Πολιτική

Tο πόρισμα για τη «Human Rights 360» – Στο «μικροσκόπιο» ο ιδρυτής της ΜΚΟ και η «διαδρομή» του χρήματος

Στο «στόχαστρο» της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες έχει βρεθεί η ΜΚΟ, «Human Rights 360» με την έρευνα να διεξάγεται κατά προτεραιότητα έπειτα από παραγγελία του προέδρου της Αρχής, Χαράλαμπου Βουρλιώτη, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση των 38 προσφύγων σε νησίδα του Έβρου.

Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» φέρνει στη δημοσιότητα το πόρισμα της έρευνας που, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βάζει στο «κάδρο» των ερευνών τον ιδρυτή της ΜΚΟ και πρόσωπα του περιβάλλοντός του. Παράλληλα, ζητά από την Εισαγγελία Πρωτοδικών τη διερεύνηση αδικημάτων, όπως η εγκληματική οργάνωση, το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και η απιστία.

Με βάση την ίδια πηγή, στο πόρισμα αναφέρεται ότι η ΜΚΟ ιδρύθηκε από άνδρα που κατονομάζεται, από μια χρονολογία και έπειτα διαχειρίστρια εμφανίζεται μία γυναίκα η οποία φέρεται να κατέχει και το 5%. Το συγκεκριμένο πρόσωπο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του ιδρυτή, αλλά πρόκειται για νομικό εκπρόσωπο της οργάνωσης, που βάσει των νέων κανονισμών για τις ΜΚΟ δεν θα πρέπει να αμείβεται.

Παράλληλα, από το μητρώο των ΜΚΟ εμφανίζεται ως δικαιούχος η μητέρα του ιδρυτή της οργάνωσης. Σύμφωνα με το πόρισμα, η ΜΚΟ έπαιρνε κεφάλαια που προορίζονταν για ανθρωπιστική δράση και με συμβάσεις έργου ανέθετε σε άλλη εταιρία με τον τίτλο «Philanthropy 360 Advisors» στην Ελβετία, στην οποία όμως εμφανίζεται ως διευθύνων σύμβουλος ο ιδρυτης Κατά τους ελεγκτές, τα χρήματα «ταξίδευαν» μέσω της σύμβασης έργου έως την εταιρία της Ελβετίας, ενώ από την ελβετική εταιρία έμπαιναν ποσά σε λογαριασμό του Ε.Φ. σε ελβετική τράπεζα και στη συνέχεια σε προσωπικό του λογαριασμό σε ελληνική τράπεζα.

Η «διαδρομή» του χρήματος

Μέχρι τον Αύγουστο του 2022 φαίνεται να έχουν φύγει από τη «Human Rights 360» προς τη «Philanthropy 360 Advisors» 210.000 ευρώ. Αντίστοιχα, υπάρχουν μεταφορές μεταξύ των προσωπικών λογαριασμών του ιδρυτή της ΜΚΟ από την Ελβετία προς την Ελλάδα ύψους 157.000 ευρώ. Ειδικότερα, το 2019 φέρονται να έχουν μεταφερθεί από Ελβετία προς Ελλάδα 30.000 ευρώ, το 2020 90.000 ευρώ και το 2021 37.000 ευρώ.

Οι ελεγκτές εντόπισαν επίσης ποσό ύψους 72.000 ευρώ να «φεύγει» από τη «Human Rights 360» προς τη ΜΚΟ με τον τίτλο «Κοντ ον δε ρόαντ». Ωστόσο, από την έρευνα της Αρχής η συγκεκριμένη εταιρία δεν είναι εγγεγραμμένη στο μητρώο ΜΚΟ, ενώ δεν φαίνεται να έχει άλλη δραστηριότητα. Το ενδιαφέρον όμως εντοπίζεται στο γεγονός ότι η εν λόγω εταιρία απασχολεί ως υπάλληλό της την Ο.Π., διαχειρίστρια της «Human Rights 360».

Στο πόρισμα σημειώνεται ότι ο ιδρυτής της ΜΚΟ αποκόμισε όφελος άνω των 200.000 ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές ζητούν να διερευνηθεί για σειρά ποινικών αδικημάτων, καθώς με συνεργούς άλλα πρόσωπα φέρεται να είχε συστήσει εγκληματική οργάνωση με στόχο να ιδιοποιηθεί μεγάλα ποσά από τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Παράλληλα, φέρεται να έστησε ένα δίκτυο άλλων συνεργαζόμενων ΜΚΟ με τους φερόμενους ως συνεργούς του, στις οποίες διοχέτευε χρηματικά ποσά για παροχή υπηρεσιών προς τη δική του ΜΚΟ, ενώ την ίδια στιγμή ο ίδιος είχε συνάψει σχέση εργασίας με τις συνεργαζόμενες ΜΚΟ και φέρεται να εισέπραττε τα χρήματα που πήγαιναν από τη «Human Rights 360» στις συνεργαζόμενες ΜΚΟ, στις οποίες ο ίδιος εμφανιζόταν ως συνεργάτης.

Αρνείται τα πάντα η ΜΚΟ

Σε ανακοίνωσή της η «Human Rights 360» δηλώνει έκπληξη και αγανάκτηση για τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών.

«Οι αναφορές που συνοδεύουν την ανάπτυξη των έργων μας δημοσιεύονται κάθε χρόνο και η Ετήσια Αναφορά Δράσης μας όπως επίσης και οι ελεγμένες οικονομικές καταστάσεις και αυτές των ανεξάρτητων ορκωτών λογιστών αποστέλλονται σε όλη τη βάση των δωρητών μας, σε κρατικούς και μη φορείς, και είναι διαθέσιμη στην επίσημη ιστοσελίδα μας όπως και σε κάθε άλλο ενδιαφερόμενο», σημειώνει.

Πλέον η υπόθεση οδηγείται στην εισαγγελέα Πρωτοδικών, Ελένη Μιχαλοπούλου, που θα ερευνήσει εάν ο ιδρυτής και στελέχη της οργάνωσης έχουν διαπράξει κακουργηματικές πράξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εισαγγελέας, αφού μελετήσει το πόρισμα, θα ξεκινήσει έναν κύκλο καταθέσεων και στο τέλος του θα καλέσει τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να ακούσει τη δική τους εκδοχή για την υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι παράλληλη έρευνα «τρέχει» και στον Άρειο Πάγο για τα γεγονότα του Δεκαπενταύγουστου με τους 38 πρόσφυγες σε νησίδα του Έβρου. Ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης βρέθηκε στο γραφείο του εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, Ισίδωρου Ντογιάκου, στις αρχές Σεπτέμβρη προκειμένου να καταθέσει στοιχεία για την υπόθεση των 38.

Η έρευνα έχει χρεωθεί στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεώργιο Σκιαδαρέση, αρμόδιο για θέματα προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος έχει ήδη στα χέρια του τα στοιχεία που παρέδωσε ο υπουργός και προχωράει την έρευνα.

πηγή: lifo

now/politics/porisma-gia-ti-human-rights-360-sto-mikroskopio-o-idrytis-tis-mko-kai-i-diadromi-toy

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button