Πολιτική

Εκλογές 2023: Αντίστροφη μέτρηση για την Κυριακή – Οι δυο αλλαγές στη διαδικασία

Αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές της 21ης Μαΐου, με τις κάλπες να παραμένουν ανοιχτές από τις 07:00 έως τις 19:00.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, υπενθύμισε  πως τα exit polls θα ανακοινωθούν στις 19:00, ωστόσο σε κάποια εκλογικά τμήματα, ο δικαστικός αντιπρόσωπος θα μπορεί να παρατείνει ανάλογα την ψηφοφορία, εφόσον θα υπάρχει πολλή κίνηση.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, οι ώρες αιχμής είναι γύρω στις 10:00-12:00 το πρωί, επειδή ο κόσμος συνδυάζει την ψήφο με την εκκλησία ή μια βόλτα για καφέ. Ωστόσο πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη προσέλευση αναμένεται γύρω στις 16:00-18:00 το απόγευμα.

Στην συνέχεια προχώρησε σε διευκρινίσεις σχετικά με δυο πράγματα που θα ισχύσουν για πρώτη φορά στις φετινές εκλογές:

Διευκόλυνση πολιτών με κινητικά προβλήματα

Ειδικότερα, στα σχολεία όπου οι κάλπες δεν θα βρίσκονται στο ισόγειο, θα υπάρχει ειδικός χώρος με προσωπικό του δήμου που θα υποδέχεται όσους ψηφοφόρους δεν μπορούν να ανέβουν σκάλες.

Οι ψηφοφόροι θα περιμένουν εκεί τον δικαστικό αντιπρόσωπο, ο οποίος θα κατεβαίνει για να ψηφίσει ο εκάστοτε πολίτης στο παραβάν και να πάρει τον φάκελο για να τον ρίξει στην κάλπη.

Ταυτοποίηση με wallet

Όσον αφορά την ταυτοποίηση των πολιτών με τη χρήση της ψηφιακής ταυτότητας από το wallet του smartphone τους, ο Μιχάλης Σταυριανουδάκης τόνισε ότι μπορεί να δημιουργηθεί μια χρονική καθυστέρηση, καθώς αυτό γίνεται για πρώτη φορά.

Διευκρίνισε επίσης ότι χρειάζεται να έχει smartphone και ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ο πολίτης που θα ψηφίσει για να γίνει το απαραίτητο σκανάρισμα στον κωδικό του για να επιβεβαιωθούν τα στοιχεία του.

«Φυσικά αυτό έχει μια χρονοκαθυστέρηση που αν πέσει στα χρονικά διαστήματα που υπάρχει μεγάλη κίνηση είναι στην κρίση του δικαστικού αν θα το μπορέσει με αυτό τον τρόπο ή θα ζητήσει κανονικά επίδειξη ταυτότητας, διπλώματος ή διαβατηρίου».

https://www.lifo.gr/now/politics/ekloges-2023-antistrofi-metrisi-gia-tin-kyriaki-oi-dyo-allages-sti-diadikasia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button