Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: Απαντά για σχέδιο «Δήμητρα» και ευρώ- Τι περιλαμβάνει το σχέδιο «Οδυσσέας»

Σε διευκρινίσεις για το σχέδιο «Δήμητρα» αλλά και το ευρώ προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης στην προεκλογική συγκέντρωση του ΜέΡΑ25- Συμμαχία για τη Ρήξη, στις Αχαρνές.

«Γιατί τόση φασαρία για το ΜέΡΑ25 αυτές τις μέρες; Γιατί μόνο εμείς μιλάμε δημόσια για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, για όλα όσα συμβαίνουν. Τώρα με το “Δήμητρα” μιλάνε στα ΜΜΕ τους, λες και μας πιάσανε στα πράσα, όταν ήταν ακόμα και στο προεκλογικό μας πρόγραμμα το 2019! Τότε παρακαλούσαμε να ακουστεί, τώρα το βγάζουν σαν αποκάλυψη!», ανέφερε στην ομιλία του, ξεκινώντας από το σχέδιο «Δήμητρα». 

Εξηγώντας τι είναι το σχέδιο «Δήμητρα», έκανε λόγο για «μια ηλεκτρονική πλατφόρμα για να κάνουμε συναλλαγές αντί να πληρώνουμε τις τράπεζες. Πλατφόρμα συναλλαγών είναι, όχι νόμισμα! Κόβουμε δηλαδή τον μεσάζοντα, τις τράπεζες που έχουμε φτάσει να τους κάνουμε συνεταίρους σε κάθε πληρωμή μας, και κάνουμε τις συναλλαγές μεταξύ μας κατευθείαν μέσω αυτής της πλατφόρμας, με μηδενικό κόστος συναλλαγής. Και μετά βγήκε ο κ. Μητσοτάκης και έλεγε για το πόσες “Δήμητρες” θα κάνει το σουβλάκι, που είναι σαν να ρωτάει πόσες τράπεζες κοστίζει το σουβλάκι!».

Στη συνέχεια, ο Γιάνης Βαρουφάκης διευκρίνισε τη θέση του για το ευρώ. «Δεν σχεδιάζουμε να βγούμε από το ευρώ αλλά είμαστε έτοιμοι να νομοθετήσουμε όλα εκείνα που χρειάζεται για να ορθοποδήσει η κοινωνία και η χώρα. Αν τότε έρθουν οι Βρυξέλλες και μας απειλήσουν ότι θα μας κλείσουν τις τράπεζες όπως το ’15 επειδή παραβαίνουμε τα μνημόνια, τα χρήματα του κόσμου θα είναι ασφαλή και ελεύθερα στο “Δήμητρα”. Και, αν χρειαστεί ποτέ να βγούμε από το ευρώ, το σύστημα θα είναι έτοιμο για τη μετάβαση σε εθνικό νόμισμα χωρίς εξάρτηση από τις τράπεζες. Το οποιοδήποτε νόμισμα είναι υπηρέτης του λαού, όχι αφέντης του!», είπε κλείνοντας τη σχετική αναφορά.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάνης Βαρουφάκης τόνισε πως «Θέλουν μια δημόσια δήλωση από τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα συνεργαστεί ποτέ με το ΜέΡΑ25 “που θέλει να μας βγάλει από το ευρώ”. Τους απαντάμε εμείς: Δεν πρόκειται ποτέ το ΜέΡΑ25 να στηρίξει έναν ΣΥΡΙΖΑ που δεν έχει σκοπό να αλλάξει τίποτα σε θέματα πολιτικής και έχει το θράσος να μας εγκαλεί “να τιμήσουμε τη λαϊκή εντολή” στηρίζοντας μια κυβέρνηση που δεσμεύεται να μην κάνει τίποτα από όσα γράφουμε στο πρόγραμμά μας».

Τι προβλέπει το σχέδιο «Οδυσσέας» για τα κόκκινα δάνεια

Εκτός από το σχέδιο «Δήμητρα», το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη ενημέρωσε χθες πως έχει και δεύτερο σχέδιο, ονόματι «Οδυσσέας», που αφορά τα κόκκινα δάνεια και τους πλειστηριασμούς.

Σύμφωνα με το ΜέΡΑ25-Συμμαχία για τη Ρήξη, «ο “Οδυσσέας” είναι το σχέδιο που προτείνουμε για να σωθούν πραγματικά τα σπίτια και τα μαγαζιά του κόσμου από τα αρπακτικά ταμεία, τους πλειστηριασμούς και τις εξώσεις. Πρόκειται για μια δημόσια εταιρεία διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα αντικαταστήσει τον εγκληματικό “Ηρακλή” της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη και θα βάλει φρένο στην πώληση των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα».

«Είναι ένα σχέδιο που πρέπει να εφαρμοστεί κι αυτό χωρίς καμία πρότερη διαπραγμάτευση, γιατί το έχει ανάγκη ο τόπος, η κοινωνία και η οικονομία. Παρόμοια σχέδια έχουν εφαρμοστεί στη Γερμανία για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, αλλά στην χώρα μας και στον λαό μας επιβλήθηκαν σχέδια που εξυπηρετούν μόνο την προσοδοφορία των αρπακτικών», καταλήγει η ανακοίνωση.

https://www.lifo.gr/now/politics/gianis-baroyfakis-apanta-gia-shedio-dimitra-kai-eyro-ti-perilambanei-shedio-odysseas

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button