Πολιτική

Το ΥΠΕΞ απαντά στην Τουρκία για τη Γενοκτονία των Ποντίων – «Οι χώρες να αναγνωρίζουν τα λάθη τους»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας που αφορά σε δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων για την Ημέρα Γενοκτονίας των Ποντίων.

Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όλες οι χώρες είναι υπερήφανες για την ιστορία τους και όλες αξιολογούνται με βάση τη συμβολή τους στον παγκόσμιο πολιτισμό. Η Ελλάδα είναι μια από αυτές. Η ιστορία όμως κρύβει και σκοτεινές στιγμές που δεν πρέπει ούτε να λησμονούνται ούτε να παραγράφονται ούτε να παραποιούνται. Η Γενοκτονία των Ποντίων είναι αναμφισβήτητα μια από αυτές».

«Μόνον αντικρίζοντας την ιστορική αλήθεια και αναγνωρίζοντας τα λάθη τους, οι χώρες μπορούν να συνεργάζονται για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, οι ακρότητες δεν έχουν θέση» κατέληξε ο κ. Αρναούτης. 

Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Αβάσιμοι ισχυρισμοί»

Νωρίτερα, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απέρριψε τις αναφορές στη Γενοκτονία των Ποντίων ως «αβάσιμους ισχυρισμούς […] ορισμένων ριζοσπαστικών ομάδων εναντίον της τουρκικής ιστορίας […] που τροφοδοτούν την εχθρότητα έναντι της Τουρκίας». Παράλληλα, κατηγόρησε «ορισμένους πολιτικούς στην Ελλάδα» ότι «διαστρεβλώνουν τα ιστορικά δεδομένα».

«Υπενθυμίζουμε σε όσους στοχοποιούν τη χώρα μας με μη ρεαλιστούς ισχυρισμούς και δηλώσεις ότι η ευθύνη της Ελλάδας και το γεγονός ότι καταδικάστηκε να καταβάλει αποζημίωση για τις θηριωδίες που διέπραξε ο εισβολέας ελληνικός στρατός κατά παράβαση των νόμων του πολέμου κατά την αιματηρή εισβολή στην Ανατολία καταγράφηκαν στη Συνθήκη της Λωζάνης», σημειώνεται. 

«Καλούμε τους πολιτικούς, οι οποίοι συνεχίζουν να χρησιμοποιούν εργαλεία όπως η εξαπάτηση, η διαστρέβλωση, η κατασκευή, το ψέμα και η αντιστροφή της αλήθειας, να αντιμετωπίσουν τη δική τους σκοτεινή ιστορία, απαλλαγμένοι από την υστερία που πηγάζει από την τουρκική εχθρότητα», τονίζεται, μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση. 

https://www.lifo.gr/now/politics/ypex-apanta-stin-toyrkia-gia-ti-genoktonia-ton-pontion-oi-hores-na-anagnorizoyn-ta

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button