Πολιτική

Πίτερ Σπίγκελ: Η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα της ευρωζώνης

Η Ελλάδα είναι μια κανονική χώρα της ευρωζώνης, δήλωσε ο Πίτερ Σπίγκελ, σχολιάζοντας πως η κυβέρνηση «κατόρθωσε να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις αγορές. 

Ο Πίτερ Σπίγκελ, επικεφαλής των Financial Times στις ΗΠΑ, παραχώρησε συνέντευξη στο ΑΠΕ, ενόψει της συμμετοχής του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Αρχικά, κλήθηκε να απαντήσει τι θα ρωτήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτησή τους που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο πλαίσιο του Φόρουμ. 

«Κατά μία έννοια είναι άδικο, από πολιτικής πλευράς, το γεγονός ότι οδεύει σε εκλογές σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία, διεθνώς εκτιμάται, ότι βρίσκεται σε πολλές αντιπαραθέσεις. Προφανώς το σιδηροδρομικό δυστύχημα οδήγησε την προσοχή σε ζητήματα κρατικής διαχείρισης, υπήρχε το σκάνδαλο που αφορούσε καταγγελίες περί παρακολουθήσεων σε πρόσωπα της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφους, που έλαβε ευρεία δημοσιότητα στο εξωτερικό και όλα αυτά χρωμάτισαν όσα ξέρουμε, εσχάτως, για την Ελλάδα στον διεθνή Τύπο, στη διεθνή αρένα και όλα αυτά θα μπορούσαν να κυριαρχήσουν στην ατζέντα», δήλωσε αρχικά ο Πίτερ Σπίγκελ. 

Στη συνέχεια, σημείωσε πως καλύπτει ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα από την εποχή της κρίσης, το 2010. «Εάν δούμε την αρχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη και πού βρίσκεται τώρα, από μία αμιγώς οικονομική σκοπιά είναι σχεδόν μέρα με την νύχτα», επεσήμανε. 

«Μετά την ιδιαίτερα έντονη περίοδο επί ΣΥΡΙΖΑ, όπου πηγαίναμε από κρίση σε κρίση οικονομικά, οι αγορές δεν ήξεραν εάν μπορούσαν να εμπιστευτούν ή όχι την Ελλάδα, είναι αξιοθαύμαστο τι κατόρθωσε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Να επαναφέρει την εμπιστοσύνη στις αγορές και στα χρηματοοικονομικά πράγματα. Σε αυτά τα πράγματα θα επικεντρωθώ. Δηλαδή, εάν μπορεί να πείσει τους ψηφοφόρους εάν η οικονομική διακυβέρνηση είναι πιο σημαντική από ό,τι οι πρόσφατες κρίσεις», συμπλήρωσε. 

Πίτερ Σπίγκελ: Υπάρχουν προβληματικά ζητήματα για τον προϋπολογισμό

Όταν κλήθηκε να αξιολογήσει τα δημοσιονομικά της Ελλάδας και την οικονομική πολιτική, ο Πίτερ Σπίγκελ σημείωσε πως υπάρχουν «προβληματικά» ζητήματα στον προϋπολογισμό, αλλά πρόκειται για μια κανονική χώρα της ευρωζώνης. 

«Νομίζω, από μία διεθνή οπτική- και αυτή προέρχεται από την αγορά ομολόγων- είναι μία κανονική χώρα της ευρωζώνης και νομίζω ότι αυτός ήταν και ο στόχος», είπε αναφερόμενος στην Ελλάδα. 

«Υπάρχουν ζητήματα, αν δούμε τον προϋπολογισμό, που εμφανίζουν στοιχεία οπισθοδρόμησης, που είναι προβληματικά για το ΔΝΤ και για άλλους; Προφανώς υπάρχουν. Αλλά, νομίζω, δεν είναι διαφορετικά από ό,τι στην Ιταλία, την Ισπανία, ή άλλες μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης, ή ακόμη και των ΗΠΑ. Νομίζω ότι είναι τα κανονικά ζητήματα που επηρεάζουν κάθε κυβέρνηση, οδεύοντας σε μία,(σ.σ. αναφερόμενος στην Ευρώπη) κατά πάσα πιθανότητα υφεσιακή χρονιά, το 2023, με αυξανόμενα επιτόκια στην ΕΚΤ, κλπ», συμπλήρωσε. 

«Έτσι, νομίζω μιλάμε για κανονικά οικονομικά ζητήματα, τώρα, και νομίζω και πάλι -όχι για να αποδώσω εύσημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – αλλά το γεγονός ότι υφίστανται ερωτήματα σχετικά με τον ελληνικό προϋπολογισμό, δίχως (να συνοδεύονται από) μία νέα κρίση, οφείλεται στην εμπιστοσύνη που οι αγορές έχουν στην διακυβέρνησή του», πρόσθεσε ο Πίτερ Σπίγκελ. 

Σε ό,τι αφορά στο ύψος του χρέους, του ελλείμματος, δήλωσε πως υπάρχουν «ορισμένα ερωτήματα», αλλά επανέλαβε ότι «δεν είναι διαφορετικά από ό,τι σε άλλες οικονομίες της ευρωζώνης». Η διαφορά, επεσήμανε, έγκειται στην παράμετρο της εμπιστοσύνης. 

«Της εμπιστοσύνης που συνοδεύει την ύπαρξη ενός ισχυρού χεριού στο πηδάλιο, το οποίο διαχειρίζεται την οικονομία κατά τρόπο που δεν θα είναι (αντίστοιχος) με εκείνον που ο Βαρουφάκης και ο Τσίπρας ακολουθούσαν, ο οποίος ήταν, ας πάμε έως το τέλος να κάνουμε μία συμφωνία, όταν όλων τα νεύρα θα έχουν καταρρεύσει. Έτσι νομίζω, ναι, υπάρχουν ερωτήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό αλλά θα τα κατηγοριοποιούσα από κοινού με τα κανονικά ζητήματα της ευρωζώνης, τα οποία δεν θα αναστάτωναν τις διεθνείς αγορές», συνέχισε ο Πίτερ Σπίγκελ. 

«Γενική ανησυχία για την πολιτική σταθερότητα» 

Ερωτηθείς αν υπάρχει ανησυχία για τη σταθερότητα στην Ελλάδα μετά τις εκλογές 2023, ο Πίτερ Σπίγκελ απάντησε: 

«Νομίζω πάντα υπάρχει. Και θα έλεγα ότι ένα από τα επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία 3-4 χρόνια είναι ότι βρίσκεται στην ίδια κατηγορία όπως πολλές άλλες χώρες από αυτής της πλευράς. Είδαμε την άνοδο τόσο δεξιών όσο και αριστερών λαϊκιστικών ρευμάτων σε διάφορες χώρες της ευρωζώνης και ευρύτερα της ΕΕ και ειλικρινά νομίζω ότι μπορούμε να βάλουμε και την Βρετανία εκεί, με το Brexit», σημείωσε. 

«Έτσι πιστεύω ότι υπάρχει μία γενική ανησυχία σχετικά με την ύπαρξη πολιτικής σταθερότητας, αλλά ξανά όχι ιδιαίτερα διαφορετική από όσα συζητήθηκαν όταν η Μελόνι έγινε πρωθυπουργός στην Ιταλία, με το αν θα υποστήριζαν τους συμμάχους στο ζήτημα της Ουκρανίας. Το ίδιο πράγμα με τη Σουηδία, που είχε ένα εθνικιστικό κόμμα να στηρίζει την κυβέρνηση», συμπλήρωσε. 

Ο Πίτερ Σπίγκελ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «υπάρχουν ανησυχίες ως προς το αν -όχι μόνον ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και κάποια από τα μικρότερα κόμματα που αυξάνουν τη δημοτικότητά τους προεκλογικά- θα κατορθώσουν να θέσουν τη ΝΔ εκτός κυβέρνησης, αλλά δεν νομίζω ότι είναι εκτός του μέτρου της κανονικότητας του σύγχρονου πολιτικού διαλόγου στις περισσότερες δυτικές οικονομίες». 

https://www.lifo.gr/now/politics/piter-spigkel-i-ellada-einai-mia-kanoniki-hora-tis-eyrozonis

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button