Πολιτική

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Πότε αναλαμβάνει καθήκοντα, ποιες οι αρμοδιότητές της

Υπηρεσιακή κυβέρνηση θα αναλάβει να οδηγήσει τη χώρα στις δεύτερες εκλογές, αφότου δεν κατέστη δυνατός ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας, με βάση τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών του 2023.

Ο πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Ιωάννης Σαρμάς, θα ορκιστεί σήμερα το μεσημέρι ενώ έντονη είναι και η φημολογία για τα μέλη της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση αναμένεται να ορκιστεί αύριο Παρασκευή, ενόψει και της ορκωμοσίας της Βουλής που προέκυψε την Κυριακή 21η Μαΐου.

Οι 300 θα ορκιστούν στις 18:00 το απόγευμα, την επομένη ωστόσο, θα θυροκολληθεί το νέο προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και προκήρυξης των εθνικών εκλογών.

Η προεκλογική περίοδος θα ξεκινήσει – εκ νέου – την ημέρα δημοσίευσης του προεδρικού διατάγματος και έκτοτε τίθεται σε ισχύ – σύμφωνα με το Σύνταγμα – μια σειρά από διαδικασίες και προθεσμίες.

Υπηρεσιακή κυβέρνηση: Ποιες οι αρμοδιότητές της

Κύριο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι η προετοιμασία και διενέργεια εθνικών εκλογών, μπορεί, ωστόσο, να διαχειριστεί και έκτακτες περιστάσεις αλλά και τρέχοντα ζητήματα και να λαμβάνει αποφάσεις που δεν είναι δυνατόν να αναβληθούν.

Επίσης, στις αρμοδιότητές της είναι η ομαλή λειτουργία της εκλογικής διαδικασίας, η διασφάλιση της ελεύθερης και ανόθευτης λαϊκής βούλησης, η ομαλή διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα όπως και η  πιστή τήρηση των κανόνων της εκλογικής νομοθεσίας.

Συνήθως, μέλη τέτοιων κυβερνήσεων δεν εκπροσωπούν τη χώρα σε συνεδριάσεις ευρωπαϊκών οργάνων ή διεθνή φόρα και εάν απαιτηθεί κάτι τέτοιο, τότε δίνει το «παρών» η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. 

https://www.lifo.gr/now/politics/ypiresiaki-kybernisi-pote-analambanei-kathikonta-poies-oi-armodiotites-tis

Related Articles

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Back to top button