Πολιτική

Ο Τσίπρας ζητά νέο διοικητή ΕΥΠ και υπουργό Προστασίας Πολίτη κοινής συναίνεσης για τις εκλογές

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ξανά τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «κρύβεται» στο θέμα των παρακολουθήσεων και έθεσε τέσσερις «ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις», για την ομαλή διεξαγωγή των εκλογών. 

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον πρωθυπουργό να αντικαταστήσει τον διοικητή της ΕΥΠ με πρόσωπο κοινής αποδοχής και να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη, με διακομματική συναίνεση.

«Ο κ. Μητσοτάκης για άλλη μια φορά κρύφτηκε σαν τη στρουθοκάμηλο για το σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων. Δεν ήρθε να απαντήσει στη Βουλή, κρύφτηκε από την εξεταστική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου, όπως έκρυψε και από αυτήν της ελληνικής Βουλής τους φυσικούς αυτουργούς του εγκλήματος», δήλωσε ο κ. Τσίπρας. 

Όμως, συνέχισε, το σημαντικότερο είναι ότι «το κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης εξακολουθεί να λειτουργεί και ουδείς αναλαμβάνει την ευθύνη να το απενεργοποιήσει». 

Η χώρα, τόνισε ο κ. Τσίπρας, δεν μπορεί να οδηγηθεί σε εκλογές υπό αυτή την συνθήκη και κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις να πάρουν θέση. 

«Κυρίως όμως καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν, ώστε η θεσμική και πολιτική κρίση που ο ίδιος προκάλεσε να μην μετατραπεί σε μείζονα πολιτειακή κρίση εμπιστοσύνης του δημοκρατικού κεκτημένου στη χώρα μας», συνέχισε. 

Για αυτό τον λόγο, κάλεσε τον πρωθυπουργό να υιοθετήσει ένα ελάχιστο πλαίσιο ενεργειών «που θα αποκαταστήσουν, έστω εν μέρει την δημοκρατική ομαλότητα και θα διασφαλίσουν την δημοκρατική και αδιάβλητη διεξαγωγή» των επόμενων εκλογών

«Πρώτα από όλα τον καλούμε να τερματίσει άμεσα τη λειτουργία του κακόβουλου λογισμικού και να θεσμοθετήσει τη καθολική απαγόρευση της εμπορίας του από εταιρίες στην χώρα μας.

Δεύτερον, να αντικαταστήσει άμεσα με πρόσωπο κοινής αποδοχής τον διοικητή της ΕΥΠ κ. Δεμίρη.

Τρίτον, να ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο την άμεση αντικατάσταση της αρμόδιας για την ΕΥΠ εισαγγελέως κας Βλάχου η οποία φέρει τεράστιες ευθύνες για την εκτροπή.

Τέλος, να δεσμευτεί ότι με την επίσημη έναρξη της προεκλογικής περιόδου θα διοριστεί με διακομματική συναίνεση υπηρεσιακός υπουργός Προστασίας του Πολίτη ο οποίος θα έχει αυτονόητα την αρμοδιότητα της ΕΥΠ και όλων των υπηρεσιών της ελληνικής αστυνομίας που διαθέτουν συστήματα παρακολουθήσεων, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου». 

Αυτές, κατέληξε ο κ. Τσίπρας, είναι οι «ελάχιστες προϋποθέσεις και εγγυήσεις για την ομαλή διεξαγωγή» των επερχόμενων εκλογών και την αποκατάσταση της στοιχειώδους εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα.

πηγή: lifo

now/politics/o-tsipras-zita-neo-dioikiti-eyp-kai-ypoyrgo-prostasias-politi-koinis-synainesis-gia

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button