Μενδώνη: Το 15% των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις
«Υποκρισία» και «προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης των ανησυχιών των ανθρώπων του πολιτισμού» καταλόγισε η Λίνα Μενδώνη στον ΣΥΡΙΖΑ, απαντώντας στις κατηγορίες για «καθεστωτικές και βάρβαρες αντιλήψεις σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας», του Αλέξη Τσίπρα και στελεχών του κόμματός του.
Η Λίνα Μενδώνη, στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο που αφορά τα μουσεία, υποστήριξε πως «οι κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου έχουν συμμετοχή μόλις 15% από το σύνολο των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού» και έκανε λόγο για «επαγγελματίες της οργής», απευθυνόμενη στον ΣΥΡΙΖΑ.
«Καθεστώς ιδρύουν αυτοί που θέλουν να ελέγξουν τους αρμούς της εξουσίας και όχι η κυβέρνηση της ΝΔ. Καθεστώς πολιτικής βαρβαρότητας ιδρύουν αυτοί που ξεπουλάνε 11.000 μνημεία στο Υπερταμείο και μετά προσπαθούν να τα μαζέψουν. Αυτοί οι οποίοι δεν διστάζουν να αποσπάσουν τις αρχαιότητες -από το σταθμό της Αγίας Σοφίας του Μετρό- ίσης και σημαντικότερης αξίας από ότι στο σταθμό Βενιζέλου- από ιδεοληψίες. Αυτοί που αδιαφορούν και μετά λένε τάχα μου δήθεν για “τσιμέντωμα” για τους ανθρώπους με αναπηρία οι οποίοι επιθυμούν να επισκεφθούν την Ακρόπολη και αυτοί οι οποίοι υποτίθεται ότι τώρα κόπτονται για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», είπε η υπουργός Πολιτισμού.
«Αν δεν κάνω λάθος, επί 4,5 χρόνια ήταν, οι ίδιοι αυτοί που αντιδρούν, στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία δεν έκανε απολύτως τίποτα για την καλλιτεχνική εκπαίδευση», σημείωσε ακόμη η κ. Μενδώνη, συμπληρώνοντας πως ο πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι τα επόμενα τρία χρόνια θα δημιουργηθεί ανώτατη σχολή Παραστατικών Τεχνών.
Αναφερόμενη στο προεδρικό διάταγμα, το οποίο έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο, η υπουργός είπε ότι αυτό «κωδικοποίησε αυτά που ίσχυαν και εφαρμόζονταν στην ελληνική νομοθεσία και τη δημόσια διοίκηση γύρω από το εξαιρετικά σύνθετο ζήτημα των προσόντων των καλλιτεχνών». «Υπάρχουν πολλές προκηρύξεις για προσλήψεις καλλιτεχνών κατηγορίας δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ και αναδεικνύουν τη βαθιά υποκρισία της αξιωματικής αντιπολίτευσης», συμπλήρωσε.
Μενδώνη: Δεν έχουμε θίξει κανένα εργασιακό δικαίωμα
Αναφερόμενη στις διαφωνίες επί του νομοσχεδίου για τη μετατροπή των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας σε ΝΠΔΔ, η κ. Μενδώνη επικαλέστηκε δηλώσεις των πρώην υπουργών Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Μυρσίνης Ζορμπά και Νίκου Ξυδάκη, που- όπως είπε- τάσσονταν υπέρ ενός μοντέλου ανάλογου με τη λειτουργία του Μουσείου Ακρόπολης και για άλλα μουσεία και έκανε λόγο «για επαγγελματίες οργής».
«Δεν έχουμε θίξει κανένα εργασιακό δικαίωμα και ο νόμος για τα μισθολογικά των καλλιτεχνών βασίζεται σε νόμο του ΣΥΡΙΖΑ του 2015. Οι άνθρωποι που έχουν βγει στο δρόμο σήμερα εναντίον του νομοσχεδίου, είναι περίπου το 15% των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτή είναι η “μαζική κινητοποίηση”. Ακούσαμε για τους επιστήμονες οι οποίοι έχουν ξεσηκωθεί εναντίον του νομοσχεδίου. Υποθέτω ότι στη ζυγαριά του ΣΥΡΙΖΑ ο καλός και εξαιρετικός επιστήμονας Άγγελος Χανιώτης μετρά περισσότερο από πολλούς άλλους λαμπρούς επιστήμονες», ανέφερε.
Η υπουργός Πολιτισμού υποστήριξε πως οι 487 επιστήμονες που επικαλείται ο ΣΥΡΙΖΑ ότι αντιδρούν δεν γνώριζαν το νομοσχέδιο, καθώς η επιστολή τους φέρει ημερομηνία του Απριλίου του 2021, πριν ξεκινήσει η διαβούλευση.
«Επομένως, από τον Απρίλιο του 2021 κάποιοι έχουν ενημερώσει 487 ανθρώπους, δύο χρόνια πριν δηλαδή, για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο που θα έρθει. Είναι οι επαγγελματίες της οργής που δουλεύουν από πολύ νωρίς και με πολύ μεθοδικό τρόπο και αξιοποιούν τις εύλογες αγωνίες και ανησυχίες των εργαζομένων υπέρ διαφόρων άλλων συμφερόντων. Επαναλαμβάνω. Σήμερα η απεργία έχει συμμετοχή 15% στο σύνολο των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού», υπογράμμισε η κ. Μενδώνη.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την εξαγωγή αρχαιοτήτων στο εξωτερικό, η κ. Μενδώνη ανέφερε ότι τηρείται απόλυτα ο αρχαιολογικός νόμος του 2002. Σύμφωνα με αυτόν, συνέχισε, μπορεί να επιτραπεί η προσωρινή και όχι η μόνιμη εξαγωγή τους με σκοπό την έκθεσή τους σε μουσειακούς ή παρεμφερείς χώρους, εφόσον παρέχονται επαρκείς εγγυήσεις και όρους, με απόφαση του υπουργού και ύστερα από γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ
πηγή: lifo