Αίμα στα κόπρανα: πότε ανησυχούμε και τι πρέπει να κάνουμε
ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΤΑ κόπρανα αποτελεί ένα σημαντικό σύμπτωμα που όμως οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν. Συχνά δεν το αναφέρουν καν στον γιατρό τους.
Οι αιτίες γύρω από το συγκεκριμένο σύμπτωμα ποικίλλουν, με μερικές να είναι πιο ανησυχητικές από άλλες. Σε συνδυασμό με την αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του παχέος εντέρου (ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας), η αιμορραγία του πρωκτού απαιτεί άμεση ιατρική προσοχή.
Σύμφωνα με τον Samir Gupta, γαστρεντερολόγο και καθηγητή ιατρικής στο UC San Diego Health, η πρωκτική αιμορραγία είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα παράπονα που εμφανίζονται στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στις γαστρεντερολογικές επισκέψεις. Ωστόσο, και ο ίδιος τονίζει την επικινδυνότητα που μπορεί να κρύβεται πίσω από το συγκεκριμένο σύμπτωμα.
Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού, η αιμορραγία μπορεί να σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο ή την επείγουσα ανάγκη για κένωση.
«Το αίμα στα κόπρανα, με οποιαδήποτε μορφή, είναι μη φυσιολογικό», δηλώνει η Sophie Balzora, γαστρεντερολόγος και κλινική καθηγήτρια στο τμήμα ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Grossman του NYU.
Η αιμορραγία μπορεί να εμφανιστεί με διάφορες μορφές. Το αίμα, για παράδειγμα, μπορεί να είναι κατακόκκινο ή καστανοκόκκινο, στη λεκάνη της τουαλέτας ή στο χαρτί τουαλέτας, σε μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα.
Εκτός από τον καρκίνο του παχέος εντέρου ή του πρωκτού, η αιμορραγία μπορεί να σχετίζεται με την δυσκοιλιότητα, τον κοιλιακό πόνο ή την επείγουσα ανάγκη για κένωση. Μεταξύ των συνηθέστερων αιτιών καλοήθους αιμορραγίας είναι οι αιμορροΐδες, οι οποίες είναι διευρυμένες φλέβες στον πρωκτό που συχνά προκαλούνται από το σφίξιμο.
Άλλα παραδείγματα αιτιών περιλαμβάνουν μικρά σκισίματα στο δέρμα του πρωκτού, που ονομάζονται πρωκτικές ραγάδες, αιμορραγία από εξόδους στο τοίχωμα του παχέος εντέρου, που ονομάζονται εκκολπώματα, καθώς και φλεγμονώδεις νόσους του εντέρου.
«Χωρίς κολονοσκόπηση είναι αδύνατον να διαγνωστεί με βεβαιότητα η αιτία της αιμορραγίας», δηλώνει η Lisa Strate, γαστρεντερολόγος και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.
Τι πρέπει να κάνετε αν παρατηρήσετε αίμα στα κόπρανα;
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να αναρωτηθείτε εάν χρειάζεστε άμεση αξιολόγηση σε ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών. Σύμφωνα με την Strate, αν ο ασθενής αισθάνεται ζαλάδα ή κόπωση, μπορεί να έχει χάσει σημαντική ποσότητα αίματος. Ο έντονος πόνος, η λιποθυμία, το αίσθημα δύσπνοιας, και η χαμηλή αρτηριακή πίεση, αποτελούν επίσης ανησυχητικές ενδείξεις.
Αρχικά, ο γιατρός θα λάβει ένα λεπτομερές ιστορικό και έπειτα, αιματολογικές εξετάσεις, σύμφωνα με τις οποίες μπορεί να αξιολογήσει εάν υπάρχει χαμηλός αριθμός ερυθρών αιμοσφαιρίων ή φλεγμονή. Η κολονοσκόπηση προγραμματίζεται μόνο εάν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο.
«Όλες οι καλοήθεις αιτίες αιμορραγίας από τον πρωκτό θα πρέπει να βελτιώνονται με τη θεραπεία», δηλώνει η Strate. Εάν η αιμορραγία δεν βελτιωθεί, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι υπάρχει κάτι πιο ανησυχητικό.
Με στοιχεία από το The Washington Post.
πηγή: lifo