Πολιτική

Τσίπρας: Η Ελλάδα είναι πρώτη στην τιμή βενζίνης & τη χονδρική ρεύματος, πώς τα καταφέρατε;

«Αυτός ο προϋπολογισμός θα είναι ο τελευταίος της κυβέρνησης Μητσοτάκη» δήλωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, από το βήμα της Βουλής, στην κοινοβουλευτική διαδικασία της κύρωσης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2023. 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι βασικό χαρακτηριστικό και του φετινού Προϋπολογισμού της κυβέρνησης, είναι «η κοινωνική αναλγησία, η αδικία, η προκλητική λεηλασία των μισθωτών και της μεσαίας τάξης, η προκλητική αφαίμαξη των αδύναμων στρωμάτων, των μη προνομιούχων και ταυτόχρονα η προκλητική εξυπηρέτηση λίγων και ισχυρών». Κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ο πυρήνας της πολιτικής και το σχέδιό του είναι «η προκλητική αναδιανομή πλούτου και εισοδήματος από τους πολλούς σε λίγους ισχυρούς» και πως γι’ αυτό «το αίτημα για αλλαγή και δικαιοσύνη παντού, κερδίζει κάθε μέρα έδαφος στην ελληνική κοινωνία».

«Ξαναγυρίσατε τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών σε μαύρες μέρες» κατηγόρησε ο κ. Τσίπρας την κυβέρνηση Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει τη χώρα με πρόσβαση στις αγορές και 37 δισ. στα δημόσια ταμεία. 

«Ανεπάρκεια και ιδιοτέλεια, ιδιοτέλεια και ανεπάρκεια, αυτή ήταν η ουσία της πολιτικής σας» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Επικαλούμενος τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τόνισε πως τα νοικοκυριά με εισόδημα μέχρι 750 ευρώ το μήνα, έχουν χάσει περίπου το 40% της αγοραστικής τους δύναμης. «Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι φέτος τα Χριστούγεννα μπορούν να αγοράσουν τα μισά σχεδόν από ότι μπορούσαν πέρυσι», τόνισε.

«55 δισ. λέτε πως δαπανήσατε σε μόλις 3 χρόνια. και το μεγάλο ερώτημα κάθε φορά που βγαίνω στην επαρχία ή την αγορά, είναι πού πήγαν αυτά τα λεφτά, εμείς δεν ενισχυθήκαμε. Το γεγονός πως σ’αυτό το διάστημα, από την πανδημία και μετά, έχει γίνει ρεκόρ απ’ευθείας αναθέσεων και κλειστών διαγωνισμών που έχουν ξεπεράσει τα 8 δισ. δίνει μια απάντηση» πρόσθεσε.

«Οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών όχι μόνο δεν αισθάνθηκε την ενίσχυση, αλλά σήμερα αδυνατεί να επιβιώσει. Και μετά την πανδημική κρίση, ήρθε η ενεργειακή και πληθωριστική κρίση. Που δεν καταφέρατε να προβλέψετε, αυτή είναι η διαχειριστική σας ικανότητα» κατήγγειλε ο κ. Τσίπρας. 

«Έχουμε αρνητικές πρωτιές ακρίβειας. Η Ελλάδα πρώτη στην τιμή της βενζίνης, στην χονδρική τιμή ρεύματος, ηλεκτρικής ενέργειας, τρίτη ακριβότερη στο κόστος ενέργειας. Πώς τις καταφέρατε αυτές τις πρωτιές», διερωτήθηκε, προσθέτοντας πως την ίδια ώρα έχουμε ένα από τα χαμηλότερα εισοδήματα, με τη Βουλγαρία μόλις κάτω από εμάς. 

«21 εταιρείες δήλωσαν κέρδη 3,744 δισ. το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ενώ τα νοικοκυριά χάνουν το 40% της αγοραστικής δύναμης, 21 εισηγμένες εταιρείας αύξησαν πάνω από 150% το ύψος της υψηλής τους κερδοφορίας» κατήγγειλε. 

«Ποιος ανέχεται αυτήν την αισχροκέρδεια, ποιος την ευνοεί και ποιος είναι αυτός που θα σας πιστέψει όταν δήθεν μας παριστάνετε τους τσσαμπουκάδες με τους τραπεζίτες; Ανταλλάξαμε μπινελίκια με τους τραπεζίτες, λέει, σιγά τα αίματα. Ποιους κοροϊδεύτετε. Ξέρετε, οι κυβερνήσεις δεν ανταλλάσσουν μπινελίκια, οι κυβερνήσεις νομοθετούν. Έτσι γίνεται παντού. Έτσι έγινε στην Ισπανία με έκτακτο φόρο για τις τράπεζες. Εδώ, εσείς επιλέγετε να τους μαλώνετε, αντί να τους φορολογείτε» σχολίασε. 

πηγή: lifo

now/politics/tsipras-i-ellada-einai-proti-stin-timi-benzinis-ti-hondriki-reymatos-pos-ta-kataferate

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button