο πριν από την απογείωση, και ενώ έχω χάσει κάθε ελπίδα ότι θα τον ξαναδώ, ανεβάζω το βίντεο με τον τίτλο “TikTok βρες τον μου” στα stories. Το βίντεο είχε ανταπόκριση στο ίντερνετ, είχε δεκάδες reshares και μέχρι να φτάσω στο Λονδίνο ο τύπος μού είχε απαντήσει! Μας χωρίζει πολύ μεγάλη απόσταση γιατί βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη, αλλά μιλάμε κάθε μέρα και έχω σκοπό σύντομα να τον συναντήσω. Το έχω μετανιώσει που δεν πήγα να του μιλήσω στο αεροδρόμιο. Έτσι απλά…»
https://www.lifo.gr/tropos-zois/sxeseis/tiktok-bres-ton-moy-hryso-koyfeto-tis-generation-z